Limita la rendibilitat o té massa forats: els polítics de Sant Cugat valoren el nou índex del lloguer

El PSC situa als 'expats' com a factor que distorsiona els preus a Sant Cugat i el PP critica que la llei protegeix a qui deixa de pagar el lloguer


  • Comparteix:

L'Oficina Local d'Habitatge municipal del passeig de Francesc Macià / Foto: Ajuntament

L'Oficina Local d'Habitatge municipal del passeig de Francesc Macià / Foto: Ajuntament

Sant Cugat acaba de ser declarada zona tensada pel govern espanyol -a petició de la Generalitat- i això vol dir que ha d'aplicar el nou índex de preus del lloguer, la mesura estrella inclosa dins la llei de l'Habitatge espanyola. Què n'opinen els set partits amb representació municipal de la ciutat? N'hem parlat a la tertúlia 'El Gall del Monestir' de Cugat Mèdia, i les opinions van des de la satisfacció del PSC, ERC i En Comú Podem; la sensació que s'ha quedat curta de la CUP; a la crítica perquè limita els incentius dels inversors i retalla seguretat jurídica als propietaris davant els impagaments de PP, Vox i Junts. Defensa del lliure mercat o intervenció del mercat per garantir un dret fonamental? Aquesta és la qüestió.

ESCOLTA-HO


JUNTS

"Quan un producte com l'habitatge, encara que sigui una mala definició, té una demanada clarament superior a l'oferta, el preu tendeix a pujar". Així defineix el tinent d'alcaldia de Junts, Carles Brugarolas, la llei del mercat de l'habitatge. Considera que limitar el preu del lloguer, encara pugui tenir efectes positius d'entrada, a la llarga perjudica el lloguer: "Les persones o empreses que inverteixen en habitatge volen aconseguir una rendibilitat, i aquest índex de referència limita aquesta rendibilitat, cosa que ja està provocant una migració de les inversions cap a altres productes més rendibles". En definitiva, Junts creu que la llei fa que hi hagi menys incentius del capital privat per desenvolupar habitatge, "i com que el sector públic, per desgràcia, té una capacitat limitada per construir-ne, ens podem trobar amb aquest problema".

ERC

Francesc Duch, regidor d'Habitatge d'Esquerra, tot i que preferia la llei catalana que el Tribunal Constitucional va derogar, confia que aquest índex de referència espanyol pugui aconseguir els mateixos efectes que la que va aprovar el Parlament i va estar vigent durant un any i mig. "Si mires les dades de l'evolució dels preus de l'habitatge a Sant Cugat són un escàndol vistos des de tots els punts de vista. Des del 2015 els preus anaven desfermats. El 2020 va entrar la llei catalana de regulació de preus, i els preus es van frenar".

CONSULTA ELS GRÀFICS SOBRE L'EVOLUCIÓ DELS PREUS DE LLOGUER A SANT CUGAT DES DEL 2006

Tot i això, el regidor republicà té clar que "regulant els lloguers no n'hi ha prou, cal més oferta i cal produir més habitatge assequible, i en això hi estem posats al 200% des de fa temps en aquesta regidoria". Conscient que l'habitatge està considerat per molts sectors com un producte especulatiu, afegeix que "hem de ser curosos des de l'administració de no deixar escletxes perquè els habitatges serveixin per al que han de servir: garantir un dret fonamental".

PSC

El primer secretari de les Joventuts Socialistes de Sant Cugat, Álex Muñoz, considera que "aquesta llei no és la solució final, és una eina més per a les administracions per tallar aquest problema, que és molt més complex que per tractar-lo amb una sola llei". Tot i això, explica que si ara el preu del lloguer mitjà a Sant Cugat és d'uns 1.400 euros, amb aquest índex de referència estaríem en un topall màxim de 1.090 euros. Muñoz s'ha posat a ell mateix com a exemple d'una persona jove que no troba a la ciutat cap pis de lloguer que pugui pagar, i posa el focus en un sector concret de persones que vénen a viure a la ciutat fan pujar els preus dels lloguers. "Es parla molt dels 'expats', professionals estrangers amb una qualificació molt alta, que són molt necessaris per al teixit econòmic, però que per la seva forma de vida tenen més renda per pagar aquests lloguers, i això deixa a la gent de Sant Cugat, en especial els joves, en una situació molt vulnerable".

PP

Per al regidor del Partit Popular, Alfredo Bergua, el problema del lloguer és la manca d'oferta: "El que s'ha de fer és el contrari, incentivar la construcció d'habitatge, i no amb el que hi ha limitar-lo d'aquesta manera". Per això posa com a exemple una informació publicada per Cugat Mèdia fa un any, i recorda que a Sant Cugat només hi ha uns 200 anuncis d'habitatges de lloguer, que per a una ciutat de 100.000 habitants "és totalment insuficient". Bergua, a més, veu un altre problema en aquesta llei d'Habitatge del govern espanyol: la inseguretat jurídica dels propietaris. "Amb aquesta llei, si algú deixa de pagar el lloguer queda protegit i costarà molt fer-lo fora; això farà que per llogar un pis el propietari demani moltes més garanties al llogater, cosa que limitarà encara més el lloguer".

CUP

Per als anticapitalistes, aquesta llei encara es queda curta respecte al que ells haguessin fet, ja que asseguren que, segons els experts, aquest índex de referència potser servirà per frenar els preus, però no per abaixar-los. "Hem d'abaixar els 1500 euros de mitjana del lloguer a Sant Cugat", afirma el regidor de la CUP Marco Simarro. "El que cal és desmercantilitzar l'habitatge perquè aquest realment sigui un dret, i això vol dir controlar els preus, però també controlar el règim de propietat i començar pels grans tenidors; si no parlem d'això, no farem res". Simarro encara va més enllà: "A Espanya hi ha un problema d'acumulació de riquesa molt greu, el 3,8% de la població posseeix el 43% de la riquesa total; si no toquem això, no canviarem res".

Per als anticapitalistes, la llei catalana derogada pel TC era millor que aquesta, i n'assenyalen tres defectes principals: Es pot desviar la llei desviant l'habitatge al mercat de temporada saltant-se la LAU; no incorpora un sistema de sancions i, per tant, no hi ha mecanisme de garantia; i l'índex és massa subjectiu.

VOX

"La llei del mercat és l'oferta i la demanda, i Vox no creu que s'hi hagi d'intervenir; estem contra l'intervencionisme en qualsevol sector". Ho diu el militant de Vox a Sant Cugat, Alfredo Cernuda, qui recorda que el sòl ja està intervingut "i no sé què se n'ha fet del 10% d'aprofitament de la gestió urbanística". Si mirem tot el que s'ha construït a Sant Cugat, afirma, "ens adonarem que l'Ajuntament també ha especulat amb el sòl, és un dels grans especuladors".

Per a Alfredo Cernuda, un altre punt important és la desprotecció en la qual queden ara els propietaris davant un impagament o una ocupació: "El capital no fa inversions allà on els pisos queden ocupats i no es fa res". També recorda que la inversió en habitatge no només significa enriquiment personal, sinó que és la manera de compensar unes pensions de jubilació magres. De la mateixa manera és pregunta per què es pot limitar el preu del lloguer, però no s'intervé en els interessos de les hipoteques.

EN COMÚ PODEM

El regidor dels comuns, Ramon Gutiérrez, respon el militant de Vox i li recorda que Sumar -partit a qui donen suport a Espanya- ha demanat al PSOE que s'intervingui també els índexs de les hipoteques. "Nosaltres sí que estem d'acord en intervenir en el que són drets fonamentals i no són un producte". Gutiérrez coincideix amb Marco Simarro de la CUP que, malgrat tot, la llei "té forats" i que cal millorar-la: "Assegurar un règim sancionador és important perquè és el que ens ajudarà que es compleixi, a més d'incorporar més objectivitat en els criteris per agafar el màxim o el mínim de la referència". Per als comuns, "el que cal és treure l'habitatge de les urpes del mercat".




Carles Brugarolas

Això farà que hi haurà menys incentius del capital privat per desenvolupar habitatge, i com que el sector públic, per desgràcia té una capacitat limitada per construir habitatge, ens podem trobar amb aquest problema.

Marco Simarro

El que cal és desmercantilitzar l'habitatge perquè aquest realment sigui un dret, i això vol dir controlar els preus però també controlar el règim de propietat i començar pels grans tenidors. Si no parlem d'això, no farem res.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.