Vidal Aragonés apropa a Sant Cugat la seva mirada sobre Layret, 'gran organitzador de l'esquerra catalanista'

L'exdiputat de la CUP ha presentat a Cal Temerari la biografia 'Francesc Layret. Vida, obra i pensament'


  • Comparteix:

Vidal Aragonés, aquest dimarts a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Vidal Aragonés, aquest dimarts a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

L'advocat i exdiputat de la CUP Vidal Aragonés va començar l'any 2010 a escriure una biografia sobre Francesc Layret. Admet que llavors 'no buscava un referent de l'esquerra catalana, sinó el gran pare dels advocats laboralistes'. La recerca, però, va portar-li a escriure sobre Layret com a 'gran organitzador de l'esquerra catalanista', ja que no només va formar part del moviment obrer, amb participació en les vagues general de 1917 i de la Canadenca de 1919, sinó també de la vida política, en l'assemblea de parlamentaris i amb la proposta del nou estatut.

Són algunes de les línies generals que es troben en el llibre 'Francesc Layret. Vida, obra i pensament' (Tigre de paper, 2020), publicat a finals de l'any passat amb motiu del centenari de l'assassinat de l'advocat català. L'obra, presentada aquest dimarts a Cal Temerari, també recull una investigació sobre qui va pagar el seu assassinat i qui el va executar.

Sobre el llegat de Layret, Vidal considera que encara avui es poden "aprofitar els seus posicionaments des d'un punt de vista social". L'advocat i polític de principis del segle passat "posava damunt la taula que els moments de ruptura havien de ser en clau social d'un traspàs de la democràcia econòmica". Això, ha explicat Vidal, difereix del que va passar durant la Revolució Francesa, quan el traspàs va ser polític.

Quant al catalanisme, Layret ja deia a principi de segle que Catalunya era "una nació oprimida" i que "el procés de ruptura" amb l'Estat espanyol "seria costós, llarg i complex, i que només es donaria amb una revolució política". En aquest sentit, Aragonés ha reflexionat que això podria fer pensar que està fent "presentisme amb els esdeveniments que han passat ens els darrers 10 anys", tot i que aquesta línia de pensament suma ja més de 100 anys.


Vidal Aragonés

Layret ja escrivia que som una nació oprimida, que el procés de ruptura seria llarg, costós i complex. Algú pot pensar que estic fent presentisme amb els esdeveniments que han passat ens els darrers 10 anys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.