Marta Pessarrodona (filla predilecta): 'Per mi Sant Cugat és com la vida mateixa'

La poeta mirasolenca ha rebut la distinció honorífica juntament amb Àngels Ribé i, a títol pòstum, Josep Pla-Narbona


  • Comparteix:

Marta Pessarrodona amb els representants dels grups municipals després del seu nomenament / Foto: Cugat Mèdia

Marta Pessarrodona amb els representants dels grups municipals després del seu nomenament / Foto: Cugat Mèdia

L'escriptora Marta Pessarrodona ha estat nomenada filla predilecta de Sant Cugat. Així s'ha decidit, per unanimitat, en el ple municipal extraordinari celebrat aquest dilluns. Reconeguda com una de les intel·lectuals de més prestigi del país, Pessarrodona ha destacat com a poeta, assagista, traductora, narradora, crítica literària, editora i articulista. La iniciativa d'atorgar-li la distinció honorífica més important de la ciutat va sorgir d'un grup de poetes i crítics literaris santcugatencs liderats per Sam Abrams l'any 2021, amb motiu de la celebració del 80è aniversari de Pessarrodona.

ESCOLTA-HO

La poeta, que es va instal·lar a Mira-sol l'any 1999, ha definit la seva relació amb la ciutat així: "Per mi Sant Cugat és com la vida mateixa; i la vida és, com diu Josep Carner, 'dol i dansa'". A més, durant l'acte, s'ha mostrat molt agraïda a la ciutat: "Totes les coses que he fet des del 1999, no les hauria pogut fer si ho hagués viscut aquí", ha dit. Per concloure, la poeta ha assegurat que espera que "aquest honor" la faci "més humil i més bona ciutadana".

Per la seva banda, l'escriptor, professor i poeta Àlex Susanna, en la seva glosa dedicada a l'homenatjada, ha afirmat que Marta Pessarrodona "del món i la literatura, n'ha fet casa seva". "Una gran casa, sempre oberta i ventilada", ha afegit. L'escriptor també ha llançat a les editorials el repte d'aconseguir que, algun dia, puguem veure "la seva obra recollida i antologada en tots els seus registres i facetes". Per què, "què són un poema, un conte, una novel·la o un assaig, sinó una de les formes més sofisticades de diàleg i companyia?", s'ha preguntat Susanna.

Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941)

Pessarrodona és una de les intel·lectuals de més prestigi del país, reconeguda com a poeta, assagista, traductora, narradora, crítica literària, editora i articulista. Com a biògrafa, Pessarrodona s'ha centrat en escriptores cabdals de la literatura catalana, com Maria Aurèlia Capmany, Frederica Montseny i Mercè Rodoreda, entre d'altres. Cal fer valdre el diàleg constant i fructífer que ha realitzat entre la poesia i la literatura catalana i les europees, sobretot l'anglosaxona, via Virginia Woolf, de qui ha estat la màxima introductora en la cultura catalana. En el camp de l'assaig, ha dedicat bona part de la seva mirada literària a l'exili provocat per la Guerra Civil.

Ha rebut nombrosos premis i distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), la Medalla d'Honor de la Ciutat de Terrassa (2013), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2019), el Premi Nacional de Cultura (2011), el Premi Prat de la Riba de periodisme (2007), el Premi Rosalía de Castro pel conjunt de la seva obra (2020), i el Premi Especial de Poesia de la Fundació Jesús Serra, guardó que reconeix la trajectòria de la seva obra poètica com a escriptora consolidada (2022).

Una empremta que va més enllà de la ciutat

Els grups municipals han aprovat per unanimitats els nomenaments de les filles i fill predilectes. "Han deixat empremta a la ciutat, però també de portes enfora", ha dit l'alcaldessa, Mireia Ingla. Per part dels grups municipals, des d'ERC-MES, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha subratllat que lliurar aquests reconeixements fan que la ciutat estigui "més compromesa amb la cultura". En el mateix sentit s'ha pronunciat el primer tinent d'alcaldia i portaveu del PSC, PEre Soler, que ha apuntat que tot plegat fa que Sant Cugat sigui "una mica més gran". El segon tinent d'alcaldia i portaveu de la CUP-PC, Marco Simarro, ha destacat la vinculació dels homenatjats a la cultura, "una eina d'expressió social, política i reivindicativa".

Per part de l'oposició, el portaveu de Junts, Josep Maria Vallès, ha agraït com l'aportació cultural de Pessarrodona, Pla-Narbona i Ribé ajuda a "obrir els ulls a aquells que no tenim aquestes habilitats". Finalment, el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha recordat que la distinció de fill predilecte és la més important que s'atorga a Sant Cugat, ja que "representa tot el veïnat".

També són fills predilectes de la ciutat:

  • Joan Fàbregas i Joan Llamas (2006)
  • Pep Blanes (2011)
  • Pilar Gefaell (2012)
  • la Penya Regalèssia (2014)
  • Pere Grau (2015)
  • Joan Tortosa (2017)
  • Gabriel Ferrater (2018)
  • Rudolf Häsler (2018)
  • Montserrat Obiols i Carmen Rojo (2019)
  • Arcadi Oliveres (2021)


  • En el ple extraordinari d'aquest dilluns, també han estat nomenats fills predilectes de la ciutat Àngels Ribé i, a títol pòstum, Josep Pla-Narbona.


    Marta Pessarrodona

    Per mi Sant Cugat és com la vida mateixa; com deia Josep Carner, la vida és 'dol i dansa'.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.