Arcadi Oliveres serà fill predilecte de Sant Cugat

L'Ajuntament confia que el reconeixement es pugui oficialitzar el mes vinent

Arcadi Oliveres en una imatge d'arxiu / Foto: Localpress

Política

Publicat el 15/feb/21 per Redacció

L'activista per la pau i economista Arcadi Oliveres serà nomenat fill predilecte de Sant Cugat. Per fer-ho possible, el plenari ha donat llum verda aquest dilluns a una declaració de la junta de portaveus per iniciar els tràmits per al nomenament, que té en compte el compromís amb la cultura de la pau i la justícia social d'Oliveres, un activisme que ha portat a Sant Cugat en incomptables ocasions. L'alcaldessa, Mireia Ingla, confia que el nomenament es pugui oficialitzar el mes vinent.

Escolta-ho

La declaració de la junta de portaveus acorda iniciar el procediment per nomenar fill predilecte de Sant Cugat Arcadi Oliveres "per la seva trajectòria a favor de la pau i del desarmament, les nombroses iniciatives en favor dels drets humans i la justícia social". Ingla ha explicat que ja li ha traslladat tot plegat al mateix Oliveres, qui, en una mostra d'humilitat, li ha dit que "no és mereixedor" d'aquest reconeixement.

La declaració recorda la trajectòria d'Arcadi Oliveres que l'ha portat a formar part del Sindicat Democràtic d'Estudiants de Barcelona i de l'Assemblea de Catalunya durant el franquisme. També la seva participació en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Cristi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona.

El significa com a president de Justícia i Pau entre el 2001 i el 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d'Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant en diferents edicions del Fòrum Social Mundial. Ha sigut part activa de diverses campanyes i reivindicacions, entre elles: per l’abolició de la pena de mort, contra l’entrada d’Espanya a l'OTAN, a favor del 0,7% de cooperació, a favor de l’objecció de consciència i l’objecció fiscal i contra la guerra del Golf i la de l’Iraq. Membre també d’ATTAC i de la Societat Catalana d’Economia.

També posa en relleu la seva defensa dels drets de les persones més vulnerables a casa nostra, per exemple fent de mediador a la tancada d’emigrants a diverses esglésies de Barcelona el 2001, i la seva participació en innombrables xerrades, jornades, conferències i programes de ràdio i televisió, tant a àmbit local, com de país i mundial. En destaca també la seva faceta com a autor de diversos llibres i articles tant de caràcter divulgatiu com especialitzat.

Una trajectòria avalada per nombrosos premis i reconeixements com el premi extraordinari en la 5a edició dels Premis Ciutat de Sant Cugat el 2010 i el Premi ICIP Constructors de Pau 2017.

A més de la seva forta vinculació amb Sant Cugat que s'inicia amb la fundació de la Universitat Internacional de la Pau l'any 1984 conjuntament amb Frederic Roda Pérez, de l'Institut Víctor Seix de Polemologia, i d'Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau. Una vinculació que també es materialitza en el projecte Teixint Xarxes, amb el qual s’ha adreçat cada curs a centenars de joves dels instituts santcugatencs per despertar consciències i fer reflexionar sobre la injustícia i la vulneració dels drets humans i les causes que les provoquen.

Fills predilectes de Sant Cugat
Oliveres s'afegirà així a la llista de fills predilectes de la ciutat, una de les màximes distincions honorífiques que atorga Sant Cugat. Fins ara, ostenten aquest reconeixement:

  • Gabriel Ferrater (2018)
  • Rudolf Häsler (2018)
  • Joan Tortosa (2017)
  • Pere Grau (2015)
  • la Penya Regalèssia (2014)
  • Pilar Gefaell (2012)
  • Pep Blanes (2011)
  • Joan Fàbregas i Joan Llamas (2006)
  • Montserrat Obiols i Carmen Rojo (2019)