Xoc frontal entre govern i oposició pel projecte Ragull Centre i el model urbanístic de Sant Cugat
El ple ha aprovat, només amb els vots favorables del govern, el conveni entre l'Ajuntament i la farmacèutica Ferrer per tirar endavant el projecte
Els terrenys on ha d'anar el projecte, que inclourà habitatges, zona comercial i equipaments / Foto: Lali Puig (Ajuntament de Sant Cugat)
PolíticaPublicat el 19/abr/21 per Martí González
Pas endavant perquè sigui una realitat el projecte urbanístic Ragull Centre entre Can Magí i el barri de Sant Francesc. El ple ha aprovat, malgrat les discrepàncies dels partits de l'oposició, el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i la farmacèutica Ferrer, propietària dels terrenys, per modificar l'ús industrial de la zona, que inclourà dos edificis amb habitatges, alguns protegits, equipaments, un aparcament soterrat i zona comercial. Un espai de més de 10.000 metres quadrats que es vol convertir, segons el govern, en una 'nova centralitat' de la ciutat que, a més, ha de servir per ampliar el parc d'habitatge públic. Junts i Cs, en canvi, consideren que trencarà amb el model urbanístic de Sant Cugat, amb dos edificis d'onze plantes, i en critiquen la improvisació i la 'precipitació'.
Escolta-ho
CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ
El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch valora l'acord "fruit de la feina feta" que respon, d'una banda, a l'emergència habitacional per fer una ciutat "complexa", que "barreja usos i intensitats", un fet que "enriqueix la ciutat". L'objectiu, crear "noves centralitats de proximitat", per donar servei a la ciutadania i "millorar els barris de Sant Francesc, Monestir i Can Magí". "Fins ara ha estat un darrere, i el volem posar davant", ha argumentat Duch.
L'oposició, en canvi, critica principalment l'alçària dels blocs, que "trencaran amb el paisatge urbanístic de Sant Cugat", i del model que vol "densificar" la ciutat. A més, tampoc els sembla bé la ubicació, en una zona industrial. En concret, la regidora de Cs Munia Fernández-Jordán posa èmfasi en què l'operació "llença sòl a les escombraries", ja que "només" hi haurà 72 habitatges protegits en 10.000 metres quadrats. Junts, a més, reivindica diàleg a través de la seva portaveu, Carmela Fortuny, per arribar a consensos urbanístics i assegura que "hi ha alternatives" per ampliar el parc públic d'habitatge. De fet, Fortuny ha demanat que el projecte, que ha tornat a definir com a "nyap urbanístic", es deixi sobre la taula per "repensar-lo" perquè "els errors en urbanisme es paguen tota la vida".
El projecte tindrà uns 3.500 metres quadrats de zona comercial als baixos, a més de 118 habitatges, 72 dels quals de lloguer protegit (42 per a famílies i 30 per a joves i/o gent gran). A més, tindrà un equipament municipal d'uns 2.500 metres quadrats, una plaça i un aparcament soterrat.
DECLARACIONS
Francesc Duch
És un projecte interessant per a la ciutat. De transformació, de nova centralitat, que suma valors que trobem molt importants. En un lloc privat on no hi havia res hem fet aflorar 72 habitatges protegits, en un acord que creiem molt bo per Sant Cugat, els percentatges parlen per si mateixos.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Carmela Fortuny
A ERC, el PSC i la CUP els agrada Sant Cugat? Perquè quan una cosa t'agrada la vols preservar, no transformar. No enganyin a la gent. Volen transformar Sant Cugat en una ciutat més densa, més semblant a les ciutats de l'entorn.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Munia Fernández-Jordán
Ens sembla una operació que llença sòl a les escombraries i en la qual realment qui surt guanyant no és la ciutadania. En 10.000 metres quadrats, 72 habitatges. Aquest no és l'urbanisme que nosaltres voldríem per a aquesta ciutat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio