El ple rebutja l'OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell
Una moció d'ECP, Junts i ERC insta els governs català i espanyol a denegar l'operació
Imatge d'arxiu de la seu del Banc Sabadell a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
PolíticaPublicat el 17/juny per Guillem Andrés
El ple municipal posa de manifest la preocupació per la intenció del BBVA de comprar amb una OPA hostil el Banc Sabadell, amb seu a Sant Cugat. Arran d'una moció d'En Comú Podem (ECP), Junts i ERC, que ha rebut el suport del PSC i la CUP, l'Ajuntament instarà la Generalitat i el govern espanyol a no autoritzar l'operació. A més, reclama que el departament d'Economia elabori 'un informe sobre l'impacte social i econòmic d'aquesta possible absorció', centrat sobretot en la plantilla d'empleats. El text també insta el Govern 'a treballar per recuperar un sistema financer propi, creant una banca pública, orientada a les necessitats de la societat catalana i els sectors productius'.
Escolta-ho
CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ
La regidora dels comuns, Aina Balada, ha afirmat que la concentració bancària afectaria negativament al sistema financer estatal. A més, ha dit que "a Sant Cugat hem vist que agreugen la desaparició d'oficines amb les conseqüències, especialment per a la gent gran". Des del govern, el regidor de Junts Carles Brugarolas també ha assegurat que la concentració "minora la competència i encareix l'activitat financera". També ha anat en la mateixa línia el PSC. "A més concentració, menys competència i això implica pitjors condicions dels productes financers", ha expressat la socialista Elena Vila.
Suport a la banca pública
Pel que fa al suport de la banca pública, Balada ha dit que aquesta "garantiria l'accés universal als serveis bancaris, promoure el desenvolupament econòmic local, impulsar sectors estratègics de país i proporcionar suport financer a projectes socials i sostenibles". Brugarolas també ha assegurat que des de Junts ja fa temps que aposta per la conversió de l'Institut Català de Finances en una entitat bancària pública.El regidor de la CUP Marco Simarro també ha posat en relleu que "el que afecta al sistema financer és la manca d'un sistema públic", exposant que "el sistema de mercat és una autèntica farsa". Simarro, per tant, ha afegit que "si volem apostar per construir un país lliure, hem de poder articular un sistema de crèdit financer que sigui fort, públic i que garanteixi el dret d'accés a les persones a aquest servei".
Vots en contra de PP i Vox
PP i Vox han votat en contra de la moció, encara que ho han fet amb arguments diferents. Per part dels populars, han considerat que la moció barreja alguns aspectes que no tenen per què estar relacionats. Així doncs, han explicat que l'opa del BBVA va ser motivada "per la necessitat d'una major solvència per les entitats" i que estaven en llibertat de fer-ho, segons ha dit el regidor Álvaro Benejam.A més, han manifestat que la concentració no és el desencadenant dels ciutadans d'obtenir finançament bancari. "La cerca de la solvència financera porta que els requisits siguin més estrictes per no tornar a oferir crèdits bancaris a qui no tindrà capacitat per retornar-los", ha dit. Els populars, en canvi, sí que han compartit la preocupació per la reducció d'oficines. Respecte a la banca pública, han exposat que només se la imaginen per poder fer pagaments, però no per oferir préstecs a particulars o empreses.
Per part de Vox, en canvi, han declarat que han d'estar "alerta" a qualsevol moviment de concentració bancària per poder assegurar els serveis bancaris i la protecció dels estalvis. D'aquesta manera el regidor Jordi Guirado, ha afirmat estar d'acord en bona part de la proposta, però no de part de qui venia. "No confiem que pugueu solucionar els problemes dels espanyols", ha conclòs.
DECLARACIONS
Aina Balada
La banca pública garantiria l'accés universal als serveis bancaris, promoure el desenvolupament econòmic local, impulsar sectors estratègics de país i proporcionar suport financer a projectes socials i sostenibles.
Your browser doesn’t support HTML5 audio