El govern executa el 83% de les accions del Pla de Joventut
Els regidors de Joventut, Alba Gordó i Oriol Sánchez, han fet el balanç del mandat
Regidors de Joventut, Alba Gordó i Oriol Sánchez, en la roda de premsa de la valoració del Pla Local de Joventut / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
PolíticaPublicat el 31/mar/23 per Elisenda De Ferrer
El Pla Local de Joventut 2020-2023 assoleix el 83% de les accions planificades. De les 59 accions finals plantejades s'han assolit 49 d'elles, quatre més estan en procés de licitació i sis no s'han realitzat, algunes a causa de la pandèmia. L'Oh!FICINA JOVE ha impulsat diferents programes entre ells el Programa Bitàcola, focalitzat en prevenir i reduir l'abandonament escolar prematur.
La població jove a Sant Cugat creix exponencialment cada any, convertint-lo en un dels municipis amb més joves de Catalunya. El 2019, les persones d'entre 12 i 29 anys representaven un 21,78% respecte al total dels ciutadans i el 2022 la xifra va augmentar al 22,59%. Per aquest motiu "és necessari crear espais adreçats a l'atenció dels joves de la ciutat", ha manifestat la regidora de Joventut Alba Gordó en una roda de premsa. Des de l'Ajuntament es va dissenyar un Pla Local de Joventut on es van establir cinc eixos principals: feminisme i igualtat, formació i món laboral, tractats dins de l'Oh!FICINA JOVE; oci i relacions saludables, pensament crític i participació i comunicació, tractats en els diferents programes impulsats.
Les assessories especialitzades, el programa Bitàcola i 'Trio la Copa' han estat els serveis més destacats de l'Oh!FICINA JOVE. Oferint orientació personal, laboral i acadèmica, les assessories van atendre 397 persones el 2022, 93 més que l'any anterior. El programa Bitàcola, enfocat a prevenir i reduir l'abandonament escolar, va atendre 57 persones, de les quals totes van decidir continuar amb la seva formació després d'accedir al servei.
'Trio la Copa' va organitzar set tallers perquè les noies de la ciutat puguin prendre consciència del seu cos i es van repartir 149 copes menstruals. La iniciativa va arribar a un percentatge molt baix de la població, però "la campanya va ser pionera i revolucionària perquè va posar sobre l'agenda política un tema del qual es parlava poc, fins al punt que la Generalitat ha agafat el relleu", ha apuntat Gordó. D'altra banda, el servei de Territori OHJ, on s'ofereixen tallers per a l'emancipació juvenil, ha patit una davallada de participants, 3.450 respecte als 5.215 de l'any passat.
Les diverses activitats d'oci programades van registrar 8.000 participants, 300 més que l'any anterior. Els Pressupostos Participatius per a Joves van ser una de les grann apostes de l'executiu. La iniciativa volia incloure les persones d'entre 10 i 18 anys en el procés de decisió d'espais urbans dedicats a aquest col·lectiu. Del total dels joves cridats, un 12,9% va respondre a la crida, una xifra que es vol augmentar en els pròxims anys, ha assegurat el regidor de Joventut Oriol Sánchez.
Pel que fa als reptes de futur "el nou consistori tindrà les bases del projecte per seguir amb la feina iniciada i continuar apropant-se més als joves de la ciutat", ha conclòs Gordó.
DECLARACIONS
Alba Gordó
Diem que aquest ha estat el mandat de la joventut perquè teníem la sensació que no s'havia pres prou atenció en aquest 22,9% de la ciutadania de Sant Cugat. Ens sembla que hem posat les bases que han fet un canvi radical a aquesta situació.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Oriol Sánchez
En aquest mandat s'ha fet un canvi de 180 graus. En les polítiques de joventut s'han posat al centre les necessitats de les joves i també se'ls hi ha donat protagonisme. Estem contentes, però no en tenim suficient. Anem treballant i ampliant perquè això és un nou punt de partida per continuar avançant.
Your browser doesn’t support HTML5 audio