Els indults, a la taula del Consell de Ministres després que el Suprem hagi emès un informe en contra
Sánchez afirma que prendrà una decisió basada en la "concòrdia" i la dreta amenaça amb recórrer a la justícia
Els presos de l'1-O, en un acte electoral dels comicis del 14-F / Foto: ACN
PolíticaPublicat el 26/mai/21 per Acn
El Ministeri de Justícia ja pot elevar a la taula del Consell de Ministres els expedients d'indult als presos independentistes, entre ells l'exconseller santcugatenc Raül Romeva, després que el Tribunal Suprem (TS) hagi emès l'informe preceptiu desfavorable sobre la concessió de la mesura de gràcia. El departament encapçalat pel ministre Juan Carlos Campo haurà de portar les propostes individualitzades sobre els dotze líders independentistes a deliberació del govern espanyol, que aprovarà, o no, indultar totalment o parcialment els dotze condemnats per la sentència del procés. En cas que els concedeixi, el rei haurà de signar els decrets, i el Suprem els haurà d'aplicar.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquesta setmana que prendrà una decisió basada en la "concòrdia" i pensant en la "convivència" dels espanyols. "La Constitució estableix que hi ha un temps per al càstig i un temps per a la concòrdia", ha dit el cap de l'executiu, que té la decisió en les seves mans.
PP i Cs ja han avisat que, si els concedeix, recorreran la decisió al Tribunal Suprem. Per la seva banda, Vox ha advertit que respondrà amb mobilitzacions al carrer.
El Suprem s'hi ha pronunciat en contra aquest dimecres, però l'informe no és vinculant i, per tant, La Moncloa pot prendre una decisió contrària al criteri del tribunal. La fiscalia també va rebutjar que es concedeixin indults als presos independentistes.
La concessió d'indults es fa via reial decret del govern espanyol, que es publica al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Ho ha de signar el rei Felip VI. L'aplicació de l'indult la fa el tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem.