Sant Cugat exigeix l'anul·lació del judici contra Guillem, el jove santcugatenc de la dessuadora taronja

El Tribunal Constitucional ha admès el recurs contra l'arxivament de la denúncia per maltractament policial al menor santcugatenc


  • Comparteix:

Guillem Padilla al judici. Arxiu / Foto: ACN

Guillem Padilla al judici. Arxiu / Foto: ACN

Sant Cugat es posa al costat de Guillem Padilla, el jove santcugatenc de la dessuadora taronja, detingut a Via Laietana durant les protestes per la sentència de l'1-O. El ple municipal ha donat llum verda a una moció d'ERC-MES, CUP-PC i Junts per Sant Cugat que demana que s'anul·li la causa judicial, així com l'absolució de Guillem i de 'totes les encausades' arran d'aquelles manifestacions 'i de la resta de causes en defensa de la independència i dels presos polítics'. A més, el text qualifica la detenció d''injustificada i desproporcionada' i condemna 'els abusos i arbitrarietat policial'. El grup del PSC s'ha abstingut, mentre que Cs ha votat en contra de la moció.

ESCOLTA-HO

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Des del govern, la regidora republicana Alba Gordó considera que les imatges de la detenció, captades per TV3 i que es van fer virals, demostren que l'acusació està basada en un "muntatge policial" que es tradueixen en una causa més contra el moviment independentista. En el mateix sentit ho veu el regidor de la CUP-PC Marco Simarro, que considera que aquest cas és "un més en la llarga llista de gent afectada per abusos de poder". Per part de Junts ha intervingut la regidora Núria Fernández, que considera que ha lamentat que imperi la idea que "la por i la repressió farà que el poble calli".

A l'altra banda del debat s'ha posicionat Cs. El regidor taronja Sergio Blázquez creu que la moció està carregada d'"incorreccions, falsedats o mitges veritats", i ha lamentat que "instrumentalitza" la situació de Guillem. "El que persegueix aquest text és malmetre contra la justícia i els cossos policials", ha apuntat.

Per la seva part, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha optat per l'abstenció i assegura que ja ha contactat amb la família del jove santcugatenc per expressar el punt de vista del seu grup.

Denúncia per maltractaments

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs contra l'arxivament de la denúncia per maltractaments contra Guillem, que aleshores era menor d'edat, El jove va denunciar suposats maltractaments per part dels agents, però el jutjat i l'Audiència de Barcelona van arxivar la causa. Ara el TC podria reobrir-la.

En una interlocutòria feta pública aquest dilluns, l'alt tribunal justifica l'admissió a tràmit perquè en el cas hi pot haver una "especial transcendència constitucional perquè el recurs pot donar lloc al tribunal a aclarir o canviar la seva doctrina, com a conseqüència d'un procés de reflexió interna, i l'òrgan judicial podria haver incorregut en una negativa manifesta del deure d'acatament de la doctrina d'aquest tribunal". El tribunal demana a l'Audiència i al jutjat d'instrucció número 11 que li remetin totes les actuacions.

Guillem va relatar algunes vexacions viscudes, com tenir-lo agenollat de cara a la paret durant molta estona a l'interior de la Prefectura de la Policia a Via Laietana, insults, clatellots i amenaces. Va patir erosions i cops i va explicar que un agent semblava que intentés introduir un ganivet que no era seu a la seva motxilla. També va veure que un agent havia trucat amb el seu telèfon, segurament involuntàriament.

La plataforma de suport al jove s'ha felicitat per aquesta admissió a tràmit tot i que són "conscients de la deficiència històrica de l'estat espanyol" en la investigació dels maltractaments policials. "Som conscients que a la policia mai se la condemna, per més evidents que siguin els seus delictes", conclouen, però afegeixen que mai es rendiran.




Alba Gordó

El visionat de les imatges demostra la falsedat de les acusacions. És un muntatge policial. És un cas més d'aquesta causa contra l'independentisme.

Sergio Blázquez

La moció és per instrumentalitzar aquest cas. Vol malmetre contra la justícia i els cossos de seguretat de l'Estat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.