ERC exigeix al govern espanyol compensar els ajuntaments per la reforma de la plusvàlua

La formació considera que la situació financera actual de l'Ajuntament seria "molt diferent" sense els canvis en la base imposable de l'impost

Els republicans, en roda de premsa aquest dimecres / Foto: ERC

Política

Publicat el 13/març per Sílvia González

L'Ajuntament va deixar d'ingressar entre el 2022 i el 2023 uns 15 milions d'euros a causa de la reforma de la plusvàlua, l'impost que suposa una de les principals fonts de finançament municipal. Amb la dada, ERC vol il·lustrar la 'complexa situació' que avui pateix l'Ajuntament, amb un dèficit econòmic heretat del govern anterior que els mateixos republicans lideraven amb el PSC i la CUP. ERC, que ara afronta el trasbals financer governant amb Junts, presenta una moció al ple per exigir de forma 'urgent' al govern espanyol mesures compensatòries per eixugar les arques municipals arran dels canvis en la base imposable de la plusvàlua.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Dos dies abans que el tinent d'alcaldia d'Economia i Hisenda, Carles Brugarolas, expliqui en roda de premsa com s'ha tancat el pressupost de 2023 i doni pistes de quina és la radiografia econòmica actual de l'Ajuntament, ERC mou fitxa i reclama a Pedro Sánchez que ajudi els ajuntaments després de "la pèrdua permanent d'ingressos que derivarà la nova metodologia de càlcul".

El segon tinent d'alcaldia i exsenador, Bernat Picornell, no amaga que volen fer pressió al PSOE perquè atengui "ja" les necessitats de les administracions locals i doni compliment a tots els acords assolits en aquest sentit, entre ells, el propiciat per ERC-Euskal Herria Bildu al Senat. L'acord unànime de la cambra alta demanava la creació d'un fons extraordinari de 1.500 milions per compensar la pèrdua d'ingressos dels ajuntaments i un fons de compensació per equilibrar les pèrdues. Així mateix ERC també demana que el govern espanyol incorpori als pressupostos de 2024 una partida "per revertir la situació i compensar els ajuntaments perjudicats".

Tot i que moviments similars ja els va fer l'Ajuntament a través d'una moció el febrer de 2023, Picornell "no té esperança cap ni una en el que pugui fer el govern de Pedro Sánchez", tot i així els republicans volen visibilitzar el seu enuig i esperar que el màxim nombre de partits els donin suport, incloent el PSC, exsoci de govern i responsable de la cartera econòmica en l'anterior govern. ERC ha avançat el vot favorable de Junts i ha assegurat que sense aquesta problemàtica de la plusvàlua, la situació econòmica seria "menys crítica".

Tot i els intents d'aquests mitjà preguntant si, a dia d'avui, la situació econòmica de l'Ajuntament ha millorat mínimament amb un pla de sanejament en curs i la tutela econòmica de la Generalitat, Picornell no ha concretat i ha assegurat que "mai no hi ha hagut un forat" i que l'escenari continua sent "complex". Les últimes dades indicaven un dèficit de 25 milions.

Una altra moció contra la discriminació

El grup municipal porta també al ple un text en el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial que és el 21 de març. És en aquest sentit que proposen rebutjar qualsevol expressió de caràcter racista o discriminatòria que "han observat darrerament", en al·lusió als partits d'extrema dreta. Per això, ERC demana declarar Sant Cugat una ciutat lliure de qualsevol discriminació. Així mateix, també plantegen comprometre's a treballar per defensar els valors de la convivència respectuosa i vetllar de manera activa perquè no es produeixin actes de discriminació en cap servei o equipament de titularitat municipal.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ


DECLARACIONS

Bernat Picornell

Si no hi hagués hagut aquesta problemàtica, la situació no seria igual de crítica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio