Junts per Sant Cugat veu insuficients els 7'5 milions d'euros de lluita contra la crisi provocada pel coronavirus

El grup municipal assegura que hi ha marge per incrementar la partida i que és necessari

Moment de la roda de premsa de Junts per Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Política

Publicat el 27/abr/20 per Anna González

Junts per Sant Cugat reclama a l'equip de govern que ampliï els recursos destinats a combatre les conseqüències socials i econòmiques que deixarà la crisi del coronavirus. Per al grup municipal, el pla de 7'5 milions d'euros previst pel govern municipal, aprovat en un ple extraordinari i que es tradueix en un paquet de 60 mesures, 'no soluciona ni de lluny la situació' i per això insta a ampliar la dotació econòmica, així com mobilitzar-hi també recursos privats en un gran pacte de ciutat.

Segons el regidor de Junts per Sant Cugat Carles Brugarolas, davant 'l'altíssim risc social' cal aportar tots els recursos disponibles de la ciutat. Això inclou incrementar la partida pressupostària municipal, per a la qual hi ha marge, però també arribar a acords amb agents privats. L'objectiu, ha explicat Brugarolas, és aconseguir que els grans propietaris d'immobles, els bancs i les empreses de subministraments bàsics apliquin un 'parèntesi' en els pagaments amb condonacions i carències, que serviran per 'salvar molts llocs de feina'.

'Cal imposar un pacte que garanteixi que tothom hi posa de la seva part', ha dit Brugarolas, qui assegura que aquesta crisi no es pot solucionar només amb fons públics que al final aniran a parar als grans propietaris i grans empreses. Tot i això, ha advertit el regidor, l'Ajuntament hi pot destinar més recursos a un paquet de mesures econòmiques insuficient. És per aquests motius que el grup municipal de Junts no va votar favorablement a les modificacions pressupostàries proposades pel govern al passat ple extraordinari.

'Una partida de contingència de 500.000 euros és ridícula', ha sentenciat Brugarolas. En aquest sentit, proposa destinar el romanent disponible i una part de la despesa que no es podrà executar, així com exigir al govern espanyol els canvis que permetrien al consistori mobilitzar part de l'estalvi imposat per la llei d'estabilitat pressupostària. Segons Brugarolas, si això es dona, l'Ajuntament compta amb 52 milions de tresoreria, dels quals fins a 30 es podrien destinar a la lluita contra la crisi del coronavirus sense necessitat de generar nou endeutament o augmentar la pressió fiscal.

Acords de ciutat
Per gestionar totes aquestes mesures cal, ha dit la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, un gran pacte de ciutat. Fortuny diu que és el moment 'no només de salvar vides, sinó també llocs de feina'. La proposta de Junts passa per dissenyar un pla per recuperar i enfortir la ciutat amb la implicació de recursos tant públics com privats, i fer-lo amb celeritat.

'Durant més de 40 dies hem mantingut aquesta actitud de col·laboració, però cal reclamar una millor governança', ha afirmat Fortuny, qui creu que el govern ha fet feina per pal·liar la crisi sanitària i ara cal una estratègia més ambiciosa en l'àmbit social i econòmic.

En aquest sentit, Fortuny ha lamentat la presa de decisions 'unilaterals' de l'equip de govern, al qual reclama que s'aixequi 'la quarantena a la democràcia' amb la creació immediata d'espais de debat per poder impulsar aquest pacte de ciutat des de la col·laboració.




DECLARACIONS

Carles Brugarolas

Hauríem de ser capaços d'acordar una gran estratègia de ciutat que combini condonacions i carències sense comprometre el reneixament de l'economia. Els propietaris i les grans empreses han de posar de la seva part.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Carmela Fortuny

Exigim que s'aixequi la quarantena de la democràcia. Hem presentat moltíssimes propostes i no hem tingut l'espai de debat i reflexió per acordar un pla de ciutat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio