Cs critica un pressupost municipal de Sant Cugat 'que no té en compte la crisi'

El grup municipal ha presentat 62 al·legacions per prioritzar les ajudes al teixit econòmic i suprimir "despeses insultants" per a la ciutadania

Els tres regidors de Cs de l'Ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Política

Publicat el 26/abr/21 per Martí González

El grup municipal de Cs ha presentat 62 al·legacions als pressupostos municipals perquè es prioritzin les ajudes a empreses i comerços afectats per la pandèmia, l'absorció del tribut metropolità per part de l'Ajuntament i inversions com la cobertura de la piscina del Parc Central, un pla de millora per les voreres i calçades, un replantejament de l'ús de Can Quitèria i la segona residència pública per a gent gran del municipi. A més, el partit taronja lamenta el retard de la presentació d'aquests segons pressupostos del govern tripartit, que presumiblement s'aprovaran definitivament a finals del primer semestre de l'any, i demanen més concreció del que anomenen 'calaixos 'desastre'', amb bosses de diners repartides per àrees 'que no defineixen absolutament res'.

Des del partit diuen estar "decebuts" perquè el govern "no ha après res dels 12 mesos que portem de pandèmia". El portaveu del grup municipal, Aldo Ciprian, ha criticat un cop més que els pressupostos presentats pel govern, aprovats ja inicialment, no tenen en compte el context de crisi sanitària, social i econòmica. D'entre les esmenes, el partit proposa augmentar en 200.000 euros la cobertura assistencial per a la salut mental, amb suport psicològic al dol i grups de suport, a més d'un projecte de ludoteques municipals per afavorir la conciliació familiar. També volen bonificar les famílies amb menors amb una discapacitat a càrrec i prioritzar la construcció de la segona residència per a gent gran, amb la definició del terreny on ubicar-li.

En mobilitat, proposen que l'Ajuntament pagui directament a l'AMB 4,4 milions d'euros del tribut metropolità i que se suprimeixin partides com la contractació d'autobusos o la quota a l'Associació de Municipis per a l'Aigua Pública (AMAP), que són competència de l'AMB. També volen reduir els diners invertits en la millora i la creació de carrils bici en favor d'ajudes al cotxe elèctric.

D'altra banda, Cs aposta també per retallades a projectes "que ara no toquen", com el de l'espai cafè i el bar de l'Ajuntament, les millores i creació de carrils bici, les partides destinades a horts urbans i a un nou centre obert i espai jove al centre de la ciutat i la pancarta de suport als "presos polítics". Pel que fa a les inversions, el partit taronja demana prioritzar la cobertura de la piscina del Parc Central i el complex de Mira-sol, a més d'un pla integral de millora i manteniment de les voreres i calçades del municipi. També aposten per la millora de les marquesines d'autobusos, per una campanya de 800.000 euros per ampliar la iniciativa dels xecs regal per incentivar el comerç local i per un canvi d'usos de Can Quitèria, perquè no sigui un equipament "clarament infrautilitzat", i sigui "per al barri". A més, critiquen aportacions, per exemple, al Consorci per la Normalització Lingüística (CNL) i demanen prioritzar les subvencions a entitats i associacions que donen benefici directe a la ciutat.

Des del grup municipal tenen "poques esperances" que el govern els accepti alguna d'aquestes propostes i recorden que l'any anterior van presentar prop de 200 al·legacions, de les quals només en van acceptar una, la de la quota de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i per "qüestions legals".


DECLARACIONS

Aldo Ciprian

Estem una mica decebuts perquè després d'un any de pandèmia s'haurien d'haver establert unes prioritats de les necessitats i aquests pressupostos de nou no encaren la lluita contra la Covid-19. A més, trobem el que anomenem calaixos desastre, grans blocs que no defineixen absolutament res.

Your browser doesn’t support HTML5 audio