Els pressupostos de 2022 superen el primer tràmit amb les crítiques de l'oposició per estar 'allunyats de la realitat'
Els comptes s'han aprovat inicialment gràcies als 13 vots favorables dels regidors de l'executiu
Imatge d'arxiu de la façana de l'ajuntament / Foto: Ajuntament de Sant Cugat
PolíticaPublicat el 21/feb/22 per Sergio Morales
Els pressupostos municipals de 2022 han superat el primer tràmit plenari, amb l'aprovació inicial, que ha rebut els vots favorables dels 13 regidors del govern, però la negativa en bloc de l'oposició. El regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolas ha retret a l'executiu haver elaborat uns comptes amb més despeses, però amb les ordenances fiscals congelades. El primer tinent d'alcaldia i responsable de l'àrea d'Hisenda, Pere Soler, ha justificat que hi haurà inversions que es podran finançar amb el romanent, gràcies a la suspensió de la llei de la despesa; Brugarolas, però, no se'n refia: 'I si l'Estat aixeca la suspensió, què farem?', s'ha preguntat sobre una decisió que ha catalogat d''irresponsabilitat'. Cs tampoc no ha donat suport als comptes, i s'ha sumat a Junts per criticar que 'no responen a les demandes de la ciutadania'. Ambdós grups de l'oposició han anunciat que presentaran al·legacions de cara a l'aprovació definitiva, prevista per als propers mesos.
Escolta-ho
Consulta aquí la documentació d'aquest punt del ple
El tinent d'alcaldia Soler ha defensat que aquests són uns pressupostos "postpandèmics, optimistes i actualitzadors", que han de permetre "recuperar la qualitat dels serveis a la ciutat i per finançar els ens públics". De fet, el responsable de l'àrea econòmica municipal ha insistit, tal com va explicar en roda de premsa dijous passat, que l'actual govern s'ha trobat amb una "manca de previsió" per dotar els serveis de la ciutat tenint en compte el creixement del municipi.
El regidor Brugarolas considera que si aquests comptes tiren endavant tal com han superat l'aprovació inicial "poc tindran a veure amb la realitat". De fet, ha criticat que es redueixin partides de "suport social" i també ha lamentat que no detalli quines són les inversions concretes de cara a 2022, ni tampoc com es finançaran. En aquest sentit, ha advertit el govern dels riscos que suposa superar el dèficit a través del romanent, gràcies a la suspensió de la llei de la despesa, que considera poc fiable perquè es pot revertir si l'Estat ho considera. Soler ha qualificat aquest argument d'"apocalíptic" i s'ha mostrat convençut que l'Estat no aixecarà la suspensió.
Des de Cs ha intervingut el regidor Sergio Blázquez, que ha retret al govern que aquests són "els tercers pressupostos que arriben tard" i que, alhora, "no responen a les demandes de la ciutadania". "No són vàlids", ha sostingut el regidor taronja, que considera que la combinació entre els comptes i les ordenances fiscals "treuen poder adquisitiu al ciutadà". Ho ha justificat amb la pujada de l'IBI de 2020 i amb impostos supramunicipals, com el Tribut Metropolità. Blázquez ha retret que l'executiu no hagi fet realitat inversions com la sala polivalent, la cobertura del parc central o la construcció del complex aquàtic de Mira-sol. El tinent d'alcaldia d'Hisenda l'ha rebatut defensant que durant el mandat ha obert la nova seu de La Unió i que s'ha fet la coberta de la ZEM Jaume Tubau. Soler també ha defensat l'acció del govern en matèria d'habitatge, amb la compra de pisos via tanteig i retracte, la represa de les Cases dels Mestres i, abans que acabi l'any, una promoció d'habitatge públic a Can Mates.
També ha votat en contra del pressupost la regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán, que l'ha titllat de "poc efectiu, fantasiós i arrogant".
Detalls dels pressupostos 2022
El govern de Sant Cugat presenta un pressupost per al 2022 de 151,6 milions d'euros, un 0,7% menys que l'any passat. D'aquesta quantitat, 134,5 milions corresponen al pressupost ordinari, amb un increment respecte als comptes de l'any passat del 2,9%; pel que fa a les inversions, s'hi destinen 17,1 milions. Els comptes pretenen reforçar serveis com el d'atenció domiciliària (la licitació del qual està a punt de realitzar-se), la seguretat (amb eines, vehicles i noves càmeres de seguretat) i també el de manteniment de la ciutat. A més, l'executiu té previst destinar 2 milions a Promusa per refermar "l'aposta per l'habitatge públic".En el capítol d'inversions destaquen 3,2 milions per a les obres de construcció de l'escola La Mirada, 2,5 per a expropiacions de zones verdes i 2,5 més per comprar patrimoni. També es concreta una reserva de 220.000 per rehabilitar la masia de Can Monmany, tot i que l'execució anirà a càrrec de l'EMD de Valldoreix, i 390.000 per a la rehabilitació del Monestir de Sant Cugat.
Tot plegat respon a una planificació del govern local per donar compliment als objectius estratègics del Pla d'Actuació Municipal (PAM), però no es desentenen de la situació provocada arran de la pandèmia, i ho ha exemplificat amb la congelació de les ordenances fiscals per "contenir la pressió fiscal a les famílies".
Pel que fa als ingressos, es preveu un increment gràcies a l'augment de la Participació dels Ingressos de l'Estat (PIE). D'altra banda, l'executiu podrà destinar el romanent que quedi de l'any passat, una vegada es liquidi el pressupost, a noves inversions, ja que les regles de despesa municipals continuen suspeses.
DECLARACIONS
Carles Brugarolas
Jo els desitjo el millor, però si l'Estat aixeca la suspensió de la llei de la despesa, què farem? Això que fan, senyor Soler, és una irresponsabilitat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pere Soler
Per molt que repeteixi això de la suspensió del romanent, és un mantra que no es convertirà en realitat. És vostè el nostre Niño Becerra, apocalíptic.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Sergio Blázquez
No donen resposta a les demandes dels nostres ciutadans i és una oportunitat perduda quant a inversions.
Your browser doesn’t support HTML5 audio