Un any de les eleccions que van canviar el govern de Sant Cugat
Es van presentar 12 candidatures i cinc en van obtenir representació al ple
Publicat el 26/mai/20 per Anna González
Tot just fa un any de les eleccions municipals que van canviar el govern de Sant Cugat després de més de 30 anys d'un mateix partit. Tot i que Junts per Sant Cugat es va proclamar guanyador dels comicis, finalment els pactes 'in extremis' van donar el govern a ERC-MES, el PSC i la CUP-PC. Una jornada electoral participativa i acompanyada del bon temps i algunes anècdotes deixava la porta oberta a un canvi que no es va formalitzar fins a un mes després. Cugat Mèdia repassa la cita electoral de fa un any.
El 26 de maig del 2019, els ciutadans de Sant Cugat van decidir els seus representants municipals. Una campanya electoral intensa, que extraoficialment s'havia allargat molts mesos, i amb més candidatures que mai, deixava pas a les votacions.
62.594 santcugatencs estaven cridats a les urnes, repartides en 31 col·legis electorals i 86 meses. Per primera vegada a més, ho podien fer en unes eleccions municipals persones amb discapacitat que havien perdut el dret a vot.
Els santcugatencs van poder decidir entre 12 candidatures al llarg d'una jornada electoral sense incidències, més enllà d'alguna anècdota o de la retirada per una denúncia d'uns cartells electorals de Cs a prop del col·legi ubicat a l'escola Catalunya. El 70,85% dels veïns amb dret a vot va participar en els comicis per elegir els 25 regidors municipals del mandat.
Resultats
Les eleccions municipals van donar a Junts per Sant Cugat la victòria amb 12.144 vots i nou regidors. Tot i perdre dos edils respecte al mandat anterior, quan hi figurava com a Convergència i Unió, la candidatura de Carmela Fortuny es va erigir com a primera força en uns comicis en què ERC-MES i el PSC es van posicionar com a forces claus per a la governabilitat. Els republicans van doblar els resultats respecte al mandat anterior, amb sis regidors i 8.590 vots. Els socialistes també van créixer: passant d'un a quatre regidors i aconseguint 5.360 vots. Uns canvis de forquilles en què Cs va mantenir els tres regidors del darrer mandat, amb 5.188 vots, i en què la CUP-PC va passar de segona a última força al consistori amb tres regidors i 4.871 vots. El PP i Sant Cugat en Comú van quedar fora de l'Ajuntament amb 1.934 i 1.708 vots, respectivament.
A Valldoreix, el candidat de Junts per Sant Cugat Valldoreix, Josep Puig, va aconseguir mantenir la presidència de l'EMD. Puig va rebre el suport de 1.505 vots, 204 més que el candidat de la confluència d'esquerres Guanyem Valldoreix, Xavier Humet. Tot i la victòria de Junts per Sant Cugat Valldoreix, la candidatura va perdre un vocal i governa en minoria la junta de veïns.
Pactes
Amb les votacions del 26 de maig passat, Sant Cugat iniciava un mes de negociacions polítiques per decidir l'alcaldia i el govern de la ciutat. L'acord entre ERC-MES, el PSC i la CUP-PC va permetre el canvi de govern que havia marcat tota la campanya electoral.
La porra dels polítics
Cap dels candidats va encertar els resultats electorals a la porra organitzada per Cugat Mèdia. Això sí, la cap de llista dels republicans, Mireia Ingla, va ser l'única candidata que va encertar el seu propi resultat amb sis regidors. El candidat socialista, Pere Soler, en canvi, es va equivocar d'un edil i se'n va assignar cinc. El candidat de Cs, Aldo Ciprian, també se'n va posar més del compte: en va pronosticar cinc per davant dels tres regidors que ha conservat. Qui també va ser optimista va ser la candidata de Junts, Carmela Fortuny, que va apostar que la seva llista mantindria els 11 regidors al plenari.
Tant Fortuny com Soler, van ser els dos alcaldables que van vaticinar la desaparició de Sant Cugat en Comú i del PP del plenari.