Les inversions municipals, en un mínim històric aquest 2024
El pressupost d'aquest any preveu inicialment 2,9 milions d'euros en inversions, tot i que alguns equipaments es finançaran per altres vies
Imatge d'arxiu del pont de Can Vernet / Foto: Cugat Mèdia
PolíticaPublicat el 22/febrer per Anna González
La situació financera del consistori es fa notar també a les inversions. Amb menys de 3 milions d'euros en aquest capítol al pressupost municipal del 2024, i a l'espera de veure quina part del romanent del 2023 es pot incorporar, l'equip de govern prioritza aquells equipaments que ja s'han iniciat com el Complex Aquàtic de Mira-sol i el Teatre la Unió, i aquells per als quals ha trobat finançament extern com la passarel·la al pont de Can Vernet i nous espais d'ombra a les escoles. Una part important d'aquestes inversions, fins a 826.000 euros, estan previstes gràcies a la venda de patrimoni, que els comptes municipals estimen en 3 milions d'euros com a ingressos principalment vinguts de la venda de parcel·les.
Inversions principals
COMPLEX AQUÀTIC DE MIRA-SOL. Després d'anys de reivindicacions, les obres de construcció de la piscina de Mira-sol continuen avançant i es preveu que entri en funcionament el 2025. Per fer-ho possible, el pressupost municipal incorpora una partida de 532.217 euros provinents de la Diputació de Barcelona.CARRETERA DE VALLVIDRERA entre Valldoreix i la Floresta. La construcció del carril bici i la millora de la via que uneix els dos barris és una altra de les actuacions ja iniciades que recull el capítol d'inversions dels comptes municipals. En aquest cas són 580.267 euros cofinançats per la Diputació de Barcelona (112.542 euros) i l'Ajuntament (467.725 euros), que els té pressupostats a través de la venda de patrimoni. Es tracta de la partida més d'inversions més gran.
PASSERA DE CAN VERNET La construcció de la passera alternativa al pont de Can Vernet, tancat des del 2021 per un despreniment, és un altre dels projectes previstos al pressupost del 2024. En concret, es dota la partida amb 278.000 euros aportats per la Diputació de Barcelona.
ESCOLA LA FLORESTA Els comptes municipals permetran reprendre les obres de millora a l'escola de Floresta, que han posar al dia un edifici amb més de 40 anys. La partida reservada per aquesta actuació és de 460.198 euros, que molt previsiblement es finançarà a través d'un avançament del romanent per agilitzar els treballs.
ESPAIS D'OMBRA A LES ESCOLES L'Ajuntament també té previst invertir 100.000 euros en espais d'ombra a les escoles públiques del municipi. La partida prové de la Diputació de Barcelona.
REHABILITACIÓ DEL MONESTIR La posada al dia del conjunt del Monestir continuarà avançant aquest 2024. El pressupost municipal preveu 162.000 euros en inversions, 150.000 dels quals aconseguits de la venda de patrimoni municipal i 12.000 de la Diputació de Barcelona. Aquests últims són per a una intervenció d'urgència a l'església.
El capítol d'inversions també preveu 105.875 euros per al manteniment dels edificis municipals contra la legionel·la, 132.000 per a arbrat viari i uns 173.000 en inversions tecnològiques.
En l'àmbit esportiu, hi apareixen 15.000 euros per al pavelló de Gimnàstica Rítmica de la Guinardera i 20.000 euros per a la reforma dels vestidors del PAV 2 de la Rambla del Celler.
A tot això, s'afegirà el que es pugui finançar amb altres fórmules, com el romanent disponible una vegada estigui liquidat el pressupost del 2023. Per aquesta via, es finançarà, per exemple, el Teatre la Unió i l'escola Joan Maragall.
Així, doncs; segons ha explicat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas; l'equip de govern haurà de veure quines inversions d'exercicis anteriors amb finançament afectat, és a dir, de subvencions o endeutament, arrossega i quines desapareixen.
Tot i així, adverteix Brugarolas, ha de ser amb "cautela", ja que pot generar nou dèficit perquè són despeses sense ingrés en aquell exercici.
Liquidació del pressupost
La liquidació del pressupost de 2023 -que venia prorrogat del 2022- marcarà bona part de les inversions, el què es podrà o no es podrà fer, més enllà del ja previst o d'allò que compta amb finançament d'administracions supramunicipals.Per exemple, el pressupost del 2022 comptava en el capítol d'inversions amb 14,8 milions d'euros, que finalment es van convertir en 43 milions d'euros pel traspàs d'exercicis anteriors de partides sense executar. Tot i això, segons la liquidació d'aquell any, l'execució de les inversions va ser del 14,89%. Amb aquestes dades, segons una primera estimació, la partida d'inversions del 2023 també supera els 43 milions d'euros, tot i que això no implica que s'hagin executat aquestes inversions.
Altres inversions que hauran d'esperar pressupost
Sobre la taula, l'equip de govern té altres inversions amb les quals ja ha mostrat el seu compromís, però que no tenen encara dotació econòmica. És el cas de la Biblioteca Central Urbana i la nova comissaria de la Policia Local.Per contra, cauen altres propostes com l'Oficina Local de Mobilitat i el Centre d'Emprenedoria de Mira-sol. L'Ajuntament, però, no tanca del tot la porta a la compra del Centro Popular Andaluz, tot i que ja ha concretat que no serà aquest 2024. Aquest any, tampoc tindrà dotació per als pressupostos participatius.
DECLARACIONS
Carles Brugarolas
Cada cosa que incorporem del romanent és una previsió de dèficit. Hem de prendre decisions sobre què passarem al 24 d'anys anteriors.
Your browser doesn’t support HTML5 audio