Pere Soler (PSC): 'La compra del CPA ha de servir per destensionar equipaments de Sant Cugat'

Cugat Mèdia entrevista el primer tinent d'alcaldia, que també ha explicat que està previst aprovar el pressupost del 2022 al febrer

Política

Publicat el 20/gen/22 per Sergio Morales / Albert Solé

L'equip de govern de Sant Cugat presentarà uns pressupostos lleugerament més alts que els de l'any passat, gràcies a les aportacions de les administracions supramunicipals i a la compensació del govern central de la Participació en els Ingressos de l'Estat (PIE). D'aquesta manera, ha avançat en una entrevista a Cugat Mèdia el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, l'Ajuntament fa una previsió 'continuista' quant a ingressos que permetrà 'consolidar projectes'. La previsió del govern és que l'aprovació inicial del pressupost rebi el vistiplau del ple al febrer com a molt tard. En l'entrevista, Soler també ha refermat la voluntat de l'executiu d'adquirir l'edifici del Centro Popular Andaluz (CPA), que permetrà 'destensionar' altres equipaments municipals. També ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat quant a la seguretat a la ciutat, després que la comissaria de la Policia Local hagués de tancar la nit del 30 al 31 de desembre per manca d'efectius disponibles.

Sobre el CPA, Soler ha explicat que el govern ja ha engegat l'expedient informatiu i està a l'espera de rebre el vistiplau de la Generalitat per poder executar l'adquisició, per la qual l'Ajuntament ha fet una oferta de poc més d'un milió d'euros. Quan estigui tot lligat, ha explicat Soler, es podrà "destensionar" els equipaments de la ciutat. Així, el CPA posarà a disposició de la ciutat el teatre de l'edifici, així com dues sales polivalents i un espai amb despatxos. Ara bé, ha avançat que caldrà fer-hi treballs de millora i d'adequació a aquests nous usos.

El portaveu socialista també ha parlat sobre la recent adquisició de la masia de la Torre Negra per part del govern i, més enllà dels usos que s'hi puguin reservar, ha fet referència a la importància d'adequar els accessos a l'edifici, amb preferència que sigui a peu. Tot i això, també ha d'estar garantit l'accés en vehicle, però sense "incomodar" el veïnat de Can Bell. A més, aposta per una obertura "el més immediata possible" de l'entorn natural de la finca.

Pel que fa a les compres forçoses de les zones verdes a les quals ha de fer front l'Ajuntament de Sant Cugat, el responsable d'Hisenda ha reflexionar que caldria demanar ajuda a la Generalitat, ja que considera que la ciutat "surt perjudicada" pel Pla General Metropolità (PGM). "Possiblement sigui el municipi més perjudicat en aquest sentit", ha dit, i ha afegit que no es pot "traspassar la responsabilitat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona" perquè aquest òrgan no existia quan es va crear el PGM. Així, creu que la solució s'hauria d'abordar amb la Generalitat o amb el govern espanyol.

Contractació de serveis

Soler ha parlat sobre la necessitat de redimensionar els serveis que es presten en la ciutat, en la línia de les declaracions que l'alcaldessa, Mireia Ingla, va fer sobre el servei de neteja. Tant Ingla com Soler coincideixen que aquest contracte no està fet a la mida actual de la ciutat. El primer tinent d'alcaldia ha anat més enllà i ha fet referència als contractes caducats que afecten els serveis municipals, sobre els quals ha lamentat que no hi va haver "previsió" per part dels governs anteriors. Així, ha exemplificat que amb l'actual servei de neteja municipal no estava previst el manteniment d'espais com la nova seu de La Unió o els vestidors de la ZEM Jaume Tubau.

El responsable d'Hisenda també ha recordat que serveis com la grua municipal o el servei d'atenció domiciliària també es troben en aquesta situació, així com el cementiri municipal, el qual "s'haurà de fer créixer" tenint en compte respectar tot l'àmbit religiós. Amb aquesta situació sobre la taula, Soler ha refermat que des de l'àrea de Contractació se segueix un pla per posar fil a l'agulla.

Quant a les inversions que recollirà el pressupost, Soler ha posat de manifest que l'executiu no vol "jugar amb la ciutadania", en referència a recollir propostes als comptes que després no es poden executar. Com a exemples, ha citat els casos de les cobertures de la pista de Mas Gener i de les piscines del Parc Central.

La previsió de l'executiu municipal, ha avançat el també portaveu del PSC és que el ple pugui aprovar inicialment la proposta a finals de mes o a principis de febrer.

El teixit empresarial de Sant Cugat i la crisi de la Covid-19

Actualment Pere Soler també assumeix les àrees de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, en substitució de la tinenta d'alcaldia Elena Vila, de baixa per maternitat. El socialista ha celebrat que "el teixit empresarial de Sant Cugat [en referència a la mitjana i gran empresa] no s'ha ressentit" de la crisi derivada de la Covid-19. Sí que s'ha vist afectada la petita empresa, que ha rebut el suport de l'Ajuntament. En aquest sentit, ha explicat que les ajudes municipals són cada vegada menys necessàries. De fet, el responsable d'Hisenda ha explicat que en els pressupostos el govern va ser "reaci a incorporar ajudes puntuals". Ara bé, on sí que hi haurà una continuïtat en l'acompanyament serà en els negocis d'oci nocturn i restauració.

El tancament de la Policia Local

El tinent d'alcaldia Soler ha dit que "deixaria en una anècdota" el fet que la comissaria de la Policia Local tanqués per falta d'efectius la nit del 30 al 31 de desembre. Admet que va ser una "situació desagradable" i que el govern procurarà "que no torni a passar", però ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania. "Aquestes situacions s'han donat a molts municipis", arran de baixes per Covid-19 o altres indisposicions, i ha recordat que hi ha un protocol perquè el municipi mantingui el servei. "La policia de Catalunya la conforma els Mossos d'Esquadra i la Policia Local; on no arriba una arriba a l'altra", ha subratllat, alhora que ha celebrat que la nit del 30 al 31 de desembre no hi hagués cap fet conflictiu agreujat per la manca d'agents.

Soler ha aprofitat el comentari d'aquella situació per refermar la voluntat del govern de fer créixer el nombre d'efectius de la Policia Local, frenat per la LRSAL. "Hem hagut de fer mans i mànigues per incrementar el nombre d'efectius", ha assegurat. De fet, des del PSC aposten perquè la ràtio de policies sigui d'1,5 per cada 1.000 habitants.






DECLARACIONS

Pere Soler

Hem fet una previsió continuista dels ingressos propis. Podrem consolidar projectes que hem iniciat com a govern. Posem al centre de les nostres polítiques les persones i les necessitats del municipi.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Pere Soler

Primer, l'equipament i, després, veurem els usos. Això servirà per destensionar els equipaments de la ciutat. Hi ha moltes entitats i activitats.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Pere Soler

Jo ho deixaria en una anècdota, i més si no va haver-hi conflicte. Sí que va ser una situació desagradable i procurarem que no torni a passar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio