Recels a l'acte de presentació de l'Agenda Urbana al Consell de Ciutat
Alguns dels assistents s'han queixat de la falta d'informació rebuda respecte a aquesta nova eina
Oriol Sànchez, Pere Soler, Mireia Ingla i Tana Collados / Foto: Ajuntament
PolíticaPublicat el 30/gen/23 per Sara Bella
Sant Cugat començarà a treballar en l'Agenda Urbana de la ciutat, un projecte impulsat pels Fons Next Generation que, segons ha explicat al Consell de Ciutat el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, serà 'un instrument de treball per gestionar el camí cap al Sant Cugat del futur'. El projecte ha estat rebut amb recel per part d'alguns dels membres del Consell, que han lamentat no haver-ne sabut res abans i que no s'hagi tingut en compte la feina prèvia que s'havia fet des d'aquest òrgan consultiu.
Concretament, Robert Savé ha retret que no s'hagi tingut en compte la proposta de model de ciutat que va presentar el Consell de Ciutat, per encàrrec de l'Ajuntament, l'estiu passat. "Estic avui francament decebut, com a ciutadà i com a membre del Consell", ha conclòs. En aquest sentit, Soler ha insistit que el projecte està en un punt molt inicial, que només s'ha fet la diagnosi i que més endavant s'obrirà a la col·laboració de la ciutadania. El regidor de Participació i Barris, Oriol Sànchez, ha afegit que la proposta de model de ciutat presentada pel Consell "és perfectament una base molt vàlida per poder assentar l'agenda urbana".
Per la seva banda, el també membre del Consell Carles Castell ha lamentat la falta de participació ciutadana en el procés, malgrat la voluntat expressada per Soler de "co-crear l'Agenda Urbana entre tots". "Molts municipis han començat per una diagnosi participativa com a base per a un procés real de co-creació. Elaborar un document, aprovar-lo [al ple] i posar-lo després a participació, no sembla francament un canvi radical en la manera de fer", ha defensat Castell.
"Pensem avui la ciutat on volem viure demà"
Així doncs, l'Agenda Urbana és un pla estratègic que servirà per gestionar les voluntats dels diferents actors de la ciutat per decidir cap on anar i que inclourà accions i actuacions concretes. Aquest document haurà d'estar en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i l'Agenda de Pobles i Ciutats de Catalunya 2050.De moment, s'ha realitzat la fase d'anàlisi, mitjançant la qual una consultoria externa ha avaluat les fortaleses i febleses del municipi en diferents àmbits. A partir d'aquesta anàlisi, s'han definit tres eixos estratègics que es treballaran en l'Agenda: la transició ecològica; la qualitat de vida i el benestar de les persones; i la innovació i transformació municipal.
Tot plegat es portarà a aprovació al ple, després de les eleccions municipals, i, un cop aprovat, s'obrirà la fase de participació ciutadana i definició d'accions.