Sant Cugat viu una Diada diferent, marcada per la distància i l'emoció amb el marc de la Covid-19
Les restriccions d'aforament i les mesures de seguretat per evitar la propagació del coronavirus han centrat una ofrena floral atípica
Publicat el 11/set/20 per Martí González
Sense públic, amb les restriccions i les mesures de seguretat necessàries pel context de pandèmia de la Covid-19, Sant Cugat ha commemorat un any més una Diada emotiva marcada per la distància. Un Onze de Setembre 'atípic' i amb limitacions però que, a diferència de l'any passat, la meteorologia ha respectat, i en què una dotzena d'entitats i diversos representants de partits polítics han participat en la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova.
La música en directe del Quartet Brossa ha amenitzat un acte que s'ha pogut seguir per 'streaming' a Cugat Mèdia i també al canal de Youtube de l'Ajuntament. Amb una plaça tancada al públic i amb gel hidroalcohòlic a l'entrada i la sortida, només sis persones de cada entitat participant han pogut assistir a l'ofrena floral, que ha hagut de seguir un protocol estricte per garantir el distanciament social. De fet, tothom qui hi ha participat ha fet referència al context actual.
Les reivindicacions, també presents, s'han vist superades enguany per l'emotivitat i les peticions de diàleg i d'entesa, els 'valors comunitaris' i per l'agraïment a les mostres de solidaritat que ha generat la pandèmia i la crisi social i econòmica que ha provocat. L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha tancat l'acte amb un discurs en què ha apel·lat a aquests valors i ha remarcat que l'Ajuntament 'ha estat i continua estant al peu del canó i treballant de valent per ajudar les persones'. Ingla, a més, ha criticat la manca d'entesa entre els governs català i espanyol i, de fet, ha assegurat que en l'últim any 'han empitjorat les coses'.
Les entitats i partits independentistes han recordat els 'presos, preses, exiliats i exiliades' i han reiterat que la unió de l'independentisme és 'més necessària que mai'. En aquest sentit, des de Junts per Sant Cugat han fet referència a la distància de les persones 'represaliades' per l'Estat espanyol, a la presó o a l'exili, en relació amb el distanciament social a què obliga la pandèmia. La seva portaveu, Carmela Fortuny, ha destacat que la Diada és un 'bon moment' per reivindicar 'els nostres drets'.
Des d'ERC han recordat que és la tercera Diada amb el santcugatenc Raül Romeva a la presó i han cridat a la reflexió, tant individual com col·lectiva, en un Onze de Setembre marcat per les restriccions de les concentracions.
De la seva banda, el PSC ha demanat 'diàleg i pacte'. El portaveu dels socialistes, José Gallardo, ha afirmat que el PSC vol liderar 'la sortida del conflicte' per 'mirar cap al futur'.
Per la CUP, l'últim partit amb representació al ple municipal que ha participat de l'acte, ha parlat Iñaki Uriz, un dels seus militants, qui ha valorat que es mantingués l'acte malgrat la pandèmia per poder 'sortir al carrer' i defensar la independència i 'els drets socials, civils, nacionals i polítics del poble'.
El teixit associatiu santcugatenc ha aprofitat la trobada per reivindicar el seu paper tant a la ciutat com al país. Tot i això, poques entitats han utilitzat el seu torn de paraula, en un acte sobri i, en alguns casos, emotiu. Això sí, no s'ho han volgut perdre, entre d'altres, els gegants de Sant Cugat, el Joan i la Marieta. A banda dels Geganters, hi han participat l'ANC, l'ANJI, Òmnium Cultural, el Sant Cugat FC, el Club Muntanyenc, el QBasket Sant Cugat, els Castellers de Sant Cugat, la UESC, l'Ateneu, el Club Rugby Sant Cugat i la Penya Blaugrana Sant Cugat. Pel que fa als partits polítics, hi han participat Sant Cugat en Comú, Junts per Sant Cugat, les Joventuts Socialistes i el PSC, la CUP, ERC-MES i el Jovent Republicà.
El cant conjunt d'Els Segadors, amb el Quartet Brossa i guardant les distàncies, i el discurs de l'alcaldessa, han posat fi a una trobada que ha donat el tret de sortida a les activitats de la Diada.
Valldoreix
També ha tingut lloc una ofrena a Valldoreix, a l'EMD, en un acte tancat al públic als Jardins de l'Onze de Setembre. El president de l'EMD, Josep Puig, ha llegit el manifest de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) en motiu de la Diada d'enguany, que posa en valor el municipalisme com a 'pal de paller del país'.
Imatge de l'ofrena floral a porta tancada de Valldoreix / Foto: EMD Valldoreix
DECLARACIONS
Josep Lluís Lliberia
Des de l'ANC no us prometem dreceres ni jugades mestres, ni les exigim. Però sí que us oferim compromís i cooperació, i ens sentim autoritzats per exigir-los. L'única via realista cap a la independència davant d'aquest Estat és la unilateral.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Aina Torrejón
Aquesta Diada, és evident, la recordem pel context excepcional de pandèmia. Tot i que no podem mantenir el format de mobilització massiva, passiva i organitzada dels últims anys, no hi renunciarem mai.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Maurici Peralta
Esperem que aquesta situació passi aviat, que tornem a la normalitat i ens poguem trobar per treballar amb la intensitat que volem. Volem ser-hi tots, i per ser-hi tots cal que el Raül torni per formar part de tota la gent que forma part d'aquesta colla.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Vicenç Beltran
Des de la UESC us volem desitjar una feliç Diada. Visca Catalunya i cuideu-vos, molta salut.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Àlvar Roda
Que la nostra identitat i dignitat, que mai estarà en dubte, sigui compartida amb tantes identitats diferents que han estat el bressol de la nostra manera de fer, de pensar i de sentir.
Your browser doesn’t support HTML5 audio