La llei Celaá provoca un debat al ple sobre el seu impacte en el model educatiu català

Els grups municipals s'hi han posicionat arran una moció de Junts, que ha estat rebutjada

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Política

Publicat el 18/gen/21 per Anna González

Divergència d'opinions al ple municipal respecte a la Llei Orgànica de Modificació de la Llei Orgànica Educativa (LOMLOE), coneguda com a Llei Celaá. Els grups municipals s'han posicionat sobre el model educatiu català i l'afectació d'aquesta llei, arran d'una moció de Junts per Sant Cugat que ha estat rebutjada, i que demanava una defensa del model educatiu català.

Escolta-ho

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

En concret, la moció instava als grups parlamentaris a treballar perquè la nova llei faci un reconeixement real en el seu redactat a la diversitat lingüística dins l’Estat espanyol i a les competències de la Generalitat, així com a protegir i blindar el model d'escola catalana i el sistema d'immersió lingüística. A més, també instava a preservar la Llei d'Educació de Catalunya.

Tots els grups municipals hi han votat en contra per diferents motius, tret de Junts, que hi ha votat a favor, i de la CUP-PC, que ha donat suport a tots els acords, menys al tercer.

Junts per Sant Cugat
La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha explicat que la intenció de la moció era "la defensa i protecció del model educatiu català i de les competències del govern català".

Segons Fortuny, la llei Celaá és un pas endavant perquè deroga la llei Wert, però "posa en risc el model educatiu català", ja que "no blinda la immersió lingüística". A més, ha concretat la portaveu, la manca de consens amb la qual s'ha aprovat posa en dubte la seva estabilitat.

ERC-MES
Des d'ERC es considera que la moció té una justificació electoralista i es defensa el consens de la llei nova. El portaveu d'ERC-MES, Francesc Duch, ha lamentat que en un tema tan important "no es vagi a una" i ha defensat que la llei no contradiu el model d'immersió lingüística, ni les competències de Catalunya, com sí que ho feia la Llei Wert, que queda derogada.

PSC
La regidora del PSC Pilar Gorina ha considerat que, per començar, la moció arriba a destemps perquè la llei ja ha estat aprovada i compta amb el suport de sis partits. Gorina ha defensat una llei que acaba amb la Llei Wert, dota de més competència curricular les autonomies i aposta per l'equitat. En el mateix sentit, Gorina ha descartat que la llei afecti el model català.

Cs
El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha rebutjat que el català sigui "un model d'èxit" i ha posat com a exemple, entre d'altres, el 19% de fracàs escolar a Catalunya, o la inversió en educació.

CUP-PC
La CUP s'ha posicionat en contra de la Llei Celaá, de la qual la portaveu, Núria Gibert, ha assegurat que no blinda la immersió lingüística, no reverteix l'autonomia dels centres i tampoc acaba amb la doble xarxa educativa basada en els concerts educatius. Tot i així, Gibert ha reconegut que el model català actualment "no és un model d'èxit" com indiquen les dades de coneixement i ús del català, però que cal defensar-lo com a eina per garantir la igualtat d'oportunitats i de defensa de la llengua.