Partal critica la 'intransigència que la comunitat internacional ha creat per preservar al preu que sigui les fronteres'

El director de Vilaweb ha presentat a Sant Cugat el llibre 'Fronteres'


  • Comparteix:

Vicent Partal, aquest dijous a la Casa de Cultura de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Vicent Partal, aquest dijous a la Casa de Cultura de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El periodista Vicent Partal, després d'anys de treball com a corresponsal i reporter arreu del món, té una visió dual del valor de les fronteres. Per una banda, considera que serveixen per 'reconèixer l'altre' i posar en valor la diversitat; d'altra, però, apunta que el que no és necessari és 'aquesta intransigència, xenofòbia, guerra, racisme, obsessió que comunitat internacional ha creat a base de preservar al preu que sigui perquè fronteres siguin intocables'. Tot plegat són reflexions que el director de Vilaweb fa al llibre 'Fronteres' (Comanegra), que ha presentat aquest dijous a la Casa de Cultura, en una sala d'actes ple de gom a gom.

L'autor aplega 37 fronteres ordenades alfabèticament i descrites "en un punt precís i concret" de la història. S'hi inclou, entre d'altres, "l'esmicolament de la 'frontera total' a Berlín el 9 de novembre del 1989", o un viatge entre Zagreb i Belgrad en tren en plena guerra dels Balcans. Amb el que ha vist, Partal recorda que "cap frontera no és natural ni eterna". En aquest sentit, ha recordat com ell mateix ha vist canviar les fronteres de l'Estat espanyol, amb la independència de les colònies africanes.

Partal també considera que les fronteres actuals ajuden a entendre les realitats nacionals. Un exemple, ha relatat, és el cas de la frontera entre l'Estat espanyol i França, que considera que demostra que "Catalunya no pertany" a cap dels dos. De fet, apunta que la línia que talla amb la Catalunya Nord demostra que "el repartiment" que van fer els dos estats és "pura rapinya".

El periodista va començar a gestar el llibre arran de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. A partir d'aquell moment, considera Parlat, la comunitat internacional detecta que "la majoria de conflictes al món responen a intents de modificar fronteres". I per exemplificar-ho, ha posat sobre la taula la guerra entre Ucraïna i Rússia.


Vicent Partal

El que no necessitem és aquesta intransigència, xenofobia, racisme, guerra, obsessió que la comunitat internacional ha creat per preservar que les fronteres siguin intocables.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.