Sant Cugat posa també la municipalització de l'energia a l'horitzó
El ple aprova que l'Ajuntament formi part de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP)
L'objectiu de Sant Cugat és disposar d'una xarxa de distribució d'energia pública / Foto: Pixabay
PolíticaPublicat el 21/set/20 per Mar Castro / Martí González
Sant Cugat ha fet un nou pas aquest dilluns per disposar d'una xarxa d'energia pública amb l'aprovació al ple municipal a la constitució i incorporació de la ciutat a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP). L'objectiu és 'anar més enllà' que amb la distribució de l'aigua, ja que les xarxes de distribució de moment són privades. Des del govern local asseguren que es tracta d'una 'aposta molt ambiciosa', que vol reunir el màxim de municipis i entitats per democratitzar l'accés a l'energia i que aquesta sigui renovable i sostenible. Tots els grups hi han donat suport, tret de Cs que s'hi ha abstingut.
Escolta-ho
La tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, argumentava en roda de premsa que el cost social, econòmic, de salut i pel planeta és 'molt elevat' i que cal treballar per democratitzar l'accés a l'energia. La finalitat de l'AMEP, recentment constituïda i que s'acosta, segons afirma l'Ajuntament, al centenar de municipis adherits, és difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució de l'energia elèctrica. De fet, Llorente, qui quedarà designada com a representant titular del consistori en els òrgans de govern que l'associació correspongui, assegura que el 'repte' d'avançar cap a un model energètic més sostenible és 'global' i cal implicar les administracions, que han 'd'assumir responsabilitats'.
Una visió compartida pel regidor de Junts Carles Brugarolas, que ha demanat abordar el debat sense 'apriorismes', però amb la necessitat de canviar el model actual.
Per a Sant Cugat, l'adhesió a l'AMEP implica un cost de 6.556,62 euros.
Municipalització de l'aigua.
La incorporació de Sant Cugat a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP) arriba després que un informe sobre la gestió de l'aigua hagi conclòs que és 'més eficient i més sostenible' una gestió directa que a través d'una empresa privada. La intenció del govern és municipalitzar la gestió abans del maig del 2021, quan acaba la pròrroga del contracte amb Sorea, l'empresa concessionària, tot i que reconeix que 'anem molt justos' de terminis.
DECLARACIONS
Carles Brugarolas
Ens cal un model nou, que ens apropi tant com sigui possible la producció al consum i afavoreixi l'autoconsum. Minimitzar la distribució. Tot plegat per posar aquest mercat estratègic al servei de la ciutadania.
Your browser doesn’t support HTML5 audio