Sant Cugat reclama ajuda econòmica a l'Estat i la Generalitat

El ple ha aprovat una moció per demanar fons compensatoris per la situació provocada per les plusvàlues, l'IBI, l'IPC i els interessos bancaris

Imatge d'arxiu de l'ajuntament / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Política

Publicat el 20/feb/23 per Anna González

L'Ajuntament insta al govern de l'Estat a compensar els consistoris pel descens dels ingressos derivats de les plusvàlues i pel creixement de les despeses arran de l'increment retributiu del personal municipal, l'augment dels costos energètics i l'alça dels interessos bancaris. Una situació que afecta directament les finances del consistori santcugatenc, que ha aprovat aquest dilluns al ple municipal una moció presentada pel PSC i ERC-MES que vehicula aquestes peticions, així com la demanda a la Generalitat de revisar i incrementar el Fons de Cooperació Local. El text ha estat aprovat per l'equip de govern i ha rebut el suport de Junts per Sant Cugat i Ciutadans en alguns dels punts, malgrat criticar la manca de previsió del govern actual. La regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán, hi ha votat en contra.

Escolta-ho


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

El debat al ple d'aquesta moció ha permès als grups municipals posicionar-se sobre la situació econòmica de l'Ajuntament i sobre les seves causes.

El PSC

El portaveu del PSC i responsable de l'àrea d'Hisenda de l'Ajuntament, Pere Soler, ha estat l'encarregat de presentar el text. Soler ha atribuït especialment la situació econòmica del consistori a la minva dels ingressos per la sentència del 2021 del Tribunal Constitucional sobre l'Impost de l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, conegut com a plusvàlua. Com recull la mateixa moció, el 2022 es van pressupostar uns 16 milions d'euros en aquest concepte que finalment han estat poc més d'11, un 31,6% menys del previst inicialment.

"Ho hem patit d'una manera crítica", ha concretat Soler, qui ha afegit que també se suma una menor recaptació per IBI fruit de les bonificacions per la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Menys ingressos alhora que s'incrementen les despeses per l'augment dels interessos, l'increment retributiu del personal municipal i el creixement dels costos energètics.

Amb tot plegat, ha explicat el primer tinent d'alcaldia, des de l'Ajuntament reclamen a l'Estat i a la Generalitat mecanismes de compensació a través d'aquesta moció que esperen "que s'estengui com una taca d'oli pel territori i arribi on ha d'arribar".

La moció també demana la derogació de la Llei de Racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL), i la revisió del finançament local; també a través de la Llei de Governs Locals i la Llei de Finances Locals que ha de presentar la Generalitat.

ERC-MES

La moció ha estat presentada conjuntament amb ERC-MES, però la regidora republicana Esther Madrona ha admès que "no és la moció que hagués presentat ERC". De fet, Madrona ha lamentat que el text posi al mateix nivell l'Estat i la Generalitat.

Segons Madrona, la responsabilitat recau en el Govern de l'Estat, que és qui ha de compensar la situació derivada de les plusvàlues. De fet, la també tinenta d'alcaldia ha recordat, i així insta la mateixa moció, que el Senat va aprovar un acord per a la creació d'un fons extraordinari per compensar la pèrdua d'ingressos dels ajuntaments; així com un fons de compensació per equilibrar el càlcul de les plusvàlues. En aquest sentit, des d'ERC, s'han compromès a "apretar" els "seus partits" que estan presents, als governs, al Parlament i a les Corts.

La CUP-PC

La proposta també ha rebut el suport del tercer soci de govern. "Com a regidors municipals i pensant en el municipi pensem que l'Ajuntament necessita d'algun sistema que reequilibri aquests ingressos que deixarà de rebre", ha dit Lourdes Llorente, qui alhora també ha reclamat un replantejament del finançament local des d'una perspectiva més àmplia perquè no depengui d'impostos basats en "la construcció i l'especulació".

Junts per Sant Cugat

La crítica ha arribat des del principal partit de l'oposició. El regidor Carles Brugarolas ha recordat que des de Junts per Sant Cugat ja es va advertir que la gestió econòmica de l'Ajuntament "portava al col·lapse". Una situació que ha desvinculat dels aspectes conjunturals com a causa principal i que ha atribuït a una gestió basada en un "ritme de creixement de la despesa ordinària més alt que l'ingrés ordinari".

"Amb o sense plusvàlues hauria passat igual", ha lamentat Brugarolas, qui també ha retret a l'equip de govern una sobrepressupostació d'ingressos i una infrapressupostació de despeses.

És per això que el regidor de Junts ha qualificat la moció de "cortina de fum", tot i que el partit ha donat suport a aquells acords que insten al govern de l'Estat espanyol.

Ciutadans

Per Cs, la responsabilitat de la situació econòmica del consistori també és del "tripartit", que "no ha pres les decisions financeres necessàries". En aquest sentit, el regidor de Cs Sergio Blázquez ha lamentat que el govern municipal s'escudi en les administracions supramunicipals.

Tot i així, des de Cs han donat suport als acords de la moció que insten al govern espanyol a crear un sistema de compensació per les plusvàlues i a derogar la LRSAL, i a la Generalitat a crear un fons extraordinari per cobrir els costos derivats de la inflació i a presentar la Llei de Governs Locals i la Llei de Finances Locals.

Blázquez també ha demanat a l'equip de govern que presenti un pla econòmic i informar sobre les conseqüències d'aquest.

Regiora no adscrita

La regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán, ha estat l'única que votat en contra de tota la moció, la qual ha qualificat d'"impertinent" i una "pèrdua de temps" ja que els grups proposants tenen representants als governs central i de la Generalitat, així com al Parlament i a les Corts.












DECLARACIONS

Pere Soler

Aquesta situació a Sant Cugat l'hem patit de manera crítica. Això ens ha produït un retrocés en els ingressos respecte a la previsió inicial que supera amb escreix el que es podia solucionar amb altres ingressos.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Esther Madrona

És injust i lamentable voler posar al mateix nivell l'Estat i la Generalitat. Amb els 20.000 milions d'euros que cada any se'n van de Catalunya cap a l'Estat es podrien destinar més recursos als ajuntaments. I ja no dic si Catalunyà fos un estat sobirà.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Lourdes Llorente

Nosaltres donarem suport perquè estem aquí com a regidors municipals. Com a regidors municipals i pensant en el municipi pensem que l'Ajuntament necessita d'algun sistema que reequilibri aquests ingressos que deixarà de rebre.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Carles Brugarolas

Fa anys que venim dient que el rumb econòmic d'aquest Ajuntament ens portava al col·lapse. El ritme de creixement de la despesa ordinària és més alt que l'ingrés ordinari.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Sergio Blázquez

L'administració local ja és major d'edat i no pot escudar-se constantment en la Generalitat o en l'Estat. El tripartit és el principal responsable de la situació financera a la qual ens trobem per les decisions que ha pres i les que no ha pres.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Fernández-Jordán

Aquesta moció és impertinent. Debatre sobre instar a un govern que depèn de vostès és una pèrdua de temps.

Your browser doesn’t support HTML5 audio