El procés independentista s'ha acabat? Una pregunta amb múltiples respostes

La CUP Sant Cugat ha organitzat una xerrada al voltant del present i el futur del procés independentista al Celler Modernista


  • Comparteix:

Muñoz, Vila i Comas han reflexionat al voltant del futur del procés acompanyats de la periodista Mònica Terribas / Foto: Cugat Mèdia

Muñoz, Vila i Comas han reflexionat al voltant del futur del procés acompanyats de la periodista Mònica Terribas / Foto: Cugat Mèdia

Ha acabat el procés independentista? Aquesta és la pregunta que han intentat respondre el professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona (UB) i autor de 'Principi de realitat: una proposta per a l'endemà del Procés, Jordi Muñoz; l'advocada i professora universitària Maria Vila; i el politòleg i membre del Secretariat Nacional de Poble Lliure Arnau Comas aquest dijous al Celler Modernista. Al llarg de la conversa, organitzada per la CUP Sant Cugat i moderada per la periodista Mònica Terribas, s'han debatut qüestions al voltant de l'estratègia dels partits independentistes, la repressió de l'Estat Espanyol, així com del futur del procés.

Una de les més bel·ligerants amb l'acció, o més ben dit sobre la ''inacció'' de la política dels partits independentistes, ha sigut Vila. L'advocada creu que a l'1-O de 2017 es va jugar amb la il·lusió de les persones que van sortir a votar. Segons Vila, ''assumir que s'és víctima d'un engany és molt dolorós''. En aquest punt, tant Muñoz com Comas han discrepat de l'advocada. ''Que no s'hagi fet realitat la independència no vol dir que tot el que hagi passat des de la tardor de 2017 hagi sigut una mentida'', han coincidit.

Ara bé, Muñoz creu que, tot i que la votació de l'1-O no va aconseguir interpel·lar ni a contraris ni a partidaris de l'independentisme, valora que els partits independentistes hagin seguit guanyant les eleccions des de 2017 tot i presentar ''símptomes de desgast i cansament'', ha explicat.

Comas ha posat el focus en què cap moviment d'alliberació nacional ha sigut ''lineal'' i que el procés independentista ha sigut un dels moviments més importants dels últims anys. Des del seu punt de vista, si d'una cosa va servir l'1-O va ser per saber què vol dir aquest conflicte i conèixer les conseqüències.

Sobre el futur del procés independentista Vila creu que els polítics han de deixar de banda el ''doble discurs'' mentre que Muñoz ha dit que l'independentisme no funcionarà si ''només para d'independència''. En canvi, Comas veu fonamental que l'independentisme li disputi legitimitat al poder de l'Estat creant ''elements de poder propis''.






Maria Vila

Per mi el 'procés' ha estat el nom a una manera de guanyar eleccions, un discurs, que poc tenia a veure amb el que era fer la independència.

Jordi Muñoz

Per mi el 'procés' ha estat el nom a una manera de guanyar eleccions, un discurs, que poc tenia a veure amb el que era fer la independència.

Arnau Comas

Han canviat moltes coses, i totes formen part del procés. La quantitat de gent mobilitzada que hi ha hagut, la quantitat de gent organitzada, etc. Tot això no s'ha acabat. Una altra cosa és que estigui variant i que ja no estiguem en aquella fase de mobilitzacions històriques.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.