Americans a Sant Cugat: així viuen la disputa presidencial entre Trump i Biden

Estatunidencs residents a Sant Cugat expliquen com viuen els comicis a 8.000 quilòmetres de distància

Els presidenciables americans, Donald Trump i Joe Biden / Foto: ACN - Reuters

Política

Publicat el 4/nov/20 per Sergio Morales

Prop de 500 estatunidencs resideixen a Sant Cugat, segons l'Idescat, i viuen, per tant les eleccions presidencials del seu país a 8.000 quilòmetres de distància. Cugat Mèdia ha parlat amb tres d'ells perquè expliquin les seves impressions sobre l''Election Day' i si han donat suport al candidat republicà, Donald Trump, o al demòcrata, Joe Biden.

"Si guanya Biden veurem moltes denúncies de Trump i es posarà a prova el nostre sistema judicial". És el neguit que té Johanna McElfresh després que l'actual president s'hagi autoproclamat guanyador dels comicis i hagi advertit que portarà als tribunals el resultat de les votacions si s'acaba produint la victòria de Biden. La Johanna és la directora de l'acadèmia La Casita del Inglés, que es troba al barri de Volpelleres. Original de San Diego, a California, fa un any que viu a Catalunya, però els darrers sis anys els ha passat a Madrid. Explica que va votar ahir mateix via fax: "A cada estat es vota a distància de maneres diferents".

El canvi d'Obama a Trump ha fet que també hagi canviat la reacció dels locals quan explica que és estatunidenca. "Quan el deia que era nord-americana, si amb l'administració Obama sempre era: "Què guai!"; ara la conversa sempre és: "Ui, què tal allà?"". Sobre l'èxit de Trump per assolir la Casa Blanca, creu que "hi ha gent que pensa que estem perdent la identitat com a país". "Trump ha sabut aprofitar aquest sentiment amb postulats més conservadors", reflexiona.

Trump contra Biden
La 'coach' Kristin Berry viu a Sant Cugat des de fa 11 anys i ha donat el seu suport a Joe Biden. El directiu de l'empresa PIC Mike Walters viu a la nostra ciutat des de fa cinc anys i, en el seu cas, el seu suport ha anat cap a Donald Trump. "Són eleccions molt importants i ja esperàvem l'espera", explica la Kristin sobre la demora per conèixer els resultats definitius de les votacions, que es deu, sobretot, al fet que s'han emès uns 100 milions de vots per correu. També en Mike s'ha mostrat resignat sobre aquests moments d'incertesa: "Estic una mica nerviós, però puc ser pacient".

La Kristin argumenta que el seu suport a Biden respon a votar a "l'honestedat, a la decència humana". Critica que els quatre anys que Trump ha estat al capdavant de la Casa Blanca han estat "una misèria", sobretot quant a la defensa dels drets civils de la persona. "Jo estava molt orgullosa de ser americana quan vam votar Obama", explica Kristin Berry, que admet que li va sorprendre molt el triomf de Trump fa quatre anys. Considera que durant aquest mandat "ha dividit el país" i lamenta que "si dura quatre anys més no sé el que pot arribar a passar".

Per la seva banda Mike Walters, conscient que "Trump no és el tipus més popular", aposta pel candidat republicà perquè el considera un home de paraula. "Va dir "faré això" i ho ha fet", explica en referència a les promeses que va fer fa quatre anys. Walters considera que la feina de Trump durant aquest mandat s'ha fet notar, especialment, en l'economia. "Hi ha més llocs de treball i moltes empreses han tornat, també hi ha més treball per a les minories", subratlla. I afegeix que "ara mateix els Estats Units estan en millor posició" que anys enrere.

[En el moment de la publicació d'aquest text, el recompte de vots no ha acabat i encara no està definit qui seurà al despatx oval durant els propers quatre anys.]




DECLARACIONS

Johanna McElfresh

El que més he notat ha sigut la reacció de la gent quan el deia que era nordamericana. Si amb l'administració Obama sempre era: "Que guai!"; ara la conversa sempre és: "Ui, què tal allà?"

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Kristin Berry

Els últims quatre anys han estat una misèria. He votat l'honestedat, la decència humana. Hi ha molt en joc.

Your browser doesn’t support HTML5 audio