La CUP presenta al·legacions contra l'encariment de l'aigua a Sant Cugat
La formació considera que Sorea està repercutint als veïns les problemàtiques derivades de la sequera pel seu benefici
Imatge de Marco Simarro i Laure Vega davant de l'ofician de Sorea a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
PolíticaPublicat el 10/maig per Biel Ibáñez / Anna González
La CUP rebutja la proposta d'encariment de la tarifa de l'aigua a Sant Cugat, del 19,57% respecte a l'anterior. Segons la formació, amb aquesta pujada, que considera 'irregular', Sorea vol repercutir als veïns les problemàtiques derivades de la sequera per garantir els seus beneficis econòmics. És per això que la CUP ha presentat al·legacions per aturar el procés d'encariment i abordar la situació de transitorietat en què es troba la concessió del servei d'abastament d'aigua al municipi.
En roda de premsa, el portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha lamentat que l'aprovació inicial de l'increment de la tarifa, que s'ha fet a petició de Sorea -adjudicatària del servei- s'hagi tirat endavant sense fiscalització per part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En concret, la formació considera que existeix "una clara manca de rigor a l'hora de justificar aquest augment" i no s'adequa a les necessitats d'estalvi d'aigua.
El contracte amb Sorea
Una mesura que se suma a la "ja prou problemàtica" situació del contracte a Sant Cugat. I és que des del 2019 el servei es troba en continuïtat forçosa i no s'ha renovat a l'espera de com dona compliment l'AMB a la sentència de 2020 que li atorga la competència.És per això que la CUP ha presentat al·legacions amb les quals demana a l'AMB que resolgui la situació de provisionalitat de la gestió a Sant Cugat, assumint la gestió directa o delegant als municipis la decisió. També sol·licita que mentre no resol aquesta transitorietat, aturi el procés d'encariment de la tarifa, contra la qual altres entitats també han presentat al·legacions.
Com ha explicat Simarro, alerten de la manca de fiscalització per part de l'AMB a la sol·licitud de Sorea, que segons la CUP, "vol repercutir en els ciutadans les problemàtiques derivades de la sequera, sobretot pel que fa als seus beneficis econòmics".
Passivitat de l'Ajuntament
Des de la CUP també lamenten la passivitat del govern municipal d'ERC i Junts, qui consideren que ha estat un dels partits més actius en bloquejar la municipalització del servei. Simarro ha estat acompanyat per la número 2 per Barcelona de la CUP, Laure Vega, qui ha recordat que el 79% de la població viu en municipis amb una gestió de l'aigua privada que en molts casos respon a interessos econòmics. També s'ha mostrat crítica amb l'aixecament de la fase d'emergència per sequera per part de la Generalitat, una decisió que ha titllat d'"electoralista".
DECLARACIONS
Marco Simarro
Ens sumem a algunes d'aquestes al·legacions, sobretot pel que fa a la manca de fiscalització. El que vol fer Sorea és repercutir en els ciutadans les problemàtiques derivades de la sequera, sobretot pel que fa als seus beneficis econòmics.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Laure Vega
El 79% de la població viu en municipis on la gestió de l'aigua és de caràcter privat. Hem estat tota la legislatura batallant perquè no es bloquegi la municipalització.
Your browser doesn’t support HTML5 audio