La Generalitat anuncia que el camp de golf de Can Sant Joan serà un parc interurbà per a la ciutadania

El vicepresident Jordi Puigneró diu que el "pulmó verd" ocuparà 60 de les 80 hectàrees del camp de golf, i que la resta encara s'han de definir

El camp de golf en una de les accions reivindicatives que s'hi han fet / Foto: Cugat Mèdia

Política

Publicat el 27/set/21 per Redacció / Acn

El camp de golf de Can Sant Joan serà finalment un parc interurbà obert a la ciutadania, que servirà de corredor natural entre Collserola i la Serra de Galliners. Així ho ha anunciat aquest dilluns el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, qui ha donat instruccions a l'Incasòl, propietari dels terrenys, per iniciar els tràmits també de la mà dels ajuntaments de Sant Cugat i Rubí. Així, la Generalitat alliberarà 60 hectàrees de les 80 que ocupa actualment el camp de golf abandonat per a aquest nou 'pulmó verd'. La plataforma Reconvertim el Camp de Golf, però, recela sobre quin ús tindran les 20 hectàrees restants. La Generalitat ja ha demanat la declaració d'impacte ambiental per poder iniciar tots els tràmits.

La nova directora de l'Incasòl, Mercè Conesa, s'ha reunit aquest migdia a Rubí amb l'alcaldessa de la ciutat veïna, Ana María Martínez, i la de Sant Cugat, Mireia Ingla, per comunicar-los la decisió de la Generalitat. La proposta del Govern es basa en els resultats d'un estudi ambiental de la zona, que també inclou protegir i recuperar els torrents, potenciar les vies verdes, obrir noves rutes d'accés al parc i destinar un espai a equipaments i a activitat econòmica.

En declaracions als mitjans locals, l'alcaldessa Ingla ha celebrat que el govern "hagi afirmat això que ja demanàvem", en referència a la voluntat que el camp de golf fos d'accés a la ciutadania. Ara deixa la pilota a la teulada de l'Incasòl, que ha de fer una proposta "de tot el que implica aquesta decisió". Una vegada estigui redacatada, des de l'Ajuntament faran una valoració "més a fons".



"L'àrea metropolitana necessita pulmons verds, i aquest és un nou espai que guanyarem entre les dues localitats, on, aprofitant els terrenys de l'Incasòl, donarem resposta a la lluita contra el canvi climàtic i afavorir la biodiversitat", explica Puigneró en declaracions a l'ACN.

En total, l'Incasòl té 100 hectàrees de sòl en sistema d'espai lliure i equipament al sector d'activitat econòmica Can Sant Joan on se situa l'antic camp de golf, que n'ocupa unes 80 hectàrees, una finca que l'ens va recuperar-ne la propietat quan la Federació Catalana de Golf va renunciar al dret de superfície d'aquests terrenys l'any 2019.

"Portem unes setmanes amb reunions informals i tècniques, i aquest matí he fet arribar a les dues alcaldesses la voluntat del Govern amb aquests terrenys, perquè un projecte així ha d'anar acompanyat dels ajuntaments que en formen part, i la resposta ha estat favorable", assegura Puigneró.

Foto: Generalitat
El plànol de la zona del camp de Golf de Can Sant Joan / Foto: Generalitat


Resposta de la plataforma
Des de la plataforma Reconvertim el Camp de Golf veuen l'anunci com una resposta al comunicat on expressava els dubtes per si Mercè Conesa, recentment nomenada directora de l'Incasòl, mantindria el compromís que havia pres el seu predecessor perquè els terrenys esdevinguessin un espai verd. Malgrat que ho veuen com una bona notícia, des del col·lectiu ecologista encara tenen dubtes. "Hi ha més de 20 hectàrees en què no s'acaba de concretar el destí, i això ens preocupa", ha explicat a Cugat Mèdia la portaveu de Reconvertim el Camp de Golf, Mireia Gascón. El camp de golf abandonat ocupa 80 hectàrees i la Generalitat ha dit que el parc urbà n'ocuparà 60.

Fonts de vicepresidència expliquen a Cugat Mèdia que ara començarà un procés de treball entre els ajuntaments i l'Incasòl per definir els usos exactes d'aquestes hectàrees, i si un podria ser el d'algun "equipament esportiu". L'Incasòl havia expressat la seva renúncia a recuperar l'activitat de golf i quedava pendent el traspàs als ajuntaments.

Des de la plataforma també lamenten que el vicepresident, en la seva piulada, inclogui els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat, però no mencioni la Plataforma com un dels actors que han de participar en aquest procés. "Volem ser part activa en la decisió dels usos d'aquest espai perquè hi tingui espai la veu de la ciutadania", ha reflexionat Gascón.

Des de Reconvertim el Camp de Golf s'havien queixat que les relacions amb l'Ajuntament de Sant Cugat s'havien quedat estancades. Expliquen que havien enviat un correu tant a Sant Cugat com a Rubí per oferir-se a participar en les negociacions pel futur dels terrenys; recentment han rebut resposta per part del consistori rubinenc, que mostrava bona predisposició perquè la plataforma participés en les reunions. Per part de Sant Cugat encara no han rebut resposta.

El camp de golf va tancar l'activitat esportiva el 2018 i el 2019 l'Incasòl va recuperar la gestió dels terrenys. Des de llavors, està a l'espera de decidir quin ús té l'espai.








DECLARACIONS

Jordi Puigneró

L'àrea metropolitana necessita pulmons verds i aquest és un nou espai que guanyarem per aquestes dues ciutats. Aprofitant aquests terrenys de l'Incasòl donarem resposta al canvi climàtic.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Jordi Puigneró

La resposta per part de les dues alcaldesses ha sigut favorable i han agraït la decisió de la Generalitat de convertir aquest espai en un connector verd entre la serra de Collserola i la serra de Galliners.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Gascón

Al tuit, Puigneró parla de 60 hectàrees, però els terrenys en tenen més de 80. Hi ha més de 20 hectàrees en què no es concreta el destí. Això ens preocupa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Ingla

És important que Puigneró hagi afirmat això que nosaltres ja vam demanar des del començament.

Your browser doesn’t support HTML5 audio