Aldo Ciprian: 'S'estan fent projectes 'fum', grans titulars'

El portaveu de Ciutadans adverteix que el govern no pot escudar-se més en la pandèmia o l'herència de governs anteriors


  • Comparteix:

El portaveu de Ciutadans (Cs), Aldo Ciprian, qualifica de 'fum' els projectes impulsats per l'equip de govern en aquests dos anys de mandat. En una entrevista a Cugat Mèdia, Ciprian ha lamentat que el govern municipal faci servir l'excusa de la pandèmia o de l'herència dels governs anteriors per no afrontar els problemes de la ciutat. Tot i això, ha dit que Ciutadans ha exercit una oposició 'constructiva' i ha reivindicat la política de carrer. En aquest sentit, reclama escoltar la ciutadania -i l'oposició- i aposta per abaixar impostos i rectificar en projectes com l'Anella Verda, la Zona de Baixes Emissions i el Ragull Centre.



Dos anys ja de les eleccions municipals que van permetre un canvi de govern a Sant Cugat. La ciutat ha anat a millor o a pitjor? 
Hi ha moltes coses que es podrien dir d'aquests dos anys. El primer any no va ser un any de grans impulsos per a la ciutat perquè no va haver-hi grans canvis i  el 2020 va haver-hi la pandèmia. No hi ha hagut una possibilitat clara de fer modificacions, la previsió no s'ha pogut desenvolupar.

Nosaltres no sabem exactament cap a on anem perquè hi ha moltes vegades que ens assabentem de les coses que estan passant al nostre l'Ajuntament a través dels mitjans de comunicació. De fet, no tenim res d'informació ni la documentació. 

Ha anat a millor o pitjor? No ho sé. L'altre dia escoltava un portaveu d'ERC que deia 'sort que som d'esquerres' per afrontar aquesta crisi. No sé si el fet de ser d'esquerres o de dretes és millor o pitjor, el que és millor és tenir una persona amb experiència o amb capacitat per afrontar aquests problemes com ha passat a Madrid, que són de dretes. Jo crec que si haguéssim tingut altres persones més capacitades, probablement ho haurien fet d'una altra manera. 

Com s'ha afrontat la pandèmia? De la millor de les maneres possibles. Era una cosa que era nova i els partits de l'oposició hem estat fidels a la ciutat. No hem donat problemes perquè sabíem que era un problema molt més gros que una rivalitat política. Vam fer tot el que vam poder per donar suport a les idees que presentaven ells, però van ser molt inflexibles i no van acceptar les nostres propostes ni les de Junts.

Tot i així, han tirat endavant, han passat dos anys de mandat, han fet grans projectes 'fum'; com l'Anella Verda, la Zona de Baixes Emissions, el Ragull Centre; però no crec que ens trobem millor que fa dos anys. Van dir que aixecarien les catifes i s'han passat dos anys dient que el problema era una herència enverinada del passat. No han afrontat cap dels problemes que hi ha a la ciutat, no han millorat res, només s'escuden amb Convergència o amb la pandèmia.

Era el que s'esperava?
Un canvi era necessari. Sempre els canvis són necessaris després de 32 anys de govern de què sigui. Crec que això és positiu. 

Ara, nous vindran que faran bons els anteriors. No sé si estem en aquest nivell, però ens hi podríem trobar d'aquí a un any. Fins ara, nosaltres hi hem donat crèdit perquè entenem que és un nou govern, que hi ha hagut una pandèmia i que hi ha una herència enverinada del passat. Però ara no podem passar-nos dos anys més escudant-nos en aquests problemes perquè la gent vol solucions. L'administració municipal és l'administració més propera al ciutadà i, per tant, la que té més facilitats per donar solucions als problemes del dia a dia. 

Amb aquesta situació, com definiria la seva oposició? 
És el sisè any que treballem al municipi de Sant Cugat i sempre hem fet una oposició constructiva. Hem presentat sempre al·legacions als pressupostos, a les ordenances; però com ens va passar en el mandat anterior no ens accepten res i fan servir la seva majoria. 

Vam esmenar la Zona de Baixes Emissions i l'ordenança de mobilitat, i mai s'ha acceptat i no ens han deixat participar. Nosaltres continuarem fent esmenes i continuarem dient el que no ens sembla bé, tot i que, probablement, ens trobarem amb el mur del tripartit i de la seva majoria al plenari. 

El seu partit ha estat especialment bel·ligerant amb el Ragull Centre. Per què? 
No només amb això, també amb la Zona de Baixes Emissions. No enteníem que una zona industrial com és Can Magí estigués a dins de la Zona de Baixes Emissions. El tema del Ragull Centre és un altre exemple. Com pots posar un centre comercial de 300 places per a vehicles en una zona de baixes emissions? S'estan fent projectes 'fum', grans titulars, però no s'està treballant en una coordinació de la ciutat. 

Per exemple, la contaminació de la ciutat no prové dels cotxes de la ciutat, sinó de l'AP-7 i la C-16. No té cap sentit fer una zona de baixes emissions quan tenim fins al 2030 per fer les modificacions.

Què en farien vostès?
Primer de tot, treure la Zona de Baixes Emissions. Primer has de donar facilitats perquè la gent pugui canviar de cotxe. Ara ens trobem en zones com la de Sant Francesc amb gent gran que s'ha de canviar de cotxe. El que està clar és que abans de fer aquestes modificacions de mobilitat com l'Anella Verda, que és un altre exemple, has de proposar un sistema de transport públic. És a dir, primer facilites el transport públic i després fas la resta de passos. No es pot començar la casa per la teulada. El que han fet són grans titulars de fum, però no hi ha hagut una planificació correcta. 

L'altre dia sentia que només un 7% de persones està afectat per aquest tipus de zona de baixes emissions. És mentida. Al centre hi ha les entitats financeres perquè han tancat totes les oficines fora d'aquesta zona, el Teatre-Auditori, les activitats culturals ... La gent jove que ve de fora i la gent gran són els grans damnificats per aquesta política verda. 

És per això que som bel·ligerants i creiem que s'ha de ser. Nosaltres som partidaris de la política verda, però s'ha de fer amb pausa i amb una mica de cap. 

Un altre exemple seria el Tribut Metropolità?
L'altre dia parlàvem de la dificultat de la gent per trobar casa i que havien de marxar. Doncs, comencem per això.

Si vivim a Rubí, no hem de pagar el Tribut Metropolità ni la Taxa metropolitana de tractament de residus. Això significa entre un 10 i un 15% del lloguer. 

Però tampoc tens set estacions de FGC.
Exacte, però tampoc tens el sistema de transport de Barcelona. Nosaltres estem pagant 12,5 milions a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i no hi traiem profit. Ens deien que el sistema de transport urbà el gestionaria l'AMB, però fa quatre anys i no s'ha fet, i l'impost l'hem pagat. No tenim cap repercussió del tribut en la ciutat de Sant Cugat. 

Una persona que viu a Sant Cugat està pagant molt més que una persona que viu a Rubí. Això és el model d'esquerres. 

Què s'ha de fer?
Primer de tot és abaixar els impostos perquè la gent té problemes per arribar a finals de mes. Ells continuen gravant fiscalment tota la gent que viu a Sant Cugat. S'estan incrementant els impostos i hi donen subvencions, però les subvencions no són la millor eina perquè requereix molta força administrativa. És molt més fàcil abaixar impostos o treure'n algun com el de les terrasses o el de clavegueram. 

Cal fer coses perquè la càrrega fiscal a final d'any sigui molt més baixa. D'aquesta manera, els ingressos a l'ajuntament són més baixos, però no has de donar subvencions. 

S'ha d'escoltar la gent i no estic veient que el govern ho estigui fent. Fan molt bombo de la participació, hi ha una despesa enorme en participació, però després no s'escolta. 

L’altre front de batalla ha estat la neutralitat de l’Ajuntament com a institució. Creu que amb el pacte entre els tres partits s’ha diluït el posicionament del consistori respecte a la independència de Catalunya i els presos polítics?
Crec que no. Normalment no llegeixo els articles del consistori, però l'altre dia llegia que parlaven de la República. Crec que això sempre ha estat una excusa per no fer bon govern. El que s'ha de fer és govern i en el teu temps lliure fas el que vulguis. Això de portar sempre la bandera de la independència a Sant Cugat, on no tenim res a fer, ha continuat. El que més greu em sembla és que també s'hi afegeix el PSC, que és un partit constitucionalista, i és el primer que penja la pancarta. Una pancarta que una interlocutòria diu clarament que no es pot penjar. És un espai públic i no es poden penjar pancartes partidistes polítiques.

Una interlocutòria judicial que arriba després d'una denúncia de Cs i un recurs de l'Ajuntament. No hauria estat més barat portar aquest tema a l’àmbit polític en comptes del judicial?
La denúncia la vam interposar nosaltres el 2018. El plenari no té força per fer determinades coses. Podem portar una proposta dient que el món és quadrat, però aquesta realitat paral·lela que a vegades hi ha al plenari empipa molta gent i no es pot fer.

Hi ha una cosa que està ben clara. La llei l'ha de complir tothom, siguem o no càrrecs electes. És una cosa que molta gent no té clara. És per això que al final hem de recórrer a la justícia i ha dictaminat que això és un missatge polític que s'ha de treure immediatament. 

No és la primera pancarta que cau. No sabem qui l'ha pagat, si l'Ajuntament o alguna entitat, però han fet servir diners públics per contrarestar aquesta sentència. Si no estan d'acord amb la sentència que ho paguin de la seva butxaca. Al grup municipal ens molesta que es facin servir els recursos de l'Ajuntament per beneficiar un partit polític o una tendència política. 

Però han estat vostès els primers de portar-ho a la justícia, de presentar una denúncia.
Sí, però són diners nostres. Ells s'han defensat amb diners de tota la ciutat, de votants de Cs, del PSC, de Vox i de tothom que no està d'acord amb això. Tu pots defensar el teu posicionament, que és totalment lícit en una democràcia, però de la teva butxaca.

Una altra qüestió que també es va judicialitzar des de Ciutadans, del mandat anterior, va ser la contractació i les factures sense contracte de l’Ajuntament de Sant Cugat. Unes presumptes irregularitats que Fiscalia va arxivar. És un tema  que Ciutadans dona per tancat?
Nosaltres no som cap tribunal. La sentència, però, era vergonyosa per a qualsevol partit que hagués estat responsable d'aquesta gestió sense cap mena de control. Això no és delictiu, però és una gestió lamentable i ho posa clarament l'escrit. Ho vam denunciar i ara s'està fent d'una manera més correcta. Així i tot, tenim força contractes que caducaran d'aquí a poc i llavors s'hauran d'aprovar per ple les factures. 

Falta una mica més de treball a àmbit intern de l'equip de govern. Són molts, s'ha incrementat un 30% el nombre de persones, són tots amics, doncs que ho facin bé i es posin a tancar projectes. Són serveis que es necessiten. 

Amb tots aquests temes, potser el que generen més polèmica o debat a Sant Cugat, és Ciutadans que escolta la ciutadania o la ciutadania s’hi sent identificada amb el que Ciutadans diu?
Si la ciutadania escoltés el missatge de Cs, avui seria alcalde. La política es fa al carrer, no es fa dins les parets de l'ajuntament. Si tu penses que des de dins l'ajuntament pots controlar el que passa a la ciutat, estàs molt equivocat. El que s'ha de fer és el que estem fent nosaltres, que és anar cada dia a fer carrer. Anem als barris i hi parlem amb la gent. 

Quan tu hi vas, després et truquen. Moltes vegades són petites coses que no semblen importants, però són importants per a molta gent.

I l'equip de govern no ho fa?
Jo crec que si ho fessin no ens trucarien a nosaltres. Nosaltres no tenim capacitat per fer una trucada per a la neteja d'un bosc per exemple. S'han de fer aquestes coses. Són més de 700 persones a l'Ajuntament i haurien de fer aquest tipus de treball. 

Nosaltres ho estem fent i és molt satisfactori. A més, tinc l'esperança que a àmbit municipal la gent voti més la persona que el partit. Que tingui més pes la persona. La gent vota a qui coneix. 

Queden dos anys per a les eleccions municipals. Quines seran les prioritats de Cs aquests dos anys de mandat? 
Continuar fent el que estem fent. Primer creiem que s'ha d'acabar de tancar els contractes pendents perquè no s'està treballant bé. 

S'estan fent moltes coses que no tenen res a veure amb la ciutat, s'està penalitzant el ciutadà amb totes aquestes iniciatives greenwashing com la Zona de Baixes Emissions. Estan creant problemes més grossos i no estan solucionant els problemes. Creiem que hem de focalitzar-nos en els problemes de la gent, especialment postpandèmia. Hem d'afrontar el problema de l'atur, els ERTO...

La gent que està a l'atur no pot viure a Sant Cugat. És per això que tenim un atur tan baix. Hem d'ajudar aquestes persones a superar aquest problema. Dels 10.000 santcugatencs que no poden treballar, no sabem si tornaran a treballar. És un problema que hem d'afrontar a través de Serveis Socials i d'abaixar els impostos. 

També lluitar contra el Tribut Metropolità. Ara, amb la T-Mobilitat, pagarem en funció de la distància, però el Tribut Metropolità el continuarem pagant. 

S'ha de ser més sensible amb la gent, ser solidari i ajudar. Estem parlant de l'esquerra i no em sembla que ho estiguin fent bé, però es tracta més de perfils, que no pas de partits polítics o colors.

Es tornarà a presentar com a alcaldable? 
Això depèn del partit. A mi m'agrada el que estic fent i crec que ho faig bé. Falten dos anys i nosaltres continuarem treballant. Per mi, i per al grup municipal, és satisfactori ajudar un veí des de l'oposició, que és molt més difícil que des del govern. Això és el que ens alimenta per continuar fent política municipal.

Creu que els perjudica la situació del partit?
Segurament, sí. Nosaltres no podem incidir, només podem incidir a àmbit local i continuarem fent carrer i carpes informatives. Defensarem el que creiem que és millor per a la ciutat. Continuarem fent la nostra política, que és una política propera a la ciutat, i de la millor de les maneres.

Que influeix tot això, clar que influeix, però també influeix en positiu. Quan vam entrar al consistori no ens coneixia ningú i vam obtenir tres regidors. Esperem que la següent siguin cinc o més. La política canvia molt i esperem que d'aquí a dos anys estiguem millor que estem ara. 

Dues preguntes per acabar. El pitjor error de govern actual? 
El Ragull Centre.

El millor encert? 
El mercat dels dijous. Em sembla una molt bona idea obrir el mercat a la ciutat i obrir també barris com el de Sant Francesc. Està molt bé per passejar. És un encert molt maco i ha sortit bé. 


Aldo Ciprian

Han passat dos anys de mandat, han fet grans projectes 'fum'; com l'Anella Verda, la Zona de Baixes Emissions, el Ragull Centre; però no crec que ens trobem millor que fa dos anys. Van dir que aixecarien les catifes i s'han passat dos anys dient que el problema era una herència enverinada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.