Diana Riba: 'De 27 governs europeus l'únic a qui crec li interessa el meu mòbil és l'Estat espanyol'

En una entrevista a Cugat Mèdia, l'eurodiputada santcugatenca qualifica d'"escàndol" el cas de ciberespionatge a líders independentistes

Imatge d'arxiu de Diana Riba / Foto: ACN

Política

Publicat el 22/abr/22 per Anna González

L'eurodiputada santcugatenca Diana Riba és una de les personalitats afectades pel 'catalangate'. Segons va publicar la revista 'The New Yorker', Riba, juntament amb una seixantena de líders independentistes, va ser ciberespiada a través del seu telèfon mòbil amb el programari Pegasus, d'una companyia israeliana que només poden comprar governs. És per això que Riba, en una entrevista a Cugat Mèdia, apunta directament l'Estat espanyol, en el que considera que 'és un escàndol' que cal investigar i regular a àmbit europeu per evitar casos com aquest.

"És un cop dur", afirma Riba, qui explica que, tot i que "malauradament et pots imaginar que coses com aquestes poden passar", saber que han fet una còpia del teu telèfon mòbil amb tota la informació personal és un cop.

De fet, Riba considera, a més, que és un "escàndol" pel qual el govern espanyol haurà de respondre per les seves responsabilitats. I és que Riba posa el focus directament sobre l'Estat espanyol. "Dins l'espai europeu tenim 27 governs i crec que, que li interessi el meu mòbil, només hi ha l'Estat espanyol, ha afirmat l'eurodiputada, que conclou que "només hi ha un màxim sospitós d'aquestes escoltes que és l'Estat espanyol".

Pegasus és un programari de ciberespionatge que només poden comprar governs. És per això que l'eurodiputada considera que molt possiblement darrere el seu cas -i de la resta de líder independentistes- hi ha institucions espanyoles. En aquest sentit, Riba atribueix el seu espionatge, que es va produir després de la sentència del procés, al fet de ser eurodiputada i parella de Raül Romeva, en aquell moment a presó.

"Quan un és eurodiputat té una immunitat total. És il·legal espiar-lo", ha afirmat Riba, qui ha recordat que es va accedir al seu mòbil sent eurodiputada sota immunitat i que per tant "és impossible que s'hagi fet de forma legal".

Per això Riba es mostra confiada que s'encetaran investigacions sobre aquests fets, a més de la via judicial per la seixantena de casos catalans. De moment, el Parlament Europeu ja s'ha constituït la comissió sobre Pegasus, arran de casos anteriors a altres països, però s'hi afegirà el 'catalangate'. És la cinquena vegada en els últims cinc anys que la cambra europea activa una comissió d'investigació, ha recordat la dirigent política.

"Són tan greus [aquests fets] i només són la punta de l'iceberg, que s'ha de fer aquesta investigació", ha dit Riba, qui apel·la perquè sigui l'inici de poder regular l'espionatge dels estats membres i garantir els drets.






DECLARACIONS

Diana Riba

Només pot ser un govern qui compri aquest programari. Dins l'espai europeu hi ha 27 govern i que li interessi el meu mòbil només hi ha l'Estat espanyol. Hi ha altres incidis, han confirmat que van tenir contacte amb l'Estat espanyol. Nomé hi ha un màxim sospitós d'aquestes escoltes que és el govern espanyol.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Diana Riba

Es faran moltes coses per aquest escàndol. Es farà una investigació, el govern espanyol haurà de respondre per les seves responsabilitats. Es faran comissions d'investigació a les diferents cambres.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Diana Riba

Quan un és eurodiputat té una immunitat total. És il·legal espiar-lo. Per espiar-me s'ha de demanar al Parlament Europeu treure la immunitat. És impossible que s'hagi fet de forma legal.

Your browser doesn’t support HTML5 audio