Núria Gibert: 'La reivindicació és voler-se vives, però amb vides dignes'

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat repassa el compromís de l'Ajuntament contra les violències masclistes


  • Comparteix:

Les violències masclistes estan presents en gairebé tots els àmbits de la societat. Lluitar contra aquesta xacra requereix tota la ciutadania, però especialment de les administracions. I des d'aquest àmbit, el municipal, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, defensa una administració ambiciosa que incorpori la perspectiva de gènere com una eina per avançar cap a l'erradicació de les violències masclistes. Coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la violència contra les dones aquest 25 de novembre, Gibert ha visitat el plató de Cugat Mèdia per repassar què fa l'Ajuntament i quins reptes té en aquesta matèria.



Sant Cugat arriba al 25-N amb part dels deures fets. La ciutat commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la violència contra les dones amb una àmplia programació de sensibilització i prevenció, i amb un nou Pla d'Igualtat. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, considera que és un document "ambiciós", sobretot en comparació amb l'anterior, que vol infiltrar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de l'Ajuntament.

I amb això està ara mateix el consistori, per exemple amb els pressupostos municipals. "Estem en un moment d'eclosió", ha explicat Gibert, qui espera que la introducció de la perspectiva de gènere en l'àmbit municipal -que era un dels compromisos polítics- continuï avançant, però, sobretot, sigui "un punt de no retorn".

Una perspectiva, ha dit Gibert, necessària si es volen erradicar les violències masclistes. Tot i això, reconeix la tinenta d'alcaldia, queda camí per recórrer, ja que aquestes violències en molts casos són estructurals i requereixen un canvi social. "Estem parlant de persones que són assassinades pel seu gènere, si fos qualsevol altre col·lectiu, estaríem parlant de massacre".

Les xifres evidencien que la violència masclista, a vegades, és més invisible i adopta moltes formes. Des del principi d'any, les atencions del Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament per casos de violència masclista s'han incrementat un 51%, però també els casos detectats des dels CAP de Sant Cugat (38%) i les denúncies als Mossos d'Esquadra (7,5%). La tinenta d'alcaldia reconeix que "no estem en absolut en el camí de l'erradicació", que les violències s'han incrementat i van acompanyades de discursos misògins "que neguen la realitat de la violència masclista". Tot i això, creu que el servei d'atenció a les dones arriba cada vegada més i és gràcies a les campanyes i al reforç municipal.

"La reivindicació és voler-se vives, però amb vides dignes", diu Gibert. I és aquí on l'administració, de la mà d'un canvi també cultural, pot incidir. Ho ha de fer, ha concretat, de manera transversal, i per això calen recursos per actuar de manera directa contra unes violències masclistes de les quals no s'escapa ningú, tampoc la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat.




Núria Gibert

Estem en un moment d'eclosió, que potser no es veuen els resultats, però sobretot és important que sigui un punt de no retorn.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.