Sant Cugat mantindrà la ZBE perquè 'no és com la de Barcelona'

El govern reitera el seu compromís amb la qualitat de l'aire i no es farà enrere fins que no hi hagi un dictamen judicial

Un cartell de la ZBE a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Política

Publicat el 19/abr/22 per Anna González

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Sant Cugat es queda com està. Així ho ha reiterat la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, qui ha defensat que es tracta d'una ordenança diferent de la de Barcelona i que, a més, no està judicialitzada. Per Gordó, l'equip de govern té un 'compromís amb la qualitat de l'aire' i per això no farà marxa enrere si no és que ho diu una sentència. D'aquesta manera, ha respost a la moció de Ciutadans (Cs) que proposava deixar en suspens l'aplicació de la Zona de Baixes Emissions fins al pronunciament de la justícia sobre la normativa de Barcelona. Tot i les crítiques de l'oposició, la moció ha estat rebutjada amb els vots en contra de l'equip de govern i l'abstenció de Junts per Sant Cugat. Cs i la regidora no adscrita hi han donat suport.

Escolta-ho


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

El portaveu de la formació taronja, Aldo Ciprian, considera que l'ordenança de Sant Cugat és un "calc" de la de Barcelona i que, per tant, cal veure què passa amb l'anul·lació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Tot i que la sentència es pot recórrer, la moció també demanava l'ajornament dels expedients sancionadors fins a tenir el dictamen final de la justícia. Cs xifra en gairebé 3.300 les multes interposades a Sant Cugat en els primers quatre mesos d'aplicació de les sancions, és a dir, unes 40 multes al dia.

A més, segons Ciprian, en el cas de Sant Cugat, l'ordenança s'ha implementat sense garantir alternatives, com per exemple, de transport públic o aparcaments dissuasoris. És per això que la moció de Cs també plantejava l'estudi de mesures alternatives que tinguin com a objectiu reduir els nivells de contaminació de la ciutat.

Una visió compartida des de Junts per Sant Cugat que, tot i estar d'acord en la necessitat d'una Zona de Baixes Emissions, la regidora Cristina Paraira creu que "s'ha corregut massa a implementar-la" i no s'han tingut en compte les mesures de transició, fet que ha provocat un greuge. De fet, Paraira ha recordat els compromisos adquirits per l'Ajuntament amb la qualitat de l'aire, que estableixen no només la implementació de la ZBE, sinó d'altres mesures complementàries.

Per Gordó, però, sí s'estan implementant aquestes mesures. A més, la també comissionada per a l'Emergència Climàtica ha assegurat que l'ordenança local "no és com la de Barcelona". Gordó ha concretat que la de Sant Cugat és més acotada i es limita a quatre quilòmetres quadrats, que coincideixen amb la zona del municipi més transitada, densa i amb els carrers més estrets. A més, incorpora més criteris de renda per a les exempcions. En el mateix sentit, ha recordat que l'ordenança de Sant Cugat no ha estat impugnada judicialment i que, per tant, no hi ha cap motiu per deixar en suspens una mesura que ja té impacte en la reducció de la contaminació.






DECLARACIONS

Alba Gordó

La ZBE no té sentència i no està judicialitzada. És tant diferent de la de Barcelona perquè és més acotada i té més exempcions. No tenim cap element per fer-nos enrere.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Aldo Ciprian

La ZBE és un calc de la de Barcelona, anul·lada pel TSJC. Proposa els mateixos errors. 40 vehicles es multen cada dia, cosa que és un greuge per a les persones amb menor capacitat econòmica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Cristina Paraira

Hem corregut molt per implantar aquesta ZBE amb un perjudici econòmic i injust per una part de la ciutadania. Diu que ha d'anar acompanyat d'unes mesures que nosaltres no les veiem.

Your browser doesn’t support HTML5 audio