L'ampliació de la depuradora de Rubí-Sant Cugat permet millorar la qualitat de l'aigua i afavoreix l'estalvi energètic
Aragonès diu que cal estalviar el màxim d'aigua en el pitjor episodi sense pluges des que se'n tenen registres
Imatge de la depuradora de Rubí, que dona servei també a Sant Cugat / Foto: Albert Segura (ACN)
PolíticaPublicat el 17/nov/23 per Acn
L'ampliació de la planta depuradora de Rubí, que dona servei a Sant Cugat, ha permès incrementar la capacitat de tractament en més de la meitat i millorar la qualitat de l'aigua que en surt, a la vegada que redueix el consum de l'energia que necessita per poder operar. Els treballs per fer-ho possible han suposat una inversió de 7,1 milions d'euros i dota l'equipament d'una capacitat per tractar 27.000 metres cúbics diaris d'aigua que donen servei a 135.000 persones, alhora que saneja les aigües de les dues poblacions. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat l'ampliació aquest divendres, en una visita on ha anunciat una de les apostes del Govern per combatre la sequera: destinar 407 milions d'euros a crear o ampliar plantes per a reutilitzar l'aigua fins l'any 2040. La mesura s'inclou en el Pla de gestió de l'aigua de les conques internes, que contempla una inversió de 2.400 euros fins al 2027.
Els treballs que s'han fet a la depuradora de Rubí han consistit en construir una tercera línia de tractament biològic, amb un nou reactor i un decantador per millorar la qualitat de l'aigua tractada. Amb això, l'equipament tindrà tres línies que treballaran en paral·lel per incrementar el volum d'aigua tractada i millorar-ne la qualitat per a usos posteriors, com ara el reg. La planta va entrar en servei el 1994 i es va ampliar el 1999.
La inversió encaixa en el Pla de reutilització d'aigua regenerada de Catalunya davant l'actual situació de manca de recursos hídrics i per disposar de mecanismes alternatius i complementaris a l'obtenció d'aigua procedent de pantans, per exemple. "Estem en una situació sense precedents, la pitjor des que tenim registres", ha destacat Aragonès.
Per aquest motiu es preveu, entre altres accions, destinar 407 milions d'euros en els propers anys a promoure l'ús de l'aigua regenerada. "Farem un centenar d'actuacions per passar d'utilitzar un 45% d'aigua regenerada actual al 70% en els propers anys", ha destacat el president.
D'aquests 407 milions, 126 corresponen al primer tram d'inversions, de 2022 a 2027, 126 més al comprès entre 2028 i 2032, i uns 155 restants es destinarien entre 2033 i 2040. A Catalunya, a dia d'avui hi ha 547 plantes depuradores que tracten uns 610 hectòmetres cúbics d'aigua.
Amb tot, Aragonès ha celebrat la resposta de la ciutadania davant l'actual situació de sequera, donat que s'ha registrat una davallada dels consums d'aigua aquest estiu. Demana, però, un esforç més després de 36 mesos amb pluges inferiors a la mitjana: "És a les nostres mans contribuir a l'estalvi perquè l'aigua continuï als embassaments si la sequera segueix i entrem en situacions crítiques".
En aquesta línia, ha destacat que el 2021 el 85% de l'aigua que arribava a les llars procedia dels embassaments, quan avui més de la meitat prové de dessalinitzadores, aigües regenerades i subterrànies gràcies als plans del Govern.
A la inauguració també hi ha assistit el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort; el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes; i el segon tinent d'alcaldia de Sant Cugat, Bernat Picornell, entre d'altres representants públics.