Satisfacció, matisos i retrets: els polítics de Sant Cugat valoren l'anunci de l'hospital de dia a Cugat Mèdia
Junts, ERC i PSC celebren la "bona notícia"; PP i Vox demanen que no es renunciï a l'hospital de referència; i ECP vol més inversió als CAP
Gemma Aristoy (ERC), Ariadna Sierra (CUP, Ramon Gutiérrez (ECP), Elena Vila (PSC), Marcos Rodríguez (Vox), Alfredo Bergua (PP), Albert Solé (Cugat Mèdia) i Núria Fernández (Junts), a la tertúlia / Foto: Cugat Mèdia
PolíticaPublicat el 31/gener per Albert Solé
La tertúlia política 'El Gall del Monestir' de Cugat Mèdia d'aquest dimecres ha servit per copsar l'opinió dels partits polítics davant l'anunci de la construcció de l'esperat hospital per a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal, que serà un centre sanitari de dia (Centre d'Alta Resolució), sense llits per a un ingrés llarg, però que oferirà uns serveis que ara els CAP no donen i que de moment cal anar a Terrassa per tenir-los. Junts, ERC i PSC han coincidit a celebrar la 'bona notícia' després de 20 anys esperant, i han tret ferro a la rebaixa de serveis perquè consideren que el sistema sanitari està canviant i cal 'una nova mirada'. PP i Vox, per la seva banda, accepten el Centre d'Alta Resolució abans de no tenir res com ara, però demanen que se segueixi reivindicant l'hospital de referència que s'ha reclamat els últims 20 anys. CUP i En Comú Podem, per la seva banda, han afirmat que on cal més inversió és a l'atenció primària.
Escolta-ho
Junts
La regidora de Salut, Núria Fernàndez, s'ha mostrat satisfeta per haver desencallat una reivindicació històrica de la ciutat. Ha explicat que no serà un hospital amb llits per a ingressos, però que els nous hospitals van en aquesta direcció: "S'ha vist que si el postquirúrgic es fa al domicili és molt més ràpid i amb menys fàrmacs". Les operacions importants se seguiran fent a Terrassa, però ha volgut posar en valor la quantitat de coses que es faran en aquest Centre d'Alta Resolució Vicente Ferrer que permetran que els santcugatencs vagin menys a la ciutat veïna: tindrà quatre quiròfans, es faran les endoscòpies, les ressonàncies magnètiques o l'hemodiàlisi, que s'ha de fer cada dia, i a més hi haurà un centre d'ambulàncies i urgències diürnes.Pel que fa a la disputa entre Rubí i Sant Cugat per a la ubicació, la regidora de Salut ha explicat que des del CatSalut, el setembre passat els van demanar en quins terrenys de Sant Cugat es podien fer, i que des d'Urbanisme en van dir dos, un dels quals són els terrenys que l'Incasòl té entre l'estació dels FGC de l'Hospital General i l'estació de Renfe de Rubí -els mateixos que ja havien ofert governs anteriors-. "Al final vam posar en una balança que no volíem allargar més el temps, i si començàvem de zero als terrenys de Sant Cugat, hauria calgut un canvi de planejament i s'allargaria molt, en canvi, amb els terrenys de Rubí tot serà més ràpid, que és el que volem".
ERC
Els republicans també han celebrat la notícia de l'hospital de dia, "tot i que sempre ens fixem en tot allò que ens falta, i hi veiem mancances, però és una bona notícia", ha dit la regidora Gemma Aristoy, perquè descongestionarà els centres sanitaris del Vallès.Una d'aquestes mancances és la mobilitat de l'entorn dels terrenys on es construirà a Rubí, però Aristoy ha assegurat que els tres Ajuntaments "ja hi estem treballant per trobar solucions per facilitar l'accés a l'hospital". Una altra de les crítiques és sobre la gestió compartida per la Mutua Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa, i la regidora republicana admet que "tenim moltes queixes de la gestió de la Mutua", però alhora ha dit que "segur que hi treballarem perquè millori".
PSC
Elena Vila també ha mostrat la seva satisfacció per haver aconseguit una reivindicació històrica de tots els partits santcugatencs i de la ciutadania, per això ha puntualitzat que "no és moment de penjar-se medalles". "Aquest nou hospital neix amb un acord treballat per als tres municipis, una fita històrica", ha afegit.La regidora socialista ha coincidit amb Núria Fernández que haver insistit a portar l'hospital a Sant Cugat hauria allargat massa el procés, i que per això els terrenys de Rubí són la millor opció.
PP
Alfredo Bergua ha lamentat que s'hagi renunciat a l'hospital de referència, que ha sigut la reivindicació de Sant Cugat durant 20 anys, i que s'hagi tornat a la primera proposta de la consellera Marina Geli del 2004. "El 2005, la població dels tres municipis era de 140.000 persones i ara és de 190.000. En tots aquest temps, 50.000 persones més, per tant, no entenc que el que era prioritari llavors, ara hi renunciem. Sant Cugat ha de seguir lluitant per un hospital de referència", ha dit el regidor popular, que ha afegit que "si ara es fa això, ens podem oblidar de l'hospital de referència durant dècades".Bergua també ha criticat la gestió de la Mutua Terrassa, tot i que ells defensen la col·laboració público-privada: "La Mutua Terrassa s'ha de posar les piles, avui la situació no és l'òptima als CAP de Sant Cugat".
CUP
Des de la CUP, tot i admetre que en sentir la notícia se'n van alegrar, després han analitzat el projecte i els ha generat algunes preguntes. Per un costat, Ariadna Sierra ha destacat aquest hospital "no reverteix en cap cas el dèficit de professionals de primària, al contrari, s'afavoreix que marxin cap a aquest tipus d'equipaments".La crítica principal de la CUP, però, ha sigut cap a la gestió compartida, i concertada, entre Mutua Terrassa i el Consorci: "Mutua i CST no comparteixen ni el mateix programa informàtic ni els mateixos protocols assistencials, i ens sembla complicar que es posin d'acord".
Vox
Marcos Rodríguez també ha celebrat la "bona notícia" i donarà suport al govern municipal per pressionar la Generalitat a iniciar aquest projecte. Tot i això, "en el nostre projecte per Sant Cugat hi ha un hospital sense restriccions d'ingressos ni operacions, per això som crítics amb el plantejament actual".ECP
El grup municipal obertament més crític ha sigut el d'En Comú Podem. "No és la notícia que esperàvem. On hi ha el col·lapse no és a l'atenció hospitalària, és a l'atenció primària. Els veïns necessiten ser atesos al seu CAP, que ara això no passa."Segons Ramon Gutiérrez, la millor manera de reduir les hospitalitzacions és millorant l'atenció als CAP. "Està demostrat que les persones que visiten més sovint el metge de capçalera no necessiten atenció hospitalària, són els que pateixen menys malalties", ha afirmat.
Per aquest motiu creu que la inversió pública que implicarà la construcció d'aquest Centre d'Alta Resolució Vicente Ferrer es podrien destinar a millorar tot allò que li falta a l'atenció primària de Sant Cugat: "El que fa falta és que els CAP estiguin ben dotats de personal; necessitem que els consultoris de Les Planes i La Floresta no hagin de tancar quan no hi hagi substitucions; necessitem que pediatria no estigui només a Can Mates; necessitem tenir urgències pediàtriques aquí".
CRONOLOGIA COMPLETA DE LA HISTÒRIA DE L'HOSPITAL RUBÍ-SANT CUGAT
DECLARACIONS
Núria Fernàndez
Un dels terrenys que vam presentar de Sant Cugat estava al costat de l'estació de l'HGC, però al final vam posar en una balança que no volíem allargar més el temps, i si començàvem de zero als terrenys de Sant Cugat, hauria calgut un canvi de planejament i s'allargaria molt. En canvi, amb els terrenys de Rubí tot serà més ràpid, que és el que volem.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Alfredo Bergua
Em sembla que estem tornant 20 anys enrere. El 2004 la Marina Geli ja va parlar d'un hospital lleuger com el que faran ara. Allò va durar un any, i el 2005 ja s'anuncia que serà un hospital de referència, que és el que Sant Cugat ha vingut reivindicant tots aquests anys, no s'ha reclamat un hospital de dia.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Ramon Gutiérrez
No és la notícia que esperàvem. On hi ha el col·lapse no és a l'atenció hospitalària, és a l'atenció primària. Els veïns necessiten ser atesos al seu cap, que ara això no passa.
Your browser doesn’t support HTML5 audio