Josep Maria Vallès: 'La demanda a l'AMB pels autobusos urbans no anirà als tribunals'

Cugat Mèdia entrevista l'alcalde de Sant Cugat un any després de prendre possessió com a màxima autoritat de la ciutat


  • Comparteix:

L'alcalde, Josep Maria Vallès, explica que les converses amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per la gestió dels autobusos urbans estan arribant a bon port, no acabaran als tribunals com ha semblat en algun moment, i afirma que la solució definitiva podria arribar després de l'estiu. Un any després de la constitució del nou ple municipal i de la seva presa de possessió, l'alcalde obre les portes del seu despatx a Cugat Mèdia per fer balanç del primer any de mandat. A més de la polèmica amb l'AMB, Vallès repassa els fets més destacables des del pacte de govern amb Esquerra Republicana, els canvis d'ubicació de l'escola La Mirada o les retallades de pressupost.


Un any de retallades

Aquest ha estat un any de retallades, amb quin criteri s'han aplicat?
Volem revertir la situació econòmica de dèficit aquest 2024 i això requereix fer ajustaments importants. Sant Cugat és una ciutat molt activa i l'Ajuntament aporta molts recursos perquè hi hagi tanta activitat social, cultural, esportiva. El criteri ha estat el d'estrènyer el cinturó de manera global, intentant que les restriccions afectessin el mínim possible els àmbits socials o d'alta prioritat per a la ciutadania.

Per tant, l'estabilitat financera es recuperarà el 25?
Aquest és l'objectiu, sí.

A l'octubre van decidir que les taxes i els impostos no s'incrementarien. Serà una política continuista o podem esperar canvis el segon any de mandat?
No hi haurà canvis. Mentre sigui alcalde de Sant Cugat no pujarà la pressió fiscal de l'Ajuntament.

Un pacte sòlid

El pacte de govern es percep sòlid. Però com es viu entre bambolines?
És un pacte bo. L'interlocutor principal és en Bernat Picornell, una persona d'ERC que en el mandat anterior no hi era i jo crec que això va facilitar les coses. Jo no havia fet mai cap pacte de govern, és el primer que faig i n'estic content, hi ha un bon diàleg. Evidentment que podem tenir divergència d'opinions, al final són partits diferents, però ens posem d'acord amb gairebé tots els temes importants de ciutat.

La Mirada: 'Només ens queda La Guinardera'

La Mirada pot ser un punt d'inflexió en l'estabilitat del pacte?
Podria ser-ho. La Mirada és un tema que ve de llarg. Jo des del primer dia ho vaig tenir molt clar: com a govern no ens podíem quedar de braços plegats esperant que hi hagués sentències. És la qüestió que més reunions m'ha comportat. Van buscar alternatives: una era la Clota, que la direcció de l'escola va descartar i ho vam acceptar; l'altra era la Guinardera, i fins i tot en va sortir una tercera. El plantejament dels meus interlocutors, que sempre han estat la direcció de l'escola, els representants de l'AFA i els representants de l'Associació de Veïns de Volpelleres, era que exploréssim la possibilitat de tornar a la primera opció [al bosc però al costat del Leonardo] i que, en paral·lel, treballéssim la Guinardera. Hem estat mesos sospesant la primera opció. Protecció Civil ha elevat la consulta a Adif, que és qui té la informació dels trens de mercaderies perilloses que passen pel terme municipal de Sant Cugat. La setmana passada Adif va respondre que aquests trens continuen passant i que fins i tot podrien incrementar-ne el trànsit. Amb això, la directora de Protecció Civil em va confirmar que les dades no li permeten fer un informe favorable. Només ens queda la Guinardera. A la Guinardera podem fer la millor escola possible. Hi tenim un terreny de 10.000 metres quadrats.

Josep Maria Vallès amb l'espai Àgora de l'Ajuntament al darrere

Josep Maria Vallès amb l'espai Àgora de l'Ajuntament al darrere / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

L'Hospital

Estem pendents de saber el pla funcional de l'Hospital de Dia de Rubí. Quins serveis oferirà?
Aquest és un dels grans projectes d'aquest mandat. L'Hospital de Dia de Rubí tindrà hospitalització diürna, servei ambulatori, diferents proves diagnòstiques, cirurgia major amb quatre quiròfans, cirurgia menor... Hi ha un llistat immens de serveis sanitaris que donarà a la població de Sant Cugat i que farà que no haguem d'anar a Terrassa en absolut.

Sabem que han estat en reunions amb la Generalitat també per al tema de la segona residència. Aquestes converses estan sent fructíferes?
A Sant Cugat hi ha moltes residències privades, però no tothom pot pagar una residència privada. A principis d'any em vaig reunir amb el conseller Campuzano i li vaig plantejar aquesta situació. Em va venir a dir que hi havia tres centres de residències públiques prioritaris a nivell de Catalunya, i que Sant Cugat no hi figurava. Nosaltres, el que hem estat treballant és la possibilitat que sorgeixi l'interès d'operadors privats per fer aquesta segona residència pública. La que tenim ara, de Santa Rosa, té 60 places i la idea seria fer una residència amb 120 places, de les quals, entre el 20 i 25% seran places privades i la resta concertades públiques. Si tot va com ha d'anar, en el ple de juliol portarem l'aprovació del concurs amb unes bases concretes perquè s'hi presentin operadors privats per fer aquesta segona residència pública per a la gent gran de Sant Cugat.

La nova biblioteca

La nova biblioteca és un dels llegats que vol deixar el seu govern. És un equipament que ha trobat oposició. Vostè diria que és una obra faraònica o que és un reclam ciutadà?
Ni una cosa ni l'altra. Segurament a Sant Cugat no n'hi haurà cap manifestació demanant una biblioteca. Però fa quatre anys, els serveis de biblioteques de la Diputació, ja plantejava que calia fer una nova biblioteca central que respongués a les necessitats del territori. I fa quatre anys a Sant Cugat hi havia menys habitants, ara estem pràcticament als 100.000! Evidentment és un equipament amb un pressupost molt elevat que avui l'Ajuntament no té. Per ara hem aprovat el projecte arquitectònic i estem buscant finançament, a la Diputació de Barcelona, a la Generalitat, a l'Àrea Metropolitana, i també anirem a Europa, el que faci falta per fer-la possible. Està clar que avui dia no és el principal tema que estem treballant. És un projecte a mitjà termini. Serà una realitat d'aquí a sis o set anys.

Els agents que gestionen La Unió estan preocupats perquè consideren que el model de futur està amenaçat. Què els hi diria?
Jo els diria que estiguin tranquils. Queda acabar el teatre de La Unió i l'escenotècnia. Segurament al mes de setembre ho tindrem enllestit. Mentrestant, hem d'anar parlant amb el president i la Junta de La Unió per buscar la millor fórmula possible d'aquesta gestió. Sí que és cert que al final l'Ajuntament té un 80% de la propietat de l'equipament, per la inversió pública que va fer en el seu dia i que encara continua. Tenim diferents equipaments, el Teatre-Auditori, el Teatre de Mira-sol i tota la resta d'espais de la XCCP. Quan el teatre de La Unió estigui llest per programar espectacles, hem de pensar en una fórmula global per no fer-nos la competència.

Habitatge

Parlem d'habitatge. Preus prohibitius, iniciatives especulatives com el coliving... Sabem que la competència municipal és limitada, però quines són les propostes que fa el seu govern?
Aquest és un tema que ens preocupa a tots. Els preus de Sant Cugat són molt cars i des del confinament encara han pujat més, tant de lloguer com de venda. Des de l'Ajuntament estem treballant una promoció molt important de pisos de lloguer per a joves [a Can Sant Joan]. Ho treballarem amb més profunditat quan hi hagi un nou govern de la Generalitat perquè depèn d'Incasòl. No vull dir xifres encara, però serà una promoció molt important. També estem treballant altres fórmules. Per exemple, cases unifamiliars que inicialment potser hi vivien 4, 5, 6 persones i avui dia hi ha el matrimoni sol, potser fer una divisió horitzontal és una manera de guanyar habitatge públic o habitatge per gent jove i alhora repartir despeses.

Al maig, els seus socis de govern van anunciar que el projecte d'habitatge protegit a Ragull Centre seria una realitat, ho confirma?
Sí, vam fer una reunió amb el regidor d'Habitatge, el regidor d'Urbanisme i la propietat dels terrenys [els laboratoris Ferrer] i ho estem estudiant. Però seguint el model de ciutat, no aquelles propostes inicials que es va fer durant el mandat anterior, ni 11 plantes d'alçada, ni de vuit. Estem parlant de tres o quatre plantes com a màxim.

Autobusos i AMB

Les negociacions amb l'AMB sobre el bus urbà acabaran als tribunals?
Millorar el servei de bus urbà és una de les demandes principals de la ciutadania de Sant Cugat. No és només que l'autobús estigui en millors o pitjors condicions, que tingui o no la plataforma d'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda o que funcioni l'aire condicionat, és un tema de freqüències, de parades. I tot això depèn de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Al final estem pagant pràcticament sis milions d'euros l'any de la nostra butxaca a l'AMB per tenir un bon servei que no tenim. Ara mateix, sota el pla de sanejament amb què ens trobem, no podríem assumir aquest pagament ni que volguéssim. Per això vam fer un requeriment, que vam aprovar al ple, per demanar a l'AMB que afronti aquesta realitat i que assumeixi la seva competència. Això va fer sacsejar una mica la situació. Els nostres serveis jurídics ens asseguren que en cas d'arribar als tribunals, ho tindríem guanyat, però fruit d'aquesta demanda, hem iniciat un procés de converses amb l'AMB. Portem dues reunions i les coses van bé. Ens posarem d'acord, no haurem d'anar a judici i l'Ajuntament no haurà de pagar. Després de l'estiu podrem presentar la solució definitiva a la ciutadania.

Aviat començarà La Festa Major, què destacaria del programa d'enguany?
La Festa Major de Sant Cugat és una festa major molt de poble i jo crec que això és el que agrada a la nostra ciutadania. Tenim un teixit associatiu, cultural, esportiu, social immens, i gran part de la programació està organitzada o proposada per les mateixes entitats. No tenim cap mega concert, però sí un Concurs d'Arrossos amb 700 inscripcions. Potser continuarà creixent i acabarem fent l'arrossada més popular de Catalunya.




Josep Maria Vallès

Però fruit d'aquesta demanda a l'AMB, hem iniciat un procés de conversa, portem dues reunions, i les coses van molt bé, no arribarem als tribunals ni molt menys, ens posarem d'acord i l'ajuntament no haurà de pagar aquests sis milions, que són molts diners.

Josep Maria Vallès

Estem estudiant fer-hi habitatge, però seguint el model Sant Cugat, no aquelles propostes inicials durant el mandat anterior d'11 plantes, ni la segona de 8 de plantes. Estem parlant de 3 o 4 plantes com a màxim, però està molt a les beceroles.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.