Els joves d'Arran jutjats per ocupar la seu del PP a Barcelona el 2017 diuen que 'en cap moment' es va obstruir l'accés

La fiscalia els acusa d’un delicte de desordres públics i demana una multa de més de 30.000 euros

Patri Gotarda, a la dreta / Foto: Eli Don (ACN)

Política

Publicat el 9/nov/22 per Acn / Sergio Morales

Els sis encausats d'Arran per l'ocupació de la seu del Partit Popular (PP) a Barcelona el 27 de març del 2017 han assegurat aquest dimecres en el judici que 'en cap moment' es va obstruir l'accés a l'edifici. Els joves, entre els quals hi ha la santcugatenca Patrícia Gotarda (que, per edat, ja no milita a Arran), han explicat que en el moment dels fets es trobaven al carrer, celebrant una roda de premsa, tot i que han admès que diverses persones van entrar i van col·locar cartells i enganxines a les portes, en el marc del que han definit com una acció de protesta per exigir l'organització del referèndum d'autodeterminació a Catalunya. El PP va retirar l'acusació particular, en la qual demanava penes de presó. La Fiscalia, per contra, l'ha mantingut per un delicte de desordres públics i els reclama una multa de més de 30.000 euros.

En declaracions a Cugat Mèdia, Gotarda ha dit que esperen una sentència absolutòria, ja que considera que la petició de la Fiscalia és "desproporcionada". "El delicte és el que penses, que estiguéssim fent una acció reclamant el referèndum; el delicte era que estava organitzat per Arran", ha reflexionat.

En el seu torn de paraula, els acusats han coincidit que la protesta es va realitzar en el marc d'una acció reivindicativa que va durar aproximadament una mitja hora i que va agrupar unes poques desenes de persones al carrer. Algunes d'elles van accedir al vestíbul de la seu del PP, però "no va impedir l'entrada o sortida" de treballadors o agents a l'edifici.

Els joves han assegurat que la roda de premsa convocada es va fer a l'asfalt, davant de la seu, i sí que han afirmat que un grup de manifestants va avançar cap al vestíbul. Posteriorment, han assenyalat que van arribar els Mossos d'Esquadra, els quals "no van realitzar cap identificació" ni tampoc van fer cap actuació, ja que al cap de poca estona la gent va marxar pel seu compte, sense cap requeriment.

Una versió que contrasta en certs punts amb la que ha donat un dels testimonis, el llavors delegat de seguretat de la seu, que ha negat rotundament que la mobilitat a les portes durant aquella estona es pogués emmarcar en la normalitat. Així, ha assenyalat que en el seu cas va impedir el pas dels manifestants a dins de la seu i va intentar dialogar amb ells "perquè sortissin i els deixessin en pau".

El mateix testimoni -que ha afegit que no tenia constància que el PP s'hagués retirat de l'acusació- ha declarat que es van malmetre algunes parets i que l'actuació dels joves va requerir de certs costos pel que fa a la neteja. També ha descrit la situació que es van trobar quan estaven al vestíbul, "enllaunats com sardines" en un espai en el que hi cabien poc més de 15 persones.

Identificacions posteriors

Durant el judici, diversos agents del cos dels Mossos d'Esquadra han relatat quina va ser la seva actuació i com es va procedir a identificar els joves que actualment es troben encausats. En aquest sentit, han explicat que no es va fer allà, sinó que es va realitzar a partir de les imatges d'una càmera de seguretat, així com a través de les xarxes socials.

De fet, al final de la vista, s'ha pogut veure el vídeo en qüestió, on surten diverses persones entrant al vestíbul de la seu. Allà són frenades pel personal de seguretat i durant una estona es queden allà enganxant cartells i enganxines. Durant el transcurs d'aquest temps es pot veure en algun moment que intenten accedir a dins de l'edifici.

Finalment, a la vista han intervingut altres testimonis, com el perit que ha valorat els danys de l'edifici, o periodistes que van assistir a la roda de premsa convocada, i que han relatat com van procedir els fets durant aquella estona. També ha testificat l'exdiputat de la CUP, David Fernández, que va assistir-hi com a periodista i activista.

En la seva declaració, ha explicat que la protesta es va desenvolupar "sense cap incident", i que en cas que hi hagués hagut algun problema, ell - que anava acompanyat de l'aleshores diputada Anna Gabriel - s'havia proposat per fer mediació. "No va ser necessari i de fet allà hi havia agents que també estaven pendents de si passava alguna cosa, i no va passar res", ha afirmat.

Concentració de suport

Abans de l'inici del judici, cap a les 9.30 h, diverses persones s'han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per expressar suport als sis membres d'Arran. A la concentració, convocada per Arran amb el suport d'Alerta Solidària, hi han assistit una trentena de persones. Aquest mateix grup ha penjat una pancarta amb el missatge 'No retrocedim. Embranzida. Juntes plantem cara a la repressió'. La pancarta també duia escrit que els reclamen 36.000 euros "per exigir la celebració del referèndum".

Quan els sis membres acusats han accedit als jutjats, la resta de companys els han aplaudit i des de la distància han clamat que "l'organització és la clau de la victòria", un lema que alguns també duien visible a la roba.


DECLARACIONS

Patrícia Gotarda

El delicte és el que penses, que fessim una acció pel referèndum, organitzat per Arran. Esperem que ens absolguin, però no ens sorprendria que hi hagués una falta de democràcia en la sentència.

Your browser doesn’t support HTML5 audio