El govern engega els tràmits per ubicar La Mirada a la Guinardera i enterra l'opció del bosc de Volpelleres

El govern porta al ple l'aprovació inicial dels tràmits urbanístics per encarrilar la construcció de l'escola


Temes relacionats

Josep Maria Vallès: 'La demanda a l'AMB pels autobusos urbans no anirà als tribunals' (14/jun/24)

La Mirada: la història sense fi de la 12a escola de Sant Cugat (13/jun/24)

La ubicació de la Mirada, a la 'Tertúlia ciutadana de Sant Cugat' (13/jun/24)


  • Comparteix:

L'espai on el govern vol que s'ubiqui l'escola La Mirada / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

L'espai on el govern vol que s'ubiqui l'escola La Mirada / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

L'equip de govern vol 'posar fil a l'agulla' a la construcció de l'escola La Mirada i dona per enterrada l'opció per fer-la al parc del Bosc de Volpelleres. El ple municipal de dilluns incorporarà l'aprovació dels tràmits urbanístics perquè el centre educatiu s'estableixi en uns terrenys de la Guinardera. El regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, ha explicat aquest divendres en roda de premsa que aquesta és una decisió que l'executiu pren 'per responsabilitat'.

Amb l'aprovació inicial que passarà pel plenari via d'urgència amb un punt fora de l'ordre del dia, es farà un canvi d'usos urbanístics: el sòl qualificat com a sistema d'espai lliure de la parcel·la de la Guinardera es trasllada al bosc; i el sòl d'equipaments es trasllada a la Guinardera. D'aquesta manera, el parc del Bosc de Volpelleres quedarà com un espai protegit, on no es podrà edificar.

Els terrenys de la Guinardera on l'Ajuntament vol que s'estableixi La Mirada es troben a la intersecció entre l'avinguda d'Europa i el carrer de Campanyà. Són 10.691 metres quadrats que permetrà ubicar-hi l'equipament, el cost de la construcció del qual assumirà la Generalitat, ha avançat Pedrós.

Un informe del servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament alertava dels perjudicis d'establir l'escola a la Guinardera, a causa de la contaminació ambiental i acústica per la proximitat amb les autopistes C-16 i AP-7. En canvi, posava en valor que la construcció no afectaria l'arbrat, perquè els terrenys són erms. El regidor Pedrós ha defensat que la topografia i el projecte arquitectònic permetran resoldre en gran mesura la qüestió acústica. Pel que fa a la contaminació ambiental de les autopistes, considera que afecta tot el municipi.

L'última alternativa presentada per l'Ajuntament és al costat de l'autopista AP7, que implica una zona de protecció de 50 metres

L'última alternativa presentada per l'Ajuntament és al costat de l'autopista AP7, que implica una zona de protecció de 50 metres / Foto: Informe del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament


Què votaran els socis de govern?

Preguntat Pedrós si el govern votarà en bloc favorablement a la modificació, ha dit que aquesta és una proposta de l'executiu i que "no entendria" un vot discordant. A la tertúlia política de Ràdio Sant Cugat d'aquest dimecres, els socis de govern (Junts i ERC) posaven de manifest que estaven d'acord en iniciar els tràmits, però expressaven divergències en com fer l'operació. Junts defensava treure La Mirada del bosc de Volpelleres i traspassar-la a la Guinardera, tancant definitivament l'opció de construcció al parc urbà; ERC apostava per desvincular les dues operacions i fer la permuta entre els metres quadrats d'equipaments i els de zona verda amb un altre espai, mantenint la Guinardera com una opció en cas que finalment no es pugui construir a l'emplaçament previst actualment al parc.

En marxa la campanya 'Salvem La Mirada'

L'AFA de l'escola La Mirada ha posat en marxa un conjunt d'accions "per evitar que es desprogrami l'actual parcel·la on s'ha de construir l'escola", al parc del Bosc de Volpelleres. Totes les reivindicacions les recullen al web salvemlamirada.cat, on també s'anunciaran les accions previstes per l'entitat "per salvar l'escola". Des de l'AFA consideren que "lligar necessàriament la planificació de la Guinardera amb aquesta desprogramació [al Bosc de Volpelleres] és un xantatge que posa fi a l'opció més ràpida per construir l'escola".

Els ecologistes ho celebren

Les entitats ecologistes implicades en la preservació del parc del Bosc de Volpelleres celebren que l'escola finalment es construeixi fora d'aquest espai. Amb un comunicat, SOS Bosc Volpelleres, ADENC i WWF fan "suport a la decisió del govern". "La recuperació d'una parcel·la de bosc que mai s'hauria d'haver modificat és una decisió de la que tots ens beneficiem", apunten els ecologistes.

Més canvis urbanístics

El govern té també la intenció d'ampliar en 740 metres quadrats la parcel·la d'equipaments de l'avinguda de la Clota on es troben els mòduls de La Mirada i l'aparcament. Es tracta d'un canvi que ha de permetre, en un futur, facilitar que els terrenys acullin de manera òptima un eventual equipament. En tot cas, aquesta modificació, que sí que es vol portar d'urgència, no afecta els mòduls de l'escola.


Àngel Pedrós

Hi haurà o no sentència? No podem estar així. Ha passat suficient com per prendre una decisió. Ho fem per sentit de responsabilitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.