Sant Cugat aprova lluitar contra la desinformació i les notícies falses

El text s'ha aprovat amb les esmenes presentades pel govern, fet que ha provocat l'abstenció de la CUP, que havia presentat la moció original

Les notícies falses contribueixen a la desinformació / Foto: Cugat Mèdia

Política

Publicat avui, a les 06:00 per Guillem Andrés

El govern s'ha compromès a lluitar contra la desinformació i les notícies falses a Sant Cugat. No ho farà, però, de la manera que pretenia que ho fes la CUP; partit que havia presentat la moció original. Així, el text definitiu aprovat pel ple ha suprimit que l'Ajuntament creï canals per desmentir notícies falses. Alhora, tampoc s'ha incorporat l'atès que exposa que gran part de la desinformació 'es genera per fer créixer discursos d'odi'. La moció final només ha rebut el vot favorable del govern, mentre que la CUP i els comuns s'hi han abstingut, i el PSC, PP i Vox hi han votat en contra.


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

El tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital, Jordi Puigneró, ha defensat la postura del govern, exposant que "l'Ajuntament segurament no és el principal encarregat per fer de jutge", sinó que hauria d'haver-hi "òrgans independents". També ha manifestat que les desinformacions venen de corrents polítics diferents. "Hem de ser molt conscients de no caure en el parany que la línia fina entre les fake news i els arguments polítics no coarti la llibertat d'expressió", ha advertit.

La CUP -partit que presentava la moció- ha defensat que "l'Ajuntament ha de ser la garantia de neutralitat", tal com ha dit la seva regidora Ariadna Sierra. Alhora, ha reiterat que "les notícies falses estan sent creades per l'extrema dreta per generar el dubte". Respecte a les esmenes del govern, ha afirmat que aquestes desfan el sentit de la moció. "No té res a veure del que volíem plasmar", ha expressat. Així, els ha instat a votar-hi en contra si no estan d'acord amb la moció. No és la primera vegada que la CUP es queixa del mateix en un ple.

El PSC i En Comú Podem s'han mostrat favorables a la moció inicial de la CUP i per això no han donat el seu suport a les esmenes del govern. Per contra, el regidor del PP Álvaro Benejam ha manifestat que "voler enquadrar la qüestió amb una normativa se'm fa molt difícil", mentre que des de Vox, Marcos Rodríguez ha atacat als cupaires dient que el que volen és "perpetuar el discurs totalitarista i controlar la informació".






DECLARACIONS

Jordi Puigneró

Hem de ser molt conscients de no caure en el parany que la línia fina entre les fake news i els arguments polítics no vagi en coartar la llibertat d'expressió.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ariadna Sierra

Les esmenes desfan el sentit de la moció. Busca eliminar l'atès que per nosaltres fonamenta el problema que tenim amb les notícies falses, que és que són utilitzades per generar discursos d'odi contra determinats i minories vulnerables.

Your browser doesn’t support HTML5 audio