El govern planifica una 'contenció' de 7,7 milions per reequilibrar les finances municipals

Soler critica Junts: "Volen generar un estat d'opinió incert"

El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, aquest dimarts a la sala de plens de l'ajuntament / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Política

Publicat el 7/mar/23 per Sergio Morales

L'Ajuntament ha activat un 'pla de mesures' per compensar el 'desajustament' entre ingressos i despesa que recull el resultat pressupostari de 2022. L'equip de govern xifra aquest decalatge en 3,6 milions d'euros i rebutja que, tal com diuen des de Junts per Sant Cugat, hi hagi un 'forat' als comptes municipals. En qualsevol cas, l'àrea econòmica de l'Ajuntament, que lidera el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, treballa per capgirar aquesta situació i que enguany hi hagi més ingressos que despeses. Així, està prevista una 'contenció' en totes les àrees que ha de suposar un estalvi de 7,7 milions per arribar a final d'any amb una liquidació 'raonable'.

La situació econòmica de l'Ajuntament

En roda de premsa, l'executiu ha detallat on paren els diners que han fet minvar els ingressos. Per una banda, enguany s'han recaptat 11 milions d'euros menys en plusvàlues. D'altra banda, amb la subvenció a l'IBI per la instal·lació de fotovoltaiques s'ha deixat d'ingressar 1 milió. A més, la despesa en personal s'ha incrementat en 3 milions, així com la financeres (+3 milions) i l'energètica (entre 2 i 3 milions d'euros).

Tornant a la liquidació, on es reflecteix que hi ha 3,6 milions més de despesa que d'ingressos, Soler li ha tret ferro. "És una dada comptable que afecta molt poc la gestió diària", ha assegurat el primer tinent d'alcaldia, que ha rebutjat que hi hagi "cap forat ni manca de transparència". En tot cas, Soler assegura que el saldo disponible a l'Ajuntament és de més de 50 milions d'euros i que encara està oberta la porta per sumar-hi fins a 25 milions d'euros, a través de préstecs bancaris, per finançar inversions.

El responsable de l'àrea d'Hisenda ha dit que el romanent del pressupost de l'any passat és de 13,7 milions: 9 d'ells provenen de "partides de baixa d'inversions finançades amb ordinari" i 4,7 són "fruit de la no execució". Soler també ha xifrat el nivell d'execució del pressupost ordinari en un 92,8%. Pel que fa a les inversions, aquest percentatge és del 53,8%.

Pla de contenció

El responsable de l'àrea d'Hisenda ha avançat algunes de les accions que farà l'executiu per ajustar el pressupost d'enguany, que arriba prorrogat. Així, està prevista una injecció econòmica de 2,2 milions d'euros, provinents del romanent del Patronat Municipal d'Educació (0,8 milions) i de l'Organisme Autònom del Centre Cultural (0,73 milions) i d'una subvenció de la Diputació de Barcelona (0,67 milions).

També es faran modificacions de crèdit en diferents camps. Per una banda, una d'1,7 milions "per dotar totes les subvencions nominatives" a les entitats. Una altra d'entre 3 i 4 milions per fer front a l'increment salarial dels treballadors públics. Per abordar els canvis en les despeses financeres, la modificació serà d'entre 1 i 2 milions. El que encara no s'ha definit és quin import caldrà per cobrir les inversions futures.

A mig termini, l'equip de govern té previst posar en marxa l'anomenat 'Pla de mesures per a la racionalització de la despesa i millora dels ingressos'. Això recull canvis en les gestions municipals i també s'acull als beneficis de crear la ja anunciada empresa municipal de serveis. A més, es deixa la porta oberta a l'"adequació i revisió de taxes i preus públics". Això inclou mesures de "millora en la recaptació" de multes. Tot plegat s'acompanyarà d'un seguiment de la racionalització de la despesa, amb la creació d'un "Comitè Econòmic tècnic i polític". Una altra via d'estalvi és la revisió i "alliberament" d'inversions que han quedat en el calaix.

Amb tot això sobre la taula, el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, ha assegurat que cap servei "no es veurà afectat" pel desequilibri pressupostari i que l'Ajuntament treballa amb "absoluta normalitat". El responsable de l'àrea d'Hisenda ha destacat que no s'ha de fer "cap pla econòmic financer", cosa que, assegura, allunya qualsevol "intervenció externa". Per tant, es podran fer peticions de finançament si cal i es podran ampliar també els capitals de les empreses municipals.

Crítiques a Junts

Els mitjans de comunicació encara no han pogut accedir ni a l'informe amb la liquidació de 2022 ni a l'informe de l'interventor que l'acompanya. L'accés es garantirà, asseguren des del govern, després que passi pel ple municipal de març. Qui sí l'ha pogut consultar és l'oposició. En un article d'opinió publicat a Cugat Mèdia, el regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolas recollia crítiques de la intervenció municipal a la gestió econòmica del govern. Preguntat al respecte, el tinent d'alcaldia Soler ha confirmat l'existència d'aquests comentaris, però els ha relativitzat. "Fa un seguit de recomanacions, com fa sempre, i forma part de les seves atribucions; potser pel llenguatge utilitzat ell pensa que és més proper", ha dit el responsable de l'àrea d'Hisenda, que ha posat en valor la "màxima col·laboració" d'aquest òrgan, encarregat de la gestió econòmica municipal.

Soler ha criticat Junts, principal grup de l'oposició, per voler "generar un estat d'opinió incert". "És una formació que va fer servir el pressupost en benefici propi i que va arrossegar l'Ajuntament als tribunals [...], és una formació que no és exemple de res", ha asseverat. Així, ha lamentat que s'hagi "posat en qüestió" la feina dels diferents treballadors implicats en l'economia municipal. "L'Ajuntament és solvent i demanem respecte a l'oposició", ha reclamat Soler.




DECLARACIONS

Pere Soler

No es veurà afectat cap servei. L'Ajuntament opera amb normalitat. Estem a sobre de les despeses, fent un seguiment exhaustiu de les dades per aplicar mesures correctores.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Pere Soler 2

Ens sobte d'una formació que va usar el pressupost en benefici propi i que va arrossegar aquest Ajuntament als tribunals. No es pot desinformar la ciutadania ni jugar amb el prestigi de l'Ajuntament. I menys una formació que no és exemple de res.

Your browser doesn’t support HTML5 audio