L'Ajuntament de Sant Cugat es presenta com acusació particular al judici del 'cas 3%'

La interlocutòria del magistrat apunta a Sant Cugat en l'adjudicació de la promoció d'habitatge públic a la plaça dels Rabassaires


Temes relacionats

L'oposició força una nova auditoria sobre obres públiques presumptament relacionades amb el finançament de CDC (19/feb/18)

Les adjudicacions d'obres de Sant Cugat, entre els informes jurídics reclamats pel jutge del 3% (25/gen/18)

L'oposició denuncia 'irregularitats des d'un punt de vista polític' a les obres de Rabassaires i la Guinardera (23/nov/16)


  • Comparteix:

La plaça dels Rabassaires es troba al barri de Volpelleres de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La plaça dels Rabassaires es troba al barri de Volpelleres de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament de Sant Cugat ha sol·licitat presentar-se com acusació particular al judici del 'cas 3%'. La decisió arriba després que aquest dijous l'Audiència Nacional hagi proposat jutjar Convergència Democràtica i el PDeCAT per aquest cas, en una interlocutòria on el jutge De la Mata assenyala que la presumpta trama corrupta hauria actuat en almenys 31 adjudicacions d'obra pública, entre les quals hi ha l'adjudicació a la constructora Teyco de la promoció d'habitatge públic a la plaça dels Rabassaires, a Sant Cugat. Amb la interlocutòria, el govern considera que 'queda patent que, de ser certs els fets, l'Ajuntament té la condició de perjudicat'. El jutge també envia a judici els exgerents i extresorers de CDC Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó, a l'exresponsable jurídic del partit Francesc Xavier Sánchez Vera, així com altres 28 persones físiques i 16 jurídiques, per delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

Des de l'executiu local, l'alcaldessa, Mireia Ingla, assegura que estan 'cansats i tristos de veure el nom de Sant Cugat lligat a casos de presumpta corrupció i mala praxi'. Després de la sentència del Cas Palau, la republicana considera que era 'el moment de fer alguna cosa', en referència a comparèixer al procediment judicial. 'Aquest govern va néixer també per fer aquesta bona governança', ha dit en declaracions a Cugat Mèdia. La tinenta d'alcaldia de Transparència i Bon Govern, Lourdes Llorente, argumenta la sol·licitud de comparèixer com acusació particular perquè el govern té 'una posició activa i militant contra la corrupció i, en cas que els fets siguin provats, volem recuperar tots els recursos públics que s’hagin pogut perdre'.

Reacció de l'oposició
Des de l'oposició, tant Junts per Sant Cugat com Cs han donat suport a la decisió del govern de presentar-se com a acusació particular. La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha reiterat la 'rotunda condemna a qualsevol pràctica corrupta, vingui d'on vingui'.

El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, considera que 'seria molt greu si es demostra que van haver-hi irregularitats d'apropiació de diners públics per desviar-lo'. El regidor de la formació taronja, a més, recorda que encara no s'ha realitzat l'auditoria per analitzar obres públiques fetes a Sant Cugat presumptament relacionades amb el finançament il·legal de CDC. Aquest estudi, recorda el portaveu, encara no s'ha realitzat.

La interlocutòria
Després de cinc anys d'investigacions, el magistrat descriu en la interlocutòria que amb l'operativa desplegada pels investigats entre el 2008 i 2012, CDC hauria aconseguit el 7,7% del seu finançament. Gràcies a aquest modus operandi, De la Mata assenyala que alts càrrecs de Convergència, de connivència amb responsables públics i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i amb diferents empresaris, van posar en marxa una estructura per finançar a aquest partit polític 'il·legalment i en forma encoberta'.

A banda del cas de la promoció d'habitatge de la plaça dels Rabassaires, el nom de Sant Cugat apareix en la interlocutòria com a municipi on hauria actuat José María Zaragoza de Pedro, un dels investigats del cas, mentre treballava per l'empresa BECSA. A partir de la còpia dels correus electrònics de Zaragoza de Pedro, el jutge indica que, als documents interns del tancament de les obres de cara a les licitacions a les quals es volia presentar BECSA, l'empresa afegia la denominació 'Planos y Proyectos'. Aquesta rúbrica, assenyala De la Mata, amagava els pagaments a CDC. A més, en alguns correus s'ha trobat l'observació 'Recorda de treure Ciu en PyP de l'excel que t'he passat'.

En total, als correus electrònics de Zaragoza de Pedro apareixen cinc obres de Sant Cugat. La primera, l'obra d'urbanització del carrer de Barcelona. En un correu apareix un document intern de l'empresa en el qual es proposa per a l'obra, a la qual es presentaran com a licitadors, incloure unes modificacions referents al 'PyP ciu 4%' amb una quantitat de 25.000 euros. Aquesta dinàmica es repeteix en les obres d'urbanització d'un tram del carrer de Colom, del carrer de Saragossa, el carrer Vallès i la conserva i millora del carrer de Migdia.

En tots aquests casos, indica el jutge, apareix un document en el qual consta el concepte 'PyP' amb diferents quantitats de diners.






Mireia Ingla

És una interlocutòria molt llarga i hem trobat quantitat de referències, quantitat de folis que parlen de Sant Cugat i d'empreses que han fet obra pública a Sant Cugat. Era un tema de responsabilitat.

Aldo Ciprian

Ens sembla correcte i adequat que l'Ajuntament es presenti com acusació particular per recuperar els diners públics.

Carmela Fortuny

Reiterem la nostra ferma condemna a la corrupció, la faci qui la faci i vingui d'on vingui. I donem suport al nostre ajuntament en totes les accions que cregui necessàries per aclarir qualsevol dubte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.