L'Ajuntament albira una millora de la seva situació financera a finals d'any

El govern manté el compromís de no apujar la pressió fiscal, tot i la incorporació de la nova taxa de residus

Façana de l'ajuntament / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Política

Publicat divendres per Anna González

L'equip de govern preveu tancar aquest any amb els 'indicadors econòmics clau en positiu'. Això significa, si es compleix, que l'Ajuntament podrà sortir de la tutela econòmica de la Generalitat, tornar a optar a operacions d'endeutament i fer una política d'inversió 'normalitzada'. Tot i així, això no serà fins al març del 2025 -quan es presenta la liquidació del pressupost- i, per tant, de moment els comptes de l'any vinent continuaran marcats per la contenció i pel compromís de l'equip de govern de mantenir la pressió fiscal, com a mínim, pel que fa al balanç del mandat, ja que de cara al 2025 s'incorporarà la nova taxa de gestió dels residus.

Aquestes són les principals línies que es desprenen del pla de sanejament financer que l'Ajuntament ha de presentar a la Generalitat per la situació econòmica del consistori, que va tancar el 2023 amb 10,9 milions d'euros d'estalvi brut en negatiu i 22,3 milions d'euros de dèficit.

El document es porta aquest dilluns a aprovació del ple -via d'urgència- i aglutina les principals dades financeres del consistori; així com la previsió de tancament del 2024 i les projeccions per al 2025 i 2026.

Com ha detallat aquest divendres el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, el pla es compromet amb els llindars de despesa i d'inversió per als propers anys per revertir la situació i referma dues decisions de l'equip de govern: no incrementar la pressió fiscal i mantenir l'equilibri en la taxa d'endeutament.

Impostos i taxes

L'equip de govern entén per "no incrementar la pressió fiscal", el compromís d'ajustar les taxes i impostos a la inflació. Un compromís, ha concretat Brugarolas, que es planteja en "perspectiva de mandat". I és que a partir de l'any vinent l'Ajuntament haurà d'incorporar a les ordenances fiscals una nova taxa de residus en compliment d'una directiva europea. Això, evidentment, tindrà un impacte en la pressió fiscal dels ciutadans, tot i que encara s'està treballant en com serà aquesta nova taxa.

Endeutament i inversions

El govern municipal també vol mantenir durant el mandat l'equilibri en la taxa d'endeutament. El 2023 es va situar al 62% i la previsió per al 2024 és del 49%. Tot i que la llei permet arribar al 110% i la recomanació és del 75%, l'equip de govern vol ajustar-la al 50%.

Amb aquesta política econòmica -tant de recaptació com d'endeutament-, i sempre que es compleixin les projeccions; la intenció de l'equip de govern és dedicar a inversions 16 milions d'euros l'any vinent, uns altres 16 el 2026 i 18 milions d'euros més el 2027.

Aquestes partides se sumen a les que puguin venir de subvencions d'altres administracions o d'exercicis anteriors.

Liquidació del 2024

Tot i que les perspectives econòmiques són bones, caldrà esperar al març de 2025 a la liquidació del pressupost del 2024 per saber si l'Ajuntament pot sortir de les restriccions que suposa la tutela de la Generalitat.

De moment, l'equip de govern ja no ha previst en el seu pla de sanejament el cost de la gestió del transport públic urbà, que reclama a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Brugarolas ha assegurat que s'està negociant i s'està avançant cap a una solució, tot i que l'ens supramunicipal va rebutjar la petició del consistori.




DECLARACIONS

Carles Brugarolas

Hem d'aconseguir tancar en positiu el 2024 per sortir de la situació de tutela el més aviat possible. Això ens permetrà aportar el ritme inversor i normalitzar la política d'inversió

Your browser doesn’t support HTML5 audio