Junts per Sant Cugat proposa la creació d'un Banc municipal de patrocinis per a la cultura
El grup presenta un seguit de mesures per fer front a 'l'aturada forçada del calendari cultural'
Imatge d'arxiu / Foto: Localpres
PolíticaPublicat el 16/abr/20 per Anna Gonzalez
Junts per Sant Cugat ha fet arribar a l'equip de govern una vintena de propostes per fer front a les conseqüències que la crisi del coronavirus pot provocar en el sector cultural de la ciutat. El paquet de mesures del grup municipal prioritza detectar l'abast de la situació, reordenar el calendari d'activitats, aconseguir finançament públic i privat, i promocionar el teixit cultural de la ciutat. Amb aquesta idea, la formació planteja l'opció de crear un Banc municipal de patrocinis.
En el document, Junts posa èmfasi en la reorganització dels esdeveniments culturals de Sant Cugat. Per fer-ho, consideren importat contactar amb els representants de totes les entitats culturals de la ciutat per conèixer les seves necessitats i valorar si les activitats que no s'han realitzat durant el confinament es poden reprogramar o s'han de cancel·lar. El grup municipal també demana la convocatòria d'un Consell municipal de Cultura extraordinari per prendre les mesures necessàries per fer front a la crisi.
Amb aquest objectiu, s'hi proposa convocar una subvenció municipal extraordinària centrada en les entitats 'més febles' o amb 'menys recursos' i que els permeti compensar les despeses fixes, com de lloguer de local o consums. Junts també reclama fer efectives 'amb caràcter urgent' aquelles subvencions del 2019 i 2020, si n'hi ha, que encara no s'han abonat a les entitats, així com avançar la convocatòria de subvencions del 2021 i aplicar criteris de flexibilitat en les convocatòries que estan actualment en fase d'execució d'activitats i/o de justificació d'aquestes, com per exemple mantenir les ajudes a associacions sectorials.
A més, el grup municipal posa sobre la taula la creació del Banc municipal de patrocinis per sensibilitzar el món empresarial i que s'animin a patrocinar dos a tres actes culturals l’any amb una aportació mensual de 30 euros. La idea és que aquest banc continuï la seva tasca quan finalitzi la crisi del coronavirus. El document també inclou la creació d'un sistema de beques que permeti als infants que participaven d'alguna activitat vinculada a una entitat cultural o de lleure puguin seguir fent-ho.
Entre les propostes, també s'hi troba convocar el consell d'administració de l'OAMCC (format pel Teatre-Auditori, Cinemes Sant Cugat i Biblioteques) per analitzar la situació de crisi en els espais. En aquest punt, Junts demana programar per al Festival Petits Camaleons 2020, grups de música de Sant Cugat que hagin cancel·lat les seves actuacions a la ciutat i els músics de carrer que no han pogut actuar durant el confinament. A més, el grup proposa establir un sistema de repartiment de llibres en règim de préstec de les biblioteques públiques en què es podria cobrar un preu simbòlic pel manteniment del servei.
Sant Jordi
Junts per Sant Cugat considera important no perdre's la diada de Sant Jordi i, per això, proposa trobar una nova data per quan es permetin les concentracions de centenas de persones en un mateix espai. Aquesta decisió s'hauria de consensuar amb les llibreries de la ciutat. El grup municipal demana a l'equip de govern que engegui una campanya comunicativa perquè la ciutadania compri o reservi a les llibreries de la ciutat durant el confinament el llibre que voldrà regalar per Sant Jordi.
Festa Major de Sant Cugat
Davant la suspensió de la Festa Major de Sant Cugat, Junts proposa aplegar aquesta celebració i la dels barris de la ciutat en una festa conjunta i que integri la participació de diferents entitats de tots els barris. La data d'aquesta gran festa seria a partir que les autoritats sanitàries permetin concentracions de centenars de persones.
D'altra banda i en funció de les recomanacions de les autoritats sanitàries, Junts proposa estudiar la viabilitat de programar alguns actes institucionals el 29 de juny, diada de Sant Pere d'Octavià, patró de Sant Cugat, com un pregó, el Paga-li Joan, el lliurament dels diplomes de Filles Predilectes de Sant Cugat a Carmen Rojo i Montserrat Obiols i la Missa Major des de l'església del Monestir de Sant Cugat amb públic o sense.
Més mesures
El paquet de mesures també proposa engegar una campanya d’accions comunicatives per fomentar les activitats culturals de la ciutat, treballar una exposició d'art per a nois i noies amb discapacitat liderada pels artistes i psicòlegs del projecte Windown que es podria inaugurar quan finalitzi el confinament i, en el mateix sentit, treballar també en el projecte artístic inclusiu Fem un Museu perquè els artistes creïn obres sota una tutela a distància i es puguin exposar més endavant.
Junts remarca la possibilitat d'editar un vídeo turístic que expliqui la història i els trets diferencials de Sant Cugat en català i en anglès amb l'objectiu de captar futur turisme nacional i internacional i, també, de crear el programa 'Sant Cugat Cultura' a Cugat Mèdia i a la Televisió de Sant Cugat per donar a conèixer entitats de la ciutat.
En les darreres propostes de Junts, es demana a l'Ajuntament que insti a l'Estat i la Generalitat a impulsar mesures per afavorir el teixit cultural i, només a la Generalitat, a tancar un acord amb l’Institut Català de Finances per 'obrir una línia de microcrèdits a un interès molt baix, o zero, per atendre les demandes i necessitats de les entitats culturals petites i mitjanes de la ciutat que ho necessitin'.
Finalment, es demana a l'equip de govern que comuniqui a totes les entitats culturals de Sant Cugat les noves bases de convocatòries i concessions de subvencions aprovades pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.