Sant Cugat abandona l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública

En un context econòmic crític, l'Ajuntament recorda que l'AMB és qui assumirà la gestió de l'aigua


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una aixeta / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Imatge d'arxiu d'una aixeta / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Sant Cugat s'ha donat de baixa de l'Associació de Municipis i Entitats per a l'Aigua Pública (AMAP). En el marc d'un context de dèficit econòmic, el govern ha considerat adient estalviar-se la quota de prop de 2.900 euros per formar part de l'entitat, quan l'AMB és qui té la competència de la gestió de l'aigua. Un posicionament que ha comptat amb el suport del govern, el PSC, el PP i Vox. No opina igual En Comú Podem i, especialment la CUP, màxim impulsor de la iniciativa en l'anterior govern. Ambdues formacions consideren que s'ha perdut l'oportunitat de treballar amb una entitat que defensa els interessos dels ajuntaments en la gestió pública de l'aigua. El govern, però, no ha tancat la porta a tornar a formar part de l'AMAP si la situació ho requereix.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DEL PLE DE MAIG

Tot i que al febrer, el govern va ser més explícit justificant la baixa de l'AMAP pel context econòmic, la tinent d'alcaldia de Canvi Climàtic, Cristina Paraira, ha apuntat al ple el tema de les competències per argumentar la sortida de Sant Cugat de l'associació. La juntaire ha remarcat que, a banda de no tenir prevista la despesa en el nou pressupost, la sentència que dirimia que la gestió de l'aigua és competència de l'AMB és motiu suficient per deixar de pagar la quota anual. Sorea, de forma prorrogada, és la gestora de la concessió de l'aigua fins que l'AMB assumeixi el servei.

El raonament del govern ha desagradat els comuns, que han constatat com l'Ajuntament "dimiteix a l'hora de controlar com es fa la gestió de l'aigua". Decebuda s'ha mostrat la CUP, que s'ha vist sola en la defensa d'una iniciativa compartida en l'anterior mandat amb ERC, encara al govern, i el PSC que, governant a l'AMB, ha votat a favor de la sortida de l'AMAP sense intervenir al debat.

Enganxada de la CUP i ERC

El portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha afirmat que els partits de govern "es venen als interessos de tercers, no de forma explícita, però sí com a conseqüència directa d'aquesta decisió". També ha recordat que la transparència per la qual advoca l'AMAP s'alinea amb els principis d'internalització de la gestió de l'aigua que reivindicava el tripartit d'esquerres.

Unes paraules que han ofès i molestat, respectivament, Cristina Paraira (Junts) i Bernat Picornell (ERC) que han lamentat que els cupaires "vagin en aquesta línia" quan l'Ajuntament "només defensa els interessos de Sant Cugat". Picornell ha dit que buscaran alternatives de treball a l'AMAP, que els comuns han descrit com "un espai de trobada per debatre la gestió de l'aigua de forma democràtica".

Per part de la dreta, el PP no s'explica per què s'han destinat diners a l'associació fins al 2023 quan la gestió és de l'AMB. En el cas de Vox, han denunciat que aquesta contribució ha perjudicat la ciutadania de Sant Cugat.

El maig de 2021, el govern del mandat anterior feia front comú amb 40 municipis per defensar la gestió pública de l'aigua.




Marco Simarro

No dic que tinguin interessos connivents, sinó que estan venent-se als interessos de tercers. No és una connivència explícita, és una conseqüència directa de la seva decisió.

Bernat Picornell

Jo suposo que no volia dir això. Si ha dit de veritat que ens estem venent a tercers em sembla molt greu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.