El ple rebutja una moció d'ERC-MES per vincular el dret a vot al padró

ERC-MES i la CUP-PC hi han votat a favor, mentre que la resta de grups municipals hi han votat en contra

Les paperetes electorals / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Política

Publicat el 20/feb/23 per Sara Bella

Una moció d'ERC-MES per demanar la garantia del dret a vot de tota la ciutadania ha encès el debat al ple. La moció, que finalment ha estat rebutjada, defensava desvincular els drets de ciutadania de la nacionalitat, i vincular-los, en canvi, a la residència reconeguda mitjançant el padró. 'Aquesta moció va de drets actius i passius de la ciutadania, i els hi demanem que dotin dels mateixos drets el conjunt de ciutadans de Sant Cugat', ha expressat la regidora Alba Gordó durant la presentació de la moció. Hi han votat a favor ERC-MES i la CUP-PC, mentre que el PSC, Junts, Cs i la regidora no adscrita hi han votat en contra.

Escolta-ho


La regidora no adscrita ha criticat amb duresa la moció, respecte a la qual ha confessat que no sap "si riure o plorar", i ha considerat que la proposta "de jurídica no en té res". La regidora també ha lamentat que "partits com el seu al govern fan que el dia a dia de les persones quedi totalment a la cua de les prioritats".

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha constatat que "els ciutadans de la UE i els d'aquells països en els quals existeix reciprocitat, ja poden votar a les europees i a les municipals". A més, Ciprian també ha advertit que "vincular els drets electorals exclusivament al padró produiria més perjudicis que beneficis, com en el cas de persones amb moltes propietats a diferents països que decidissin exercir el dret a vot on els hi vingués de gust".

La regidora de Junts Cristina Paraira ha qualificat la proposta de "gens factible i poc detallada". A més, la regidora ha argumentat que aquesta solució "no crea seguretat jurídica, ja que sabem que a vegades h iha hagut abús per part d'algunes forces polítiques a l'hora de manipular votacions".

El portaveu de la CUP-PC, Marco Simarro, ha defensat "l'esperit de la moció" i ha criticat els arguments en contra dels altres partits: "quan un debat s'enquista en aquesta suposada complexitat legal, potser el que no volem és entomar el fons de la qüestió". Respecte al text, Simarro ha reconegut que "potser la possibilitat d'abordar això legalment no està a instàncies d'un ple municipal, sinó en altres institucions", però també ha volgut recordar que "el context de les persones migrades és més complex que el de les persones que podríem denominar autòctones".

Per tancar el debat, la regidora del PSC Elena Vila ha qualificat la moció de "perversa", en el sentit que "et fa mesurar molt bé el que dius per no semblar el que no ets". Respecte al contingut d'aquesta, Vila ha afirmat que "aquesta moció no té recorregut legal, perquè no es pot equiparar el dret a vot només a l'empadronament". Per acabar, la regidora ha afegit que "si realment ens creiem l'essència de la moció, i el meu grup se la creu, l'hem de treballar molt més".

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ