Brugarolas: 'L'Ajuntament té una situació econòmica molt negativa, però no apujarem impostos'

El tinent d'alcaldia d'Economia assegura que el nou govern 'revertirà' els números vermells i que els serveis bàsics no perillen


  • Comparteix:

Brugarolas és alcalde accidental fins al 10 d'agost / Foto: Cugat Mèdia

Brugarolas és alcalde accidental fins al 10 d'agost / Foto: Cugat Mèdia

'La situació pressupostària municipal és molt negativa. Tot i que ja ho sabíem... No he vist res igual'. Així de contundent s'ha mostrat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, a l'hora de fer una diagnosi inicial del context econòmic que afronta l'Ajuntament amb el nou mandat liderat per Junts i ERC. Segons Brugarolas, que aquests dies fa d'alcalde accidental, l'anterior govern d'esquerres va fer una mala previsió dels ingressos i algunes despeses 'directament no es van incloure en el pressupost'. Al setembre, el govern explicarà al detall com 'revertirà' aquest escenari econòmic advers que, avança Brugarolas a Cugat Mèdia, no requerirà una pujada d'impostos.

ESCOLTA-HO

Per a Brugarolas l'element definitori que il·lustra el dèficit pressupostari és el fet que la despesa ordinària estigui bastant per sobre dels ingressos ordinaris, quan hauria de ser al revés 'per tenir una situació òptima'. Tot i que no ha volgut xifrar 'el forat' que Junts denunciava abans d'entrar govern, el tinent d'alcaldia assegura que la situació és preocupant. No obstant això, el govern no apujarà els impostos i congelarà les ordenances fiscals amb 'algun reajustament en la redistribució del suport fiscal'.

Com augmentarà l'Ajuntament, llavors, la recaptació? 'Amb imaginació i creativitat', diu Brugarolas assegurant que cercaran fórmules per 'fer més amb menys', recorrent a més finançament d'organismes supramunicipals i aprofitant al màxim un fons Next Generation 'desaprofitats'. La recepta definitiva per reconduir els 'números vermells', al setembre, on també s'explicarà el marge d'endeutament que Brugarolas contempla i que, admet, ara és superior del que voldrien.

Preguntat sobre si és compatible el 'forat econòmic' amb una pujada de sous del 17% dels càrrecs electes del govern, Brugarolas diu que sí i ho fa parlant d'un augment final del 6,2%. No obstant això, el càlcul de Brugarolas el que fa és sumar el cost dels regidors de govern i el cost reduït dels càrrecs de confiança un cop la gerència i la coordinació de Drets deixin de ser eventuals amb processos de contractació oberta. El primer tinent d'alcaldia també remarca que 'el talent té un cost' i que l'entrada en gestió pública de professionals del sector privat 'requereix una escala retributiva compatible amb la seva qualificació professional'.

Pel que fa al calendari del pressupost per al 2024, Brugarolas afirma que a l'octubre es portaran els comptes a aprovació inicial així com la modificació de les ordenances fiscals.




Carles Brugarolas

Ja us avanço que no hi haurà pujada d'impostos. Era una promesa electoral i la complirem. El repte és doble: hem d'ajustar aquesta situació i aplicar mesures el més innòcues possible.

Carles Brugarolas

Hi ha una part del talent local que tenim que voldria formar part del govern i que no ve perquè aquest ajuntament paga massa poc.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.