Com afecten els canvis en el model de subvencions a les entitats?

Els Diables, el CPA, Sotasons i la Coral Tardor han explicat a Cugat Mèdia els problemes de finançament que han de sortejar

Imatge d'arxiu d'un espectacle dels Diables / Foto: Lali Puig

Política

Publicat el 15/feb/23 per Elisenda De Ferrer / S Bella

Les entitats Sotasons, Coral Tardor, Diables de Sant Cugat i Centro Popular Andaluz (CPA) veuen perillar la continuïtat d'algunes activitats culturals a la ciutat a causa dels canvis que ha patit el model de subvencions. D'una banda, des d'abans de la pandèmia, una nova llei ha fet que els convenis anuals amb les entitats, fins ara nominatius, es regulin mitjançant un sistema de concurrència pública que, a més, no permet subvencionar les despeses estructurals de les entitats, només les despeses derivades de les seves activitats. D'altra banda, el canvi legislatiu també provoca que el cost d'aquestes activitats s'aboni a posterior, a partir de les factures corresponents. Finalment, aquest nou sistema implica un volum de burocràcia que genera endarreriments en els pagaments.

El principal problema dels Diables de Sant Cugat, segons ha explicat a Cugat Mèdia la seva tresorera, Sílvia Sans, és la desaparició de la subvenció relativa als costos estructurals. "Nosaltres tenim uns costos estructurals molt importants que no podem assumir: som molts membres a l'entitat, tenim material que requereix manteniment, hem de pagar diverses assegurances, etc.", reivindica Sans. La tresorera també ha confessat que han sentit "rumors" sobre les retallades que patiran les entitats aquest 2023, cosa que els preocupa i que estan en procés de confirmació. "Tenim l'Encabronada a la cantonada, així que esperem que l'Ajuntament ens respongui al més aviat possible", ha dit.

Les dificultats del CPA

Segons ha explicat la presidenta del CPA, Leonor Gómez, per a ells és "inviable" avançar els diners d'algunes activitats, com la Caseta de la Festa Major o les actuacions de la festa del barri de Sant Francesc, per la qual cosa, aquest últim any no les han celebrat. A més, Gómez assegura que gràcies a la Caseta, el CPA obté el 75% dels ingressos de tot l'any, diners que utilitzen per finançar altres activitats de l'entitat. "Només per engegar la Caseta ja necessitem més de 20.000 euros i, si no podem muntar-la, ens quedem sense fons per a la resta de l'any", comenta.

Al marge de tot això, Gómez també ha parlat de les conseqüències que han patit a causa del retard en el pagament de les subvencions. "Des de l'Ajuntament ens van dir que seria un pagament a tres mesos, però hi ha artistes que han cobrat l'actuació sis o vuit mesos després. A aquesta gent ja no la podem tornar a contractar", es queixa.

Per tot plegat, la presidenta del CPA augura un futur complicat per a la vida associativa i cultural de la ciutat. "Qui organitzarà totes aquestes activitats com la Festa Major o la Festa de Tardor, si no ho fem nosaltres? La qüestió és: què volem per a la nostra ciutat?", es pregunta.

Més entitats afectades

En el cas de Sotasons, entitat dedicada a la producció i programació musical, les retallades s'han notat en partides concretes que fins ara assumia l'Ajuntament, com el cost dels limitadors acústics (uns 700 euros per concert) i dels banys portàtils. El membre de l'entitat Ricard Valls considera que "l'Ajuntament hauria de prioritzar ajudar les entitats i garantir la seva supervivència i, si cal retallar, que retalli les activitats pròpies, com el festival 'Vincles'".

Sobre les implicacions que pot comportar aquesta situació, Valls lamenta que "hi haurà molta menys oferta de cultura gratuïta i d'oci sa, cosa que obligarà la gent a acudir als locals d'oci nocturn, que són, bàsicament, un model de negoci. No és el model de ciutat que desitgem", ha dit.

Pel que fa a la Coral Tardor, de la Floresta, la queixa està en el retard del pagament. Segons assegura el membre de l'entitat Juan Merino, "a data d'avui encara no hem cobrat la subvenció de 2022".




DECLARACIONS

Leonor Gomez

Si les entitats ja no podem organitzar activitats com la Festa Major, festes de tardor, etc. Qui ho farà si no ho fem nosaltres, perquè l’ajuntament no les organitza. Si ho hem d'avançar tot, és inviable.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ricard Valls

L'impacte serà que hi haurà molta menys oferta, òbviament, de Cultura gratuïta i d'oci sa, i empènyer la gent a acudir als locals d'oci nocturn, que són un model de negoci, bàsicament, i no seria el model desitjat de ciutat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio