La CUP carrega contra Junts per l'ús 'partidista i tendenciós' de l'Observatori Sociològic

La formació alerta que algunes preguntes indueixen a la xenofòbia i el racisme


Temes relacionats

La sensació d'inseguretat a Sant Cugat baixa 4,7 punts percentuals en el darrer Observatori Sociològic (26/oct/23)


  • Comparteix:

Imatge de la roda de la CUP / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la roda de la CUP / Foto: Cugat Mèdia

La CUP alça la veu contra el darrer Observatori Sociològic, el primer completament gestionat pel nou govern. Segons la formació, Junts ha instrumentalitzat aquesta eina municipal i pública amb un criteri 'partidista i tendenciós'. Un canvi que es fa notar especialment en preguntes sobre la immigració, de les quals indueixen a la xenofòbia, afirmen els cupaires.

Per la CUP, la darrera onada de l'enquesta, que s'està realitzant aquests dies, demostra una manca de rigor sociològic amb l'objectiu de promoure l'agenda de Junts i no pas obtenir informació sobre debats que afecten el municipi.

En aquest sentit, adverteix la formació, hi apareixen preguntes com:

  • La Generalitat hauria de tenir les competències integrals en immigració?
  • Sant Cugat ha de ser una ciutat que aculli immigració fins al màxim de les seves possibilitats?
  • Les persones immigrades que delinqueixen de manera reincident haurien de tornar al seu lloc d'origen?
  • Posar límits a l'arribada de persones immigrants és una política xenòfoba?
  • La immigració és necessària per a la nostra economia?
  • Una elevada immigració pot tensionar determinats serveis públics de la ciutat?
  • Una elevada immigració pot posar en risc les tradicions i la llengua del nostre país?

  • El portaveu de la CUP, Marco Simarro, considera que aquests enunciats "vinculen delinqüència amb immigració" i responen a un interès "partidista" de la formació, del qual responsabilitzen al responsable de l'Observatori, el tinent d'alcaldia de Bon Govern, Jordi Puigneró.

    "No volem que Sant Cugat sigui el banc de proves de Junts", ha afirmat Simarro, qui també ha concretat que l'Observatori pregunta per altres qüestions com l'amnistia, l'informe PISA i el model urbanístic de ciutat.

    De fet, les queixes de la CUP no són les úniques. ERC també ha carregat contra el biaix ideològic de preguntes de l'Observatori Sociològic, un canvi d'enfocament, del qual ha dit no en tenia coneixement tot i formar part del govern municipal i ostentar la cartera de Participació.

    Per Simarro, aquesta divisió entre Junts i ERC "parla molt malament de la relació entre els socis" i "estaria preocupat" si formés part del govern municipal.

    Reaccions de la resta de l'oposició

    El PSC, soci de govern d'ERC i la CUP a l'anterior mandat, ha assenyalat Puigneró pels "canvis introduïts a l'enquesta" en un comunicat i ha instat Junts i l'alcalde Vallès a "rectificar aquesta situació immediatament". La portaveu del PSC, Elena Vila, qualifica els fets de "doblement greu" no només pel biaix ideològic de les preguntes sinó també per l'ús partidista que ha fet la institució, ha afirmat. Els socialistes demanen revisar i corregir l'enquesta, que s'està executant actualment, i implementar en el futur mesures per prevenir aquestes situacions.

    També s'ha pronunciat el portaveu municipal de Vox, Marcos Rodríguez, a través de X. El d'extrema dreta ha tret ferro a l'assumpte veient lícit fer aquest tipus de preguntes en enquestes municipals.



    En Comú Podem ha fet un fil molt crític a X de la mà del seu portaveu, Ramon Gutiérrez. El comú ha qualificat els fets com el "tomb a la dreta" de Junts i ha titllat de "còmplice" ERC per la seva "inacció". Gutiérrez ha advertit que el polèmic qüestionari és "el primer pas per legitimar les futures polítiques racistes a Sant Cugat".



    El PP no ha fet cap reacció, de moment.




    Marco Simarro

    Volem denunciar la instrumentalització per part de Junts i inducció a la xenofòbia. És un ús partidista.

    Elena Vila

    Restem a l'espera d'aquesta rectificació. L'ús partidista de les institucions és especialment perillós quan s'usen contra gent vulnerable.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.