La CUP alerta des de Sant Cugat d'unes retallades més severes en Salut aquest estiu a Catalunya

Els anticapitalistes apunten que la reducció s'accentua amb un major nombre de llits i de plantes tancades i l'augment del personal eventual

Membres de la CUP davant de la seu de la RS Barcelona Metropolitana Nord / Foto: Cugat Mèdia

Política

Publicat dijous per Martí González

La CUP avisa que aquest estiu hi haurà més retallades de les habituals al sistema de salut públic de Catalunya. El partit ha presentat a la seu de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, situada a Sant Cugat, una campanya en què exposa la situació actual, que asseguren que es troba al 'límit' i 'desbordada'. Indiquen que la internalització del servei i una gestió directa seria 'més eficient' i 'més efectiva' mentre que, en canvi, 's'està afavorint la privatització a marxes forçades'.

A banda dels dos regidors de la CUP a l'Ajuntament de Sant Cugat, Marco Simarro i Ariadna Sierra, també ha comparegut la diputada cupaire i cap de llista en les últimes eleccions, Laia Estrada, que ha posat sobre la taula el problema de "cada estiu" que enguany, assegura, s'accentua amb menys llits disponibles i més personal eventual que no prorrogarà contracte. En concret i en el cas del Vallès Occidental, Estrada afirma que el personal de Mútua Terrassa ja treballa "en condicions que posen en perill la salut de les pròpies pacients", i que es troben "totalment desbordades". En el cas del Parc Taulí de Sabadell, el problema no són tant les instal·lacions, com la falta de personal.

Des del partit han demanat dades al departament de Salut per saber el detall dels llits, plantes i serveis que tanquen durant l'estiu, a més d'exigir una compareixença del conseller i, en cas que no la faci, del president, Pere Aragonès. Segons la CUP, l'alternativa passa per un procés d'internalització i assumpció directa de la gestió, aprofitant la fi dels concerts, perquè, diuen, "és l'única manera de garantir un control efectiu dels diners públics" i millorar les condicions laborals del personal perquè no marxi. De fet, asseguren que "el desmantellament del servei públic i la privatització d'aquests serveis són dues cares de la mateixa moneda" i que, segons dades de la Federació d'Associacions en Defensa de la Salut Pública, Catalunya és on hi ha més percentatge de població contracta serveis sanitaris privats.


DECLARACIONS

Laia Estrada

Estem acostumades que cada estiu es tanquin llits i plantes senceres, que no es substitueixi el personal mèdic en concret. Però la novetat és que aquest estiu no hi haurà substitucions, el nombre de llits i plantes que es tanquen és superior, també el de personal eventual. Per tant, veurem unes retallades molt més severes.

Your browser doesn’t support HTML5 audio