Sant Cugat oficialitza l'adhesió a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública

L'Ajuntament està enllestint l'estudi sobre l'eficiència d'una possible municipalització del servei de l'aigua

Sant Cugat estudia la municipalització del servei de l'aigua / Foto: Cugat Mèdia

Política

Publicat el 28/mai/20 per Martí González

Sant Cugat s'ha incorporat, tal com va aprovar el ple municipal a finals de l'any passat, a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP), que es dedica a difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l'aigua, a més de donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a una gestió internalitzada del servei. L'objectiu del govern local, que 'està enllestint' l'estudi sobre l'eficiència de la prestació del servei i també està pendent de rebre l'estudi de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sobre la viabilitat de fer-ho de forma directa, és 'preparar la ciutat per a una possible gestió pública' de l'aigua.

33 municipis catalans formen part ja d'aquesta associació, constituïda el 2018, entre els quals sumen 3,3 milions de persones de població, amb ciutats com Barcelona, Badalona, Girona, Lleida, Sabadell, Terrassa i Cerdanyola. La tinenta d'alcaldia de Transparència i Bon Govern, Lourdes Llorente, es mostra convençuda en un comunicat que 'la forma més eficient i sostenible de prestar el servei d'abastament d'aigua és a través de gestió directa. En aquest sentit, des del govern local ho veuen com una unió 'd'esforços amb els municipis que ja ho han aconseguit'.

L'AMAP organitza jornades, seminaris i cursos; dona impuls a iniciatives de debat tècnic i d'investigació i recerca sobre gestió de l'aigua; difon bones pràctiques; proveeix serveis d'assessorament i d'assistència jurídica i administrativa per als seus membres en processos de recuperació de concessions i remunicipalització de serveis; i revisa el compliment de les clàusules dels contractes de concessió actuals d'aquells municipis que es plantegin la seva recuperació.