Núria Gibert demana que la nova llei antidesnonaments tingui capacitat sancionadora 'real'
Des del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat la valoren, però insuficient fins que no es garanteixi el "dret a l'habitatge"
La nova llei busca evitar la pèrdua de l'habitatge de les famílies en risc d'exclusió residencial. Foto: ACN (Marta Alenyà)
PolíticaPublicat el 22/mar/22 per Maria Ribas
La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, es mostra satisfeta amb la nova llei antidesnonaments aprovada pel Parlament de Catalunya fa unes setmanes, però demana que el règim sancionador per als grans tenidors que no la compleixin sigui realment efectiu. Des del Sindicat de Llogateres, Mariona Bota assenyalen a la justícia de 'còmplice i responsable' per no garantir el dret d'habitatge a la població i que 'no sigui un dret, sinó una mercaderia', i reclamen que malgrat ser una llei positiva, el problema és que no es garanteix 'el dret de l'habitatge'. Aquesta nova llei respon a l'anul·lació parcial que va fer el Tribunal Constitucional de la Llei 11/2020, aprovada l'any 2020 per la Generalitat, que regulava els preus dels lloguers i en limitava la pujada. La presentació d'un recurs del PP contra la normativa catalana va ser el que va portar el TC a suspendre bona part d'aquest decret, ja que considerava que 'envaïa competències d’Estat'.
El principal objectiu de la nova llei antidesnonaments és implantar unes bases de protecció per evitar l'augment dels llançaments. Aquesta nova normativa estableix millores com ara l'obligació als grans tenidors de renovar els lloguers socials i a oferir-ne un, de cinc a dotze anys, a les famílies més vulnerables quan a aquestes se'ls hi acabi el contracte. També augmenta de 10 a 15 el nombre d'habitatges per designar algú com a gran tenidor, i s'amplia a set anys la cessió d'habitatges buits que pertanyen als bancs o fons voltor. A més, també es busca simplificar el procés per gestionar i tramitar les sol·licituds dels lloguers socials.
Mariona Bota, membre del Sindicat de Llogateres, ha explicat a Cugat Mèdia que des del sindicat celebren tota mena d'avenços que suposin una millora per a les condicions d'habitatge dels ciutadans. Tot i això, consideren que les lleis actuals no són suficients i que, en moltes ocasions, no acaben complint-se. Bota ressalta la importància dels moviments socials per tirar endavant aquestes normatives i afirma que "els sindicats han de continuar fent força per obtenir millores i garantir el dret de l'habitatge".
Des de l'Ajuntament de Sant Cugat, Núria Gibert, tinenta d'Alcaldia de Drets Socials, considera que l'aprovació d'aquesta nova llei antidesnonaments per part del Parlament ha estat un acte valent, necessari i de sobirania vers el parcial l'enderrocament que va fer el Tribunal Constitucional del decret català.
Així mateix, Gibert matisa la necessitat d'obligar als grans tenidors, com ara bancs o formes jurídiques que posseeixin grans quantitats d'habitatges, a contribuir amb el lloguer social i, sobretot, que s'apliqui el reglament de sancions a aquells que no compleixin amb la normativa per ajudar als ajuntaments a exercir aquesta competència.
DECLARACIONS
Mariona Bota
Tot allò que ens permeti millorar les condicions de vida i el dret a l'habitatge, ho celebrem. És evident que aquestes lleis no es fan pels interessos dels propietaris, si no gràcies a la feina dels moviments socials i és només des d'aquí on es permet fer força per anar tenint altres millores, però evidentment no són suficients fins que es garanteixi el dret a l'habitatge.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Nuria Gibert
Sobretot, aquí una mica a l'espera de com s'articula el reglament de sancions, però la capacitat sancionadora d'aquells que no ho facin. Perquè si no ens pensem sempre 'brindis al sol' i no hi ha una sancionadora real, ni s'ajuda als ajuntaments a exercir aquesta competència.
Your browser doesn’t support HTML5 audio