Ciutadans demana aturar el projecte del Ragull Centre per reformular-lo
Per a la formació, trenca amb el model de Sant Cugat, exclou els veïns i crida a altres requalificacions
Imatge dels regidors de Cs davant el solar on es projecta el Ragull Centre / Foto: Cugat Mèdia
PolíticaPublicat el 3/mai/21 per Anna González
Ciutadans (Cs) s'oposa al projecte Ragull Centre tal com està formulat ara mateix. La formació considera que la projecció de dos edificis d'11 plantes trenca amb el model de ciutat, alhora que obre la porta a què altres empreses de la zona -com ha fet Ferrer- presentin projectes per construir-hi habitatge i deixar l'activitat industrial. A més, considera que el Ragull Centre s'està planificant sense tenir en compte l'opinió dels veïns del barri de Sant Francesc-Monestir. Per tot això, el grup municipal de Cs presenta al proper ple una moció que demana paralitzar 'sine die' el projecte per iniciar un procés participatiu amb els barris afectats.
Habitatge
De moment, la previsió és destinar part del solar de més de 10.000 metres quadrats propietat de l'empresa Ferrer a la construcció de 118 habitatges, dels quals 72 seran de lloguer protegit propietat municipal.
En aquest sentit, des de Cs es carrega contra la verticalitat del projecte, que segons el portaveu del grup municipal, Aldo Ciprian, "és un rusc" que trenca el model urbanístic de la ciutat i serà un dany a la fesomia del municipi. Segons Ciprian, és possible generar en aquest solar habitatge protegit sense haver d'aixecar 11 plantes. La formació posa com a exemple una illa de l'Eixample de Sant Cugat -d'una hectàrea- a la qual es poden construir 160 habitatges amb menys alçada i generar també espai verd.
Espai comercial i d'equipaments públics
Fruit de l'acord, també es destinaran 3.500 metres quadrats a activitat econòmica i comercial, on està previst la implantació d'un supermercat Lidl, i es genera espai per a equipament públic, que previsiblement acollirà un aparcament per a les brigades municipals.
Per a Cs, en paraules de la regidora Munia Fernández-Jordan, es tracta d'un projecte que respon "al poder' d'agents econòmics, com són Lidl i el grup Ferrer, i demana que es tinguin en compte les necessitats dels veïns, ja que "és l'Ajuntament qui té la posició de força" per a la requalificació dels terrenys. És per això que la moció reclama que l'espai per a equipaments públics reverteixi directament en el barri, amb propostes com un CAP, una piscina municipal o un aparcament públic.
Sòl industrial
El grup taronja també lamenta que l'operació desdiu l'acord del ple, que es va conjurar contra la requalificació de terrenys industrials per fer-hi habitatge arran del tancament de Delphi. El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, veu un risc en l'acord amb Ferrer, ja que pot propiciar que altres empreses de l'entorn també optin per abandonar l'activitat industrial.
Participació
Ciutadans, que assegura que el govern municipal ha destinat més 1,7 milions d'euros en participació, també critica que en aquest cas tota la participació del veïnat es redueixi només a la tria del nom de la plaça que preveu el projecte. Per al partit, és necessari aturar-lo i reformular-lo incorporant la veu dels veïns i dels grups municipals. Aquesta és la principal proposta de la moció que Cs presenta al proper ple municipal.
DECLARACIONS
Aldo Ciprian
En una hectàrea de l'Eixample hi ha 160 habitatge i aquí estem parlant de 118. L'alçada són quatre més un i 3.400 metres quadrats de verd. Per què a l'Eixample es pot fer no al barri de Sant Francesc?
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Munia Fernández-Jord
La qüestió és el poder certs agents econòmics com una multinacional de supermercats alemanya i el laboratori internacional com Ferrer. L'Ajuntament està fent una requalificació de sòl. La posició de força la té l'Ajuntament.
Your browser doesn’t support HTML5 audio