L'abstenció de Cs decanta la balança per aprovar el pressupost de l'EMD de Valldoreix

L'equip de govern s'ha compromès ha adoptar algunes de les esmenes del grup taronja amb modificacions pressupostàries


  • Comparteix:

Moment de la votació de l'abstenció de Cs / Foto: EMD Valldoreix

Moment de la votació de l'abstenció de Cs / Foto: EMD Valldoreix

L'EMD de Valldoreix ja té pressupost per al 2022. Són uns comptes de 9,8 milions d'euros programats pel govern descentralitzat per mantenir 'al dia' els pagaments, tenir sanejada l'economia municipal i mantenir l'equilibri pressupostari, el rigor i la transparència. La proposta s'ha aprovat definitivament a la junta de veïns d'aquest dijous per la mínima, gràcies a l'abstenció de Cs, amb qui l'executiu s'ha compromès per incloure algunes de les propostes de les esmenes del grup taronja en futures modificacions pressupostàries. Els quatre vocals de l'oposició d'esquerres, per la seva banda, han votat en contra. ERC-MES ha justificat la negativa en què són uns comptes 'socialment poc ambiciosos', un posicionament compartit per la CUP-PC. El PSC ha argumentat el vot negatiu en la manca de 'confiança' en l'executiu perquè considera que no ha complert els compromisos acordats quan es va aprovar el pressupost de 2021.

Les esmenes de Cs no s'han pogut incloure en aquesta aprovació definitiva perquè no s'ajusta al tràmit administratiu. Tot i això, la vocal d'Economia, Elena Degollada, s'ha compromès amb el grup taronja a incorporar algunes de les iniciatives amb modificacions pressupostàries. Així, ha manifestat la voluntat d'encabir esmenes com l'augment de despeses per fer front a les conseqüències de la Covid-19, augmentar el suport al teixit comercial i establir una partida per a l'arranjament de la plaça de Maria Sabater. D'altres, com la instal·lació d'espais de cal·listènia o millorar els equipaments del cos d'Agents Cívics, ha explicat, passarien per finançar-se amb una subvenció demanada a la Diputació de Barcelona.

Per al vocal de Cs, José Miguel García, la proposta del seu grup va en la línia de reforçar la "prioritat planificadora" dels comptes. La portaveu del PSC, Susanna Casta, ha carregat contra García per proposar esmenes com la retirada de subvencions a entitats com Open Arms i ha criticat que el govern sí que tingui en compte les propostes del vocal taronja i no les de la seva predecessora, Anna Cano i ho ha atribuït al fet que era una dona.

Malgrat l'argumentari dels grups d'esquerres per justificar la negativa, Degollada els ha retret que no responguessin a la convocatòria per treballar els comptes. També ho ha fet el vocal de Cs, que assegura que ha trobat a faltar "propostes constructives" i ha acusat els republicans, socialistes i cupaires de deixar-se guiar per "interessos partidistes". El portaveu d'ERC-MES, Lluc Cahís, li ha rebatut argumentant que els grups d'esquerres presenten mocions en cada sessió plenària, però s'ha queixat el govern no dona compliments a aquells acords assolits.

Mocions

L'EMD ha donat llum verda a avaluar l'estat d'un habitatge okupat del passeig de la Font, així com d'altres propietats en aquesta situació. Tot plegat ha de contribuir en la creació d'un pla antiokupació a la vila. L'acord ha arribat arran d'una moció de Cs que només ha rebut el suport de Junts per Valldoreix-Sant Cugat; ERC-MES i la CUP-PC han votat en contra i el PSC s'ha abstingut.

L'oposició ha deixat sol l'equip de govern i ha tirat endavant la moció de la CUP-PC per instar la Generalitat a millorar les condicions de l'atenció primària, tant des del vessant dels professionals com dels pacients. Només Junts ha votat en contra; la vocal Elena Degollada ha justificat el sentit del vot en el sentit que el Govern ja està treballant per reforçar els CAP.

El ple de Sant Cugat de desembre va emetre una declaració de la junta de portaveus on es demanava a l'Estat que els municipis com Sant Cugat puguin tenir un paper "rellevant" en el repartiment dels fons europeus Next Generation. Només la CUP-PC no va signar-lo i, ara, a la junta de veïns de Valldoreix, ha instat la resta de grups a posicionar-s'hi en contra i demanar la retirada a l'Ajuntament. La crida no ha prosperat: un vot a favor del vocal cupaire, Ferran Margineda; una abstenció d'ERC-MES; i cinc vots en contra de Junts i Cs.

La junta de veïns ha abordat la situació de la floristeria Vallverd, la del quiosc de Can Cadena. Arran de les obres d'urbanització de l'aparcament, aquesta parada es retirarà i s'instal·larà una de nova, amb l'obertura d'un nou concurs. Davant la situació, ERC-MES, el PSC i la CUP-PC han presentat una moció per "establir un canal de comunicació fluid "amb la floristeria, ja que asseguren que s'ha assabentat de la situació "per la premsa". El president de l'EMD, Josep Puig, ha defensat que aquesta comunicació ja existeix i ha explicat que la concessió d'explotació de l'espai ja estava caducada i que s'ha de convocar un nou concurs. Amb tot, el text ha quedat aprovat amb la voluntat de convocar una nova concessió per a un quiosc de floristeria en una ubicació equivalent a l'actual, a l'espera que ho estudiï l'àrea de Comerç de l'EMD. Tots els grups han votat a favor, tret de Cs, que s'ha abstingut a l'espera del resultat de l'estudi.

Més acords

Els grups han acordat per unanimitat canviar el sistema de climatització de la piscina coberta del complex esportiu. Els treballs tindran un cost de 469.227 euros. Ha estat una aprovació inicial que serà ferma en 30 dies, que donaran pas a la licitació i adjudicació (dos mesos més) i l'execució durarà dos mesos més.

El plenari també s'ha posat d'acord per sumar-se a l'Acord Marc de Col·laboració entre institucions, propietaris forestals, el Parc Natural de Collserola i altres entitats per posar en marxa un projecte forestal de mitigació i adaptació al canvi climàtic de Collserola. Evitar incendis en una zona especialment sensible de Sant Cugat és un dels motors d'aquesta iniciativa.

Mira aquí la sessió plenària íntegra








Elena Degollada

No hagués sobrat que em diguessin que no vindrien a la reunió. A ningú li agrada li donin 'plantón'.

José Miguel García

Tenen una estratègia que anteposa els objectius partidistes als interessos de la ciutadania. Han de presentar propostes concretes per assolir acords.

Susanna Casta

Recomanaria al vocal de Cs que baixi del núvol i recordi que els pressupostos de 2021 es van aprovar amb l'abstenció del PSC. He votat en contra perquè les promeses que em van fer no s'han complert.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.